Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Liepājā notiks Mirdzai Ķempei veltīta izrāde

Latvijas Rakstnieku savienības Liepājas nodaļa, 10.09.2009. 11:03

25. septembrī plkst. 19:00 “Promenade Hotel” zālē, Vecajā ostmalas ielā 40, Liepājā, notiks Brindas Ceriņas monodrāmas “Roze bez ērkšķiem” izrāde.

Brindas Ceriņas monodrāma “Roze bez ērkšķiem” veltīta Tautas dzejniecei Mirdzai Ķempei - vienai no mūsu ievērojamākajām personībām literatūrā un dzīvē. Lugā parādīta pretrunu plosīta romantiķe, kuras nepārtrauktās zināšanu alkas, neordinārā persona aizrāva un iedvesmoja dzejnieku paaudzes, liekot apbrīnot un sastingt viņas tuvumā.

Dzejniece ienāca literatūrā 30.-os gados, kad satika sava mūža lielo mīlestību - spilgto dzejnieku Eriku Ādamsonu. Sākoties karam, viņai nācās evakuēties uz Krieviju un darboties Latviešu mākslas ansamblī. Pēckara padomju ideoloģijas žņaugos M. Ķempe ienes spilgtas mīlas lirikas vēsmu, kļūst par jauno autoru audzinātāju. Dzimtās Liepājas jaunos literātus viņa uzskatīja par saviem bērniem.

Nozīmīgs ir dzejnieces ieguldījums kultūras sakaru veidošanā ar Indiju. Viņai bija ļoti plašs draugu loks PSRS un citu tautu kultūras darbinieku vidū, ar saviem tulkojumiem un atdzejojumiem M. Ķempe pavērusi plašākus apvāršņus tā laika literatūrā. Tomēr personīgajā dzīvē dzejniece nav laimīga. Neveiksmīga ir pēdējā laulība ar daudz jaunāko Linardu Naikovski.

Luga stāsta par Mirdzas Ķempes pēdējiem dzīves mirkļiem, kad viņa smagi slima atgriežas mājās vientulībā, pārdzīvodama aiziešanu no dzejas konsultantes darba, risinot jautājumus par aizgājušo dzīvi, tās jēgu, piepildījumu. Dzejniece līdz pēdējam vēl mēģina radoši strādāt, bet sākas ceļš Mūžībā, kur viņa atkal tiekas ar sev garīgi tuviem cilvēkiem (aktrisi Mariju Leiko, grāfu Alekseju Jermolovu, dzejniekiem Edvartu Virzu un Eriku Ādamsonu, skolotāju Haraldu Eldgastu, saviem vecākiem), jūru un dzimto Liepāju.

Mirdzas Ķempes lomā Liepājas teātra aktrise Anda Albuže. Izrādes režisors Haralds Ulmanis.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV