Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Grāmatas „Apgaismības dialektika” atvēršana un lekcija

Elīna Hermansone, 11.09.2009. 16:51

Laikmetīgās mākslas centrs 14.septembrī aicina apmeklēt Maksa Horkheimera un Teodora Adorno grāmatas „Apgaismības dialektika” tulkojuma prezentāciju un politologa Timotija Hola (Austrumlondonas Universitāte) lekciju APGAISMĪBAS DIALEKTIKA ŠODIEN. Pēc lekcijas notiks paneļdiskusija ar grāmatas tulkotāja, politologa Ivara Ījaba (LU), filozofijas prof. Māras Rubenes (LU) un sociologa Normunda Kozlova (RSU) piedalīšanos.

Pasākums notiks Blaumaņa ielā 16/18 grāmatnīcā-izstāžu projektā „is a book, is a shop, is a show” 14. septembrī, plkst. 18.30.

Teodora Adorno un Maksa Horkheimera grāmatas „Apgaismības dialektika” pirmizdevumu latviešu valodā izdevis Laikmetīgās mākslas centrs sērijā „Nozīmīgu mākslas teorijas un estētikas darbu tulkojumi”.

Par lekciju

„60 gadus pēc „Dialektik der Aufklarung” parādīšanās grāmatas ierosinātās debates ir tik pat lielā mērā neatrisinātas kā toreiz. Kā mēs attiecamies pret apgaismības ideju par autonomiju? Jeb citiem vārdiem, kā mēs attiecamies pret mēģinājumu izprast mūsu dzīvi kā brīvu un pašnoteiktu? Vai šis projekts ir piedzīvojis savu galu? Vai esam iegājuši postmodernajā laikmetā, kurā apgaismības ideāli ir tikuši atmaskoti kā ilūzijas? Vai tomēr apgaismības projekts joprojām ir nepabeigts?

Adorno un Horkheimers uz šiem jautājumiem sniedza oriģinālas un ambivalentas atbildes, kas viņu pozīciju joprojām dara savdabīgu un unikālu.”

Lekcijā APGAISMĪBAS DIALEKTIKA ŠODIEN Timotijs Hols apskatīs galvenos spekulatīvos apgalvojumus, kas ir šī darba pamatā: ka apgaismība pārvēršas mītā un mīts jau ir apgaismība un ka augstā mākslas un populārā kultūra ir vienas medaļas divas puses.

Timotijs Hols aplūkos arī kritiku, ko šī grāmata saņēmusi: ka centrālā apgaismības dialektikas ideja reprezentē „performatīvu pretrunu” (Hābermass); ka šis darbs sistemātiski nenovērtē jaunu pretošanās formu rašanos un, izejoši, nespēj nodrošināt pamatus politiskās subjektivitātes tapšanai

Timotijs Hols ir vecākais lektors starptautiskajā politikā Austrumlondonas Universitātē. Viņš ir līdzautors The Modern State: theories and ideologies (Edinburgh University Press, 2007) un līdz-redaktors The Fundamental Dissonance of Existence: new essays on the social, political and aesthetic theory of Georg Lukacs (Continuum press, 2010). Patlaban viņš strādā pie grāmatas par T.V. Adorno politisko filozofiju.

Lekcija notiks angļu valodā.

Lūgums pieteikt savu dalību programmas vadītājai Andai Kļaviņai: 26880458 vai aklavina@yahoo.co.uk.


Lekcija APGAISMĪBAS DIALEKTIKA ŠODIEN notiek Laikmetīgās mākslas centra Izglītības programmas Strapdisciplināro lekciju cikla ietvaros. LMC Starpdisciplināro lekciju cikls ir humanitāro un sociālo zinātņu profesionāļu lekciju programma ar mērķi aplūkot laikmetīgās mākslu mijiedarbē ar citām kultūras nozarēm un sociālpolitiskajiem procesiem, tādējādi ceļot laikmetīgās mākslas diskursa kvalitāti un popularitāti Latvijā. Lekcijas notiek reizi mēnesī un ietver lekciju un paneļdiskusiju.

LMC Izglītības programmu atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Tālāka informācija: www.lcca.lv

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV