Trešdiena, 24.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Nameda, Visvaldis, Ritvaldis;

Liepājā demonstrēs Mirdzai Ķempei veltītu lugu

Sandra Vensko, 22.09.2009. 17:50

Piektdien, 25. septembrī, plkst. 19.00 Liepājas teātra Promenāde zālē viesnīcā “Promenade Hotel” būs skatāma oriģināldramaturģija – Brindas Ceriņas luga ”Roze bez ērkšķiem”
Liepājā demonstrēs Mirdzai Ķempei veltītu lugu

Rīgā ik gadu notiek dramaturģijas lasījumi un divus gadus lasījumi, ko organizēja Latvijas Rakstnieku savienības Liepājas nodaļa un Dramaturgu ģilde, notikuši arī Liepājā.

Vienā no šādām reizēm izskanēja arī kādreizējās liepājnieces Brindas Ceriņas darbs - monodrāma, kas ir vēstījums par labi zināmas un spēcīgas personības – harizmātiskās dzejnieces Mirdzas Ķempes pēdējām mūža dienām. Mirdzas Ķempes atveidotāja, Liepājas teātra aktrise Anda Albuže jau vairākus mēnešus strādā pie sarežģītās lomas un pakāpeniski iejūtas atveidojamā tēlā, lai raksturotu ne vien to laiku, kurā dzīvojusi dzejniece, bet atklātu pretrunīgo dzejnieces iekšējo pasauli. Vēsts par dzejnieci ir vīzija par sievietes – dzejnieces misijas apziņu, kļūdām, pārdomas par tolaik spēcīgo Indijas ietekmi uz viņas personību un cilvēciskajām kaislībām, kurās atpazīstam rakstura šķautnes ikvienā no mums. Aktrise neslēpj, ka šādā izrādē vienai ir grūti spēlēt, jo nav partnera, kuru uzrunāt, tikai saspēle ar sevi, savu prertrunīgo dabu. Režisors Haralds Ulmanis, ko skatītāji atceras kā kamerizrāžu veidotāju Liepājas teātrī, šo darbu veidojot, akcentē tās nianses, ko sevī glabā ikviena laikmeta traģikas un ārējā spožuma n
esakritība. Ja pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados, kad Mirdza Ķempe, padarījusi savu darbu, kļūst sabiedrībai lieka un nevajadzīga, tad šeit var vilkt zināmas paralēles ar šodienu – laiku, kad cilvēks kļūst dzīvei nepiemērots un lieks. Monoizrāde “Roze bez ērkšķiem” iecerēta kā cilvēka iekšējo pārdzīvojumu pētījums, tekstos un atbilžu meklējumos ieskanas Liepājas motīvi, kas dzejniecei vienmēr bijuši tuvi.

Biļetes izrādei „Roze bez ērkšķiem” nopērkamas Liepājas teātra kasēs.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV