Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Valmieras teātrī notiks „Zelta zirga” pirmizrāde

Zane Peļņika, 13.10.2009. 12:04

16. oktobrī plkst. 18.30 Valmieras teātra Mazajā zālē pirmizrādi piedzīvos Raiņa „Zelta zirgs”, ko iestudē režisors Viesturs Meikšāns. Kā apgalvo izrādes veidotāji, šī nebūs Ziemassvētku pasaciņa mazajiem. Režisors ir diezgan pamatīgi vētījis mūsu priekšstatus par Raiņa lugu, izlasot tās stāstā mūsu tautas likteni krietni ilgā laika posmā.
Valmieras teātrī notiks „Zelta zirga” pirmizrāde

Valmieras teātrī „Zelta zirgs” top laikā, kad daudzi ir izteikuši savas emocijas mītiņos un sanāksmēs, latviešiem pretojoties atkal kļūt par pazemotajiem un apvainotajiem. Šodien tautas bailes vairs neattiecas uz ārējo ienaidnieku draudiem - šoreiz mēs kļūstam par ķīlniekiem savai neapdomībai un pieredzes trūkumam, dzīvojot liberālā sabiedrībā, kas provocē ar jauninājumiem: morāli, dzīves ritmu, godīguma principiem.

Pirmizrāde notiks zīmīgā datumā - tieši pirms simt gadiem, 1909. gada oktobra vidū, Rainis Kastaņolā saņēma vēstuli no Rīgas Jaunā teātra vadības ar lūgumu uzrakstīt bērniem pasaku ludziņu. Ar tādu mērķi Rainis ķērās pie sižeta, ko izlasīja igauņu tautas pasakā par ķēniņa meitu, kas septiņus gadus miegā gulējusi. Tomēr arī toreiz nekāda pasaka neiznāca, uzskata izrādes veidotāji.

„„Zelta zirgs” vēsta par ideāliem, pēc kuriem nākotnes Latviju domās būvēja Rainis,” saka režisors V. Meikšāns. „Šodienas realitātē vairs neviens nevar atļauties sapņot, kaut gan Raiņa ideja par to, ka dots devējam atdodas, ir mūžīga un skaista.”

 „Saulcerīte min, ka viņai vēl jāizguļ atnāve,” skaidro Ivo Martinsons, kas spēlē Antiņa lomu. „Mūsu palaikam neveiksmīgie mēģinājumi izveidot savu valsti – tas varbūt arī ir atnāves miegs, ko mums kā tautai vēl jāizguļ. Rainis, tāpat kā Šekspīrs, ir tik bagāts, ka pieļauj izdarīt tās nelielās izmaiņas.”

Izrādes „Zelta zirgs” koncepcija ir drosmīgi un pat skarbi dekonstruēt šo pasaku, ieliekot to mūsdienu realitātē.

Antiņa lomā Ivo Martinsons, Saulcerīte – Dace Eversa. Pārējās lomās:  Mārtiņš Meiers, Oskars Morozovs, Rihards Rudāks, Ieva Puķe, Ingus Kniploks, Māris Bezmers un Ilze Lieckalniņa.

Izrādes scenogrāfs ir Reinis Suhanovs, kostīmi – Ieva Veita un Reinis Suhanovs, video mākslinieks - Pēteris Ķimelis, muzikālais noformējums - Mārtiņš Meiers, gaismu mākslinieks - Krišjānis Strazdīts un kustību konsultante - Linda Mīļā.
    .
Pēc pirmizrādes iestudējumu varēs noskatīties 17., 18., 31. oktobrī, kā arī 10., 21.un 25. novembrī.

Foto: Matīss Markovskis

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV