Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Noskaidroti Dzejas balvas 2009 laureāti

Inga Bodnarjuka, 11.09.2009. 18:15

Pēc žūrijas balsojuma noskaidroti Dzejas balvas 2009 laureāti. Balvu par labāko dzejas krājumu latviešu valodā iegūst dzejnieks Arvis Viguls, bet balvu par labāko atdzejas krājumu – Uldis Bērziņš.

Dzejas balvu 2009 par labāko dzejas krājumu šogad iegūst dzejnieks Arvis Viguls par nesen iznākušo debijas grāmatu Istaba. Žūrijas loceklis Kāris Vērdiņš komentē, ka balva tiek piešķirta par „spilgtu, suģestējošu dzeju, kurā sasniegts jaunam autoram neraksturīgs briedums un meistarība, kas dekadentiskās, izsmalcinātās mīlas un nāves rotaļas ļauj izspēlēt artistiski un mūsdienīgi”.

„Arvja Viguļa dzejas krājums Istaba izceļas uz pēdējo gadu debiju fona ar izkoptu individuālu rokrakstu, kura noplukuši aristokrātiskajā tumšajā estētikā savienojusies smalka mīlas lirika ar mūsdienu mākslinieciskās bohēmas izdzīvotās eksistenciālās bezjēdzības skaudru pārdzīvojumu labākajās sudraba laikmeta dekadentisma tradīcijās,” tā darbu vērtē žūrijas pārstāvis un dzejnieks Ronalds Briedis.

Dzejnieces Liānas Langas vērtējumā autors „latviešu dzejā ienācis ar pārliecinošu dzejmākslas prasmi, formas sajūtu un plašu kultūras horizontu. Viguļa dzejas centrā ir jauns vīrietis, kurā emocijas un intelekts atrodas nepastarpināta konflikta un sasprindzinājuma stāvoklī, radot eksistenciāli smeldzīgu vidi refleksijai par cilvēka vietu pasaulē. Viguļa dzeja spilgti apliecina, cik svarīgi jaunam dzejniekam ir orientēties pasaules poēzijas mantojumā, daudz lasīt, vērtēt un atdzejot.”

Savukārt balva par labāko atdzejas krājumu šogad piešķirta Uldim Bērziņam par atdzejoto Fikreta Demirāga dzejas izlasi Gaisos tālu medību balsis. Pēc žūrijas locekļu vērtējuma, balva piešķirta „par Kipras auglīgās, sulīgās dzejas veiksmīgu popularizēšanu Latvijā”.

U.Bērziņš šogad uz Dzejas balvu pretendēja arī ar savu paša darbu Saruna ar pastnieku, par ko Ieva Kolmane saka: „Bērziņš, sarunādamies ar pastnieku, iedarbina kanālu, kur valoda atdzīvojas un iedimdas, iekustinot un savandot dvēseles spēju mistiski sasaukties ar visuma lielajām dimensijām.”

Balvas tiks pasniegtas 12.septembrī pasākumā Klasisks dzejas vakars plkst.19:00 klubā Hamlets, Jāņa sētā 5. 

Dzejas balvai 2009 šogad kopā abās kategorijās tika nominēti 14 darbi. Iesniegtās grāmatas izvērtēja žūrija četru cilvēku sastāvā: Latvijas Rakstnieku savienības priekšsēdētāja Ieva Kolmane, dzejnieki un atdzejotāji Kārlis Vērdiņš, Ronalds Briedis un Liāna Langa.

Savu simpātiju noteikt aicināja arī ziņu portāls delfi.lv, no 4. līdz 11.septembrim piedāvājot balsojumu saviem lasītājiem. Delfi.lv simpātiju balvu ir ieguvusi Anita Skrjabe ar darbu Upes audeklā, kopā saņemot 115 balsis.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV