Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

„Homo Novus” noslēdz ungāru teātra virsotne – Frankenšteina projekts

Gundega Laiviņa, 09.09.2009. 10:00

Astotais Starptautiskais Jaunā teātra festivāls „Homo Novus” noslēdzas ar pagājušās sezonas ungāru teātra mākslas virsotni – jaunā teātra un kino režisora Kornela Mundruco iestudējumu „Frankenšteina projekts”. Izrādes notiks celtniecības konteinerā laukumā pie Kongresu nama 10. un 11. septembrī plkst. 19:00 un 12. septembrī plkst. 15:00 un 19:00.
„Homo Novus” noslēdz ungāru teātra virsotne – Frankenšteina projekts

Labākā izrāde, labākais aktierdarbs, labākā dramaturģija un režija, nedalīta skatītāju atzinība, turneja pa lielākajiem un nozīmīgākajiem Eiropas teātra festivāliem (KunstenFestivalDesArts Briselē, Vīnes festivāls, Roterdamas festivāls un citi) – tāda ir vēl pavisam jaunā un līdz šim mazpazīstamā ungāru kino un teātra režisora Kornela Mundruco izrādes „Frankenšteina projekts” bilance.

Stāsts īsumā ir šāds - apdzīvotā celtniecības konteinerā mitinās kāda bomzīga ģimenīte. Kaprīzais filmu režisors Viktors te rīko aktieru atlasi savai topošajai filmai. Viņa uzmanību piesaista kāds noslēpumains puisis, bet drīz vien atklājas, ka jaunais cilvēks te atrodas gluži citu motīvu vadīts un viņa ierašanās liktenīgi maina visu izrādes varoņu dzīves. Jaunais puisis, ko izcili nospēlē amatieris, zēns, kam dzīvē patiešām nekad nav bijis ne māju, ne vecāku, kļūst par briesmoni nevis zinātniska eksperimenta rezultātā kā tas ir Mērijas Šellijas romānā, bet gan tāpēc, ka tādu viņu ir veidojusi sabiedrība un tuvākie cilvēki, kuriem viņš atmaksā pāridarījumu. „Viņš ir nevainīgs, kaut arī nogalina, un tieši tas man šinī tēlā interesē”, atzīst Mundruco.

Paradoksālā kārtā, šajā darbā, kurā netrūkst baisu pagātnes noslēpumu, noziegumu un kurā dzīvo tikai "sliktie" tēli, beigās nav neviena, ko vainot. Režisors atstāj paša skatītāja ziņā izlemt to, kurš ir upuris un kurš - briesmonis, un vai pasaule ir laba vai ļauna.

„Frankenšteina projekts” ir ļoti spēcīga teātra pieredze, kas pārsteidz ar režijas un aktierspēles līmeni, grodu sižetu un šokē ar nenovēršamu realitātes un fikcijas saplūsmi mazajā vagoniņā. Jūtama ir režisora pieredze filmu veidošanā – iestudējumā ir ļoti iedarbīgi tuvplāni, kinematogrāfam raksturīgais dokumentālisms un varoņu emocionālās izpausmes. Vairāki „Frankenšteina projekta” aktieri ir pazīstami ar savām lomām kino. Pašlaik Kornels Mundruco uzņem filmu pēc izrādes „Frankenšteina projekts” motīviem.

Kornels Mundruco (1975) ir viens no vadošajiem jaunajiem ungāru kinorežisoriem. Mundrco ir režisors, scenārists un aktieris, kura mākslas pasaulē dominē vilšanās, savstarpējo attiecību strupceļš, atgrūšana, skumjas. Kopš 2003. gada Kornels strādā teātrī. Līdz šim iestudēti trīs darbi – Sorokina „Ledus”, „Nībelungu rezidence” un „Frankenšteina projekts”.

Biļetes uz festivāla izrādēm var nopirkt Biļešu Servisā un Jaunā Rīgas teātra kasē, kā arī Latvijas Jaunā teātra institūtā un pirms izrādēm (tikai tad, ja izrāde nav izpārdota iepriekšpārdošanā). Biļešu cenas uz „Frankenšteina projektu” Ls 7 un Ls 5.

Festivālā tiks demonstrēta arī Kornela Mundruco filma „Delta”, kas 2008. gada Kannu kinofestivālā saņēma Starptautiskās kinokritiķu federācijas galveno balvu. Divi filmas seansi Laikmetīgās mākslas muzejā kim? Spīķeros 10. un 11. septembrī plkst. 20:00. Ieeja bez maksas.

Kalendārs, programma, bildes un visa vajadzīgā informācija mūsu mājas lapā www.homonovus.lv

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV