Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

“Homo Novus” programmu turpina ar latviešiem

Gundega Laiviņa, 02.09.2009. 18:20

Starptautiskais Jaunā teātra festivāls „Homo Novus” šonedēļ piedāvā trīs latviešu režisoru izrādes – Ineses Mičules un Valtera Sīļa pirmizrādes un Mārtiņa Eihes jaunāko iestudējumu, kas tapis kopā ar Kristu Burāni un Liepājas teātra aktiermākslas studentiem.
“Homo Novus” programmu turpina ar latviešiem

Ineses Mičules un Valtera Sīļa izrādes top programmā „Prove II”, kuras uzdevums ir piedāvāt iespēju jauniem teātra māksliniekiem radoši strādāt un realizēt kādu no savām iecerēm. Šovasar izrāžu tapšanas laikā „Prove II” māksliniekus konsultēja divi ārvalstu teātra profesionāļi – poļu jaunās paaudzes režisors un scenogrāfs Mihals Zadara un slovēņu kritiķis, dramaturgs un režisors Roks Vevars. Viesi sniedza neatkarīgu viedokli par režisoru idejām, konsultēja, analizēja un iztaujāja, atbilžu meklēšanu atstājot pašu jauno režisoru ziņā. Viņu loma bija būt „treneriem” – izaicināt un palīdzēt, neiesaistoties darba tapšanā.

Festivāla programma „Prove II” tiks atklāta jau rīt, 3.septembrī, ar Valtera Sīļa izrādi „Oāze”, kuru Valters veido kopā ar jaunajiem režisoriem Juri Joneli, Arnitu Jaunzemi, Kārli Krūmiņu un aktieriem Jutu Vanagu un Arturu Putniņu. Par lielisko RIXC Mediju telpas iekārtojumu ir parūpējusies scenogrāfe Laura Kovaļevska. „Oāze” ir jauno mākslinieku mēģinājums netradicionāli organizēt izrādes struktūru un naratīvu,  tā ir kolektīva spēle un atmiņas, kas ilgst līdz brīdim, kad pienāk baigas – pasaules gals. Izrādē savienoti visdažādākie elementi – dramatiskais teātris te mijas ar objektu teātra žanru, mūzikālo un kustību partitūru caurvij popkultūras elementi un spilgti citāti no pasaules kultūras un sabiedrības vēstures.  Valters Sīlis ir atklājies kā izdomas bagāts un enerģijas pārpilns režisors, kura skatuviskajos eksperimentos vienmēr jūtama patiesa sirsnība. Viņš darbojas gan neatkarīgos mazformāta projektos, gan lielajos teātros, kur veido gudras izrādes bērniem un jauniešiem un skaudri atklātus darbus lielajiem. „Oāzi” festivāla laikā var noskatīties divas reizes – 3. un 4. septembrī plkst. 19:00 RIXC Mediju telpā 11.novembra krastmalā 35.

Otru Prove II izrādi „...stāsti man par...” režisore Inese Mičule veido kopā tikko kā LKA aktieru kursu beigušajiem jaunajiem aktieriem – Ēriku Egliju, Kārli Freimani, Initu Dzelmi, Kristapu Rasimu un Gintu Andžānu. Izrāde ir liriska, gaiša un ļoti muzikāla parafrāze par jauniešu pārliecību, ideāliem, šaubām un vilšanos, kas ir diezgan nemainīgi jebkurā laikā. Kaut arī māksliniekus iedvesmojuši astoņdesmitie gadi un tā laika muzikālā un vizuālā estētika, tā nav moralizēšana vai maskarāde par aizgājušiem laikiem, jo izrādi veido cilvēki, kam pašiem ir tikko pāri divdesmit un kas paši meklē savu vietu lielajā dzīvē.  Izrādē ir ļoti daudz mūzikas, ko aktieri izpilda ar autentiskiem astoņdesmito gadu instrumentiem. Inese Mičule nokļuva teātra publikas un profesionāļu uzmanības lokā, kad viņas diplomdarba izrāde „Fundamentālists” (2008) tika iekļauta Jaunā Rīgas teātra pamatrepertuārā. Inese ir ne tikai daudzsološa režisore, bet arī lieliska aktrise - viņa ir spēlējusi galvenās lomas Ingas Tropas diplomdarba izrādē „Naži vistās” un pašas iestudētajā „Fundamentālistā”. Intervijā Dienai Inese stāsta, ka teātris viņai, pirmkārt, nozīmē emocijas, ko izrāde var izraisīt cilvēkā — sāpes un prieku. „...stāsti man par...” izrādīsim divas reizes - 5. un 6. septembrī plkst. 19:00 RIXC Mediju telpā 11.novembra krastmalā 35.

Trīs dienas 4., 5. un 6. septembrī pamatskolā „Rīdze” saimniekos jaunie Liepājas teātra aktierkursa studenti, kas šopavasar kopā ar Mārtiņu Eihi un Kristu Burāni pārsteidza skatītājus ar nobriedušu un dziļu darbu „Kauja pie...”.  Izrāde aicina doties ceļojumā uz skolu gan tiešā, gan pārnestā nozīmē. Ēdnīca, klase, ģērbtuve, tualetes, skolotāju istaba, sporta zāle, garderobe - skatītāji pārvietojas no telpas uz telpu, no ainas uz ainu, reizēm paliekot vērotāju pozīcijās, bet reizēm iesaistoties notikumos un palīdzot aktieriem. Izrāde ir kā mozaīka, un katrs skatītājs kļūs par tās veseluma līdzradītāju. Jāņa Poruka stāsta "Kauja pie Knipskas" inspirētā Liepājas teātra izrāde izspēlē kauju pie mīlestības, kauju pie naida, kauju pie vienaldzības, kauju pie draudzības, kauju pie katra sirdsapziņas un kauju pie cilvēcības. Izrādes radošā komanda cer, ka īsta skolas smarža, soļu skaņas garajos gaiteņos, zvans un krīta baltie putekļi ļaus skatītājiem vieglāk satikt sevī cibiņu un buņģi, lai kopā ar viņiem domātu par tām kaujām, kurās piedalāmies katru dienu. Mārtiņš Eihe (1975) ir viens no retajiem nesamierināmajiem režisoriem Latvijā, kurš pašaizlidzīgi un neatlaidīgi meklē savu īsto ceļu, mētādamies starp dažādiem teātriem, neatkarīga autsaidera statusu un prominenta pilsētas teātra mākslinieciskā vadītāja posteni. Savus spēkus viņš ir izmēģinājis arī kā aktieris, dejotājs (neatkarīgajā projektā Brīvība) un kinorežisors (filma Piektais Hamlets par Oļģertu Kroderu). Mārtiņš savus darbus visbiežāk velta pusaudžiem vai tam trauslajam brīdim, kad cilvēks no bērna pāriet pieaugušo kārtā.

Biļetes uz festivāla izrādēm var nopirkt Biļešu Servisā un Jaunā Rīgas teātra kasē, kā arī Latvijas Jaunā teātra institūtā un pirms izrādēm. Cenas ļoti demokrātisks – no diviem līdz septiņiem latiem.

Kalendārs, programma, bildes un visa vajadzīgā informācija mūsu mājas lapā www.homonovus.lv

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV