Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Valmieras teātrī top „Zelta zirgs”

Zane Peļņika, 14.09.2009. 12:53

16. oktobrī plkst. 18.30 Valmieras teātra Mazajā zālē pirmizrādi piedzīvos Raiņa „Zelta zirgs”, ko iestudē režisors Viesturs Meikšāns.
Valmieras teātrī top „Zelta zirgs”

Valmieras teātrī „Zelta zirgs” top laikā, kad daudzi ir izteikuši un pat izklieguši savas emocijas mītiņos un  sanāksmēs, latviešiem pretojoties atkal kļūt par pazemotajiem un apvainotajiem. Ekonomiskās likumsakarības novedušas cilvēkus pie domām par tautas kopības, par mūsu kultūras apdraudētību. Šodien tautas bailes vairs neattiecas uz ārējo ienaidnieku draudiem - šoreiz mēs kļūstam par kalpiem un ķīlniekiem iespējams savai neapdomībai, pieredzes trūkumam, dzīvojot liberālā sabiedrībā, kas vairāk provocē ar saviem jauninājumiem: morāli, dzīves ritmu, godīguma principiem. Brīvība ir mežonīgi prasīga pēc jaunas domāšanas, iecietības, uzdrīkstēšanās un uzvarēs tikai tie, kas pirmie spēs pielāgoties jaunajiem likumiem.

„Zelta zirgs” Valmieras teātrī top tieši simts gadus pēc tam, kad Rainis, dzīvodams Kastaņolā, to sarakstīja. 1909. gada oktobra vidū Jaunā Rīgas teātra vadība, domājot par Ziemassvētku uzvedumu bērniem, lūdz Rainim sacerēt piemērotu lugu. Tobrīd Rainim nav nekā šādam nolūkam derīga, tāpēc viņš uzraksta noraidījuma vēstuli. Ceļā uz pastu rodas ideja – uzrakstīt lugu, literāri apstrādājot igauņu „Pasaka par ķēniņmeitu, kas septiņus gadus miegā gulēja”. „Zelta zirgs”, kurā no pirmavota palikuši tikai daži sižeta pavedieni, top ļoti ātri. Novembra vidū teātris saņem lugu, bet jau 26. decembrī notiek pirmizrāde, tomēr gan lugā, gan izrādē visai maz palicis no sākotnējā nodoma – „Zelta zirgs” nav bērnu luga, bet gan ideju drāma.

Izrādes režisors Viesturs Meikšāns: „Rainis „Zelta zirgu” rakstīja par sava laika ideāliem un skaisto un mūžīgo ideju - dots devējam atdodas. Taču šodienas realitātē neviens vairs nevar atļauties sapņot. Šis ir vilšanās laiks, un Saulcerīte nav laime. Saulcerīte ir ilūzija, taču neviena vilšanās nedrīkst iznīcināt tautas garīgās vērtības, kopību, valodu un tradīcijas”.

Izrādes „Zelta zirgs” koncepcija ir drosmīgi un pat skarbi dekonstruēt šo pasaku, ieliekot to mūsdienu realitātē.

Antiņa lomā Ivo Martinsons, Saulcerīte – Dace Eversa. Pārējās lomās:  Mārtiņš Meiers, Oskars Morozovs, Rihards Rudāks, Ieva Puķe, Ingus Kniploks, Māris Bezmers un Ilze Lieckalniņa.

Izrādes scenogrāfs ir Reinis Suhanovs, video mākslinieks - Pēteris Ķimelis, muzikālais noformējums - Mārtiņš Meiers, gaismu mākslinieks - Krišjānis Strazdītis un kustību konsultante - Linda Mīļā.

Biļetes uz „Zelta zirgs” izrādēm oktobrī var iegādāties Valmieras teātra kasē (tālr. 6 4207335) un Biļešu paradīzes kasēs (www.bilesuparadize.lv).
   
Foto: Matīss Markovskis

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV