Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Latvijas Nacionālais vēstures muzejs laiž klajā rakstu krājumu „TAUTAS LIETIŠĶĀ MĀKSLA LATVIJĀ”

LNVM, 07.09.2009. 10:18

Trešdien, 9. septembrī, plkst. 15.00, Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā (LNVM), Pils laukumā 3, Rīgas pilī, 3. stāvā, notiks LNVM izdevuma „TAUTAS LIETIŠĶĀ MĀKSLA LATVIJĀ” atvēršanas sarīkojums.
Latvijas Nacionālais vēstures muzejs laiž klajā rakstu krājumu „TAUTAS LIETIŠĶĀ MĀKSLA LATVIJĀ”

Pirms diviem gadiem muzeja rīkotajā zinātniskajā konferencē „Tautas lietišķā māksla Latvijā no 20. gadsimta vidus līdz mūsdienām” nolasītie speciālistu un pētnieku referāti apkopoti vienā krājumā. LNVM zinātnisko konferenču materiālus tradicionāli piemēro grāmatas formātam un saturam un izdod tematisku rakstu krājumu, kas pieejams plašākai sabiedrībai.

Jaunākajā muzeja zinātnisko rakstu krājumā iekļautie raksti atspoguļo tautas lietišķās mākslas daudzšķautņaino būtību un apliecina daudzpusīgu skatījumu uz šo jomu. Rakstos risināti teorētiski jautājumi, atainota procesu vēsture, saskarsme ar laikmeta liecībām un tradīciju dzīvotspēju. Katra norise un darbs sākas ar cilvēku. Autori stāsta arī par cilvēkiem, kas radīja tautas lietišķās mākslas darbus, sekmēja šīs nozares pastāvēšanu un attīstību Latvijā laika posmā no 20. gadsimta vidus līdz mūsdienām. Krājumu papildina bagātīgs ilustratīvais materiāls.

Izdevuma „TAUTAS LIETIŠĶĀ MĀKSLA LATVIJĀ” sastādītāja ir LNVM Etnogrāfijas nodaļas vadītāja Ilze Ziņģīte. Autoritatīvā latviešu etnogrāfijas speciāliste ir arī LNVM apjomīgā izdevuma ,,Latviešu tautas tērpi" 3. sējuma sastādītāja un tekstu autore, darbojusies kā lektore ,,Folkloras skolā" (1994-2007), bieži tiek iekļauta Dziesmu svētku un folkloras festivālu tautas tērpu žūriju komisijās.

Krājuma rakstu autori: Arnis Radiņš, Dr. hist., v/a Latvijas Nacionālais vēstures muzejs direktors, Saulvedis Cimermanis, LZA īstenais loceklis, Ilze Ziņģīte, Latvijas Nacionālais vēstures muzejs, Linda Rubena, Nemateriālā kultūras mantojuma valsts aģentūra, Aija Jansone, Dr. hist., LU Vēstures institūts, Velta Raudzepa, Mg. art., Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs, Ilga Apine, Dr. habil. hist., LU Filozofijas un socioloģijas institūts, Ojārs Spārītis, Dr. habil art., Latvijas Mākslas akadēmija, Leonīds Petrovs, mākslinieks dekorators, Andris Ušpelis, TLMS „Rēzeknes apriņķa pūdnīki”, Daina Kraukle, Mg., art., Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs, Ārija Vītoliņa, Mg. sociālajā darbā, tekstilmāksliniece, biedrība „Rīgas pilsētas „Rūpju bērns””, Elīna Apsīte, Mg. phil., Latvijas Lauksaimniecības universitāte.

„TAUTAS LIETIŠĶĀ MĀKSLA LATVIJĀ” ir LNVM rakstu 15. izdevums. Publikācijas sērijā "Latvijas Nacionālā vēstures muzeja raksti" iznāk kopš 1962. gada un aptver arheoloģiju, antropoloģiju, etnogrāfiju un folkloristiku.

Rakstu krājums sagatavots izdošanai un izdots apgādā „Valters un Rapa” ar Valsts Kultūrkapitāla fonda finansiālu atbalstu. To varēs iegādāties Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā.


Attēlā: Izdevuma vāka attēls ar V.Hirtes kokskulptūru ,,Mazsalacas miesnieks" (20 . gs. 70 . g.) attēls.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV