Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Nacionālajā teātrī top režisora Fēliksa Deiča izrāde „Nesaprašanās”

Inga Vasiļjeva, 22.09.2009. 11:28

1.oktobrī Nacionālā teātra Aktieru zālē notiks Henrika Ibsena „Nesaprašanās” (pēc lugas „Juns Gābriels Borkmans”) pirmizrāde, kuru veido režisors Fēliks Deičs, scenogrāfe Laura Kovaļevska, un kostīmu māksliniece Ieva Kundziņa. Lomās: Nacionālā teātra lielais četrinieks: Astrīda Kairiša, Lolita Cauka, Uldis Dumpis, Ģirts Jakovļevs, kā arī Ilze Rudolfa, Māra Zemdega, Ainārs Ančevskis.
Nacionālajā teātrī top režisora Fēliksa Deiča izrāde „Nesaprašanās”

„Juns Gābriels Borkmans” ir pirms vairāk nekā simts gadiem tapusī norvēģu ievērojamākā dramaturga Henrika Ibsena luga, kas pēdējos pāris gados iestudēta uz vairākām Eiropas lielajām skatuvēm – no Berlīnes, Atēnu, Parīzes teātru afišām noraugās četru padzīvojušu aktieru sejas, kaut lugas nosaukums liecina par vienu galveno varoni. Iemesli tam, visticamāk, divi – lugas kvalitāte un tēmas aktualitāte – kā dzīvot tālāk pēc finansiāla kraha, kas sagrauj dzīvi un sapņus.

Borkmana liktenis – cietumā pavadītie gadi, noslēgšanās no pasaules, kas viņu nesaprot, un vēlme sākt jaunu dzīvi par spīti visam, ir cieši saistīts ar viņam tuvajiem cilvēkiem – sievu, mīļoto sievieti, jaunības draugu un arī dēlu, kaut tas parasti paliek ārpus četrinieka uz afišas. Latvijas Nacionālā teātra izrādē, ko iestudē Felikss Deičs, Borkmana lomā – Ģirts Jakovļevs. Viņa jaunības dienu mīlestība Ella – Astrīda Kairiša, viņa sieva Gunhilde, kas cita starpā ir Ellas dvīņumāsa – Lolita Cauka, viņa draugs Foldāls, kas no Borkmana nav atteicies, kaut arī Borkmana bankas darījumu dēļ zaudējis visu naudu – Uldis Dumpis, bet dēls, kuru tēvs tā arī nav iepazinis – Ainārs Ančevskis. Kamēr dzīves pieredzes un rūgtuma māktie sastopas, lai nokārtotu rēķinus ar pagātni, Borkmana dēls vēlas dzīvot... viņu neinteresē tēva – bankas direktora dzīvei noteiktās likmes, darījumi ar mīlestību un procenti, ko gūst, izvēloties izdevīgāku variantu laulībai. Jaunais Borkmans baudu atrod pašā mīlestībā, izrādē – Ilzes Rudolfas personā.

Feliksa Deiča kontā šis ir jau piektais Ibsena lugas inscenējums, jo Ibsens ir tas dramaturgs, kura interpretācijai vajadzīga dzīves pieredze un smalka cilvēka psiholoģijas pazīšana, līdzīgi kā iestudējot Čehovu un Blaumani. Nacionālā teātra aktieri kopā ar Feliksu Deiču pie Ibsena attiecību dzīlēm reiz jau strādājuši – kad pirms pāris gadiem teātra Jaunajā zālē tapa “Mazais Eijolfs”.

Oktobrī Nacionālajā teātrī būs gaidāmas vēl divas pirmizrādes: 10.oktobrī  Jaunajā zālē - režisora Viestura Kairiša jauniestudējums „Pinokio pelni”, 16.oktobrī Lielajā zālē – režisora Regnāra Vaivara izrāde bērniem „Makss un Morics”.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV