Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Šveicē izdots Jāņa Rokpeļņa un Džilberto Izellas dzejas kopkrājums „Lugano incontra Riga. Rīga satiek Lugānu”

Jānis Oga, 21.10.2009. 09:53

Lugānas pilsēta un apgāds Giampiero Casagrande editore Šveicē izdevis latviešu dzejnieka Jāņa Rokpeļņa un itāļu dzejnieka Džilberto Izellas (Gilberto Isella) dzejas kopkrājumu „Lugano incontra Riga. Rīga satiek Lugānu” latviešu un itāļu valodā.
Šveicē izdots Jāņa Rokpeļņa un Džilberto Izellas dzejas kopkrājums „Lugano incontra Riga. Rīga satiek Lugānu”

Džilberto Izellas un Jāņa Rokpeļņa bilingvālā dzejas krājuma veidošana aizsākās 2007. gada jūnijā, kad, sadarbojoties Vīnē rezidējošajai Latvijas vēstniecībai Šveicē, Latvijas Literatūras centram un Starptautiskajai Rakstnieku un tulkotāju mājai, Ventspilī viesojās dzejnieks Džilberto Izella. Divu nedēļu laikā Džilberto Izella un Jānis Rokpelnis strādāja pie atdzejojumu kopas, kā rezultātā tapuši grāmatā iekļautie Džilberto Izellas dzejoļi latviešu valodā un Jāņa Rokpeļņa dzejoļi itāliski.

„Grāmatā Džilberto Izella un Jānis Rokpelnis sastopas un tulko viens otru. Tiek sastatītas atšķirīgas dzīves pieredzes, pasaules uztveres un valodas, tomēr atrodas kopīgs pamats – rakstniecība un poētiskā atbildība. Krājums „Lugano incontra Riga. Rīga satiek Lugānu” ir daudzējādā ziņā unikālas sadarbības rezultāts. Divkārša tekstu izlase divās valodās un vienlaikus arī pienesums savstarpējai izziņai, cenšoties nostiprināt Šveices un Latvijas draudzības un kultūras sakarus un iekļaujoties daudz plašākā nemitīgi mainīgās un kustībā esošās Eiropas kopainā,” teikts īstekstā uz grāmatas vāka.

Jānis Rokpelnis sadarbību ar Džilberto Izellu raksturo šādi: „Atdzejojot Džilberto Izellu, man īpaši saistīja dzejnieka vertikālā, kosmiski metafiziskā dimensija, viņa kalnieša telpas izjūta. Latviešu profesionālajā vārda mākslā (protams, ne folklorā, mitoloģijā) dominē horizontāls panteisms – Ziemeļmeitas lūkoties – jūras un ledāju bezgalība, kā arī t.s. mazo holandiešu gleznās ietvertā ikdienišķu norišu un lietu garīgā dimensija. Un, lūk, Lugānā var ar visiem jutekļiem atskārst, kā šī ainava aktivizēja, izkopa Rainī šo viņa kosmisko dimensiju (Ave sol!). Tieši šī kosmiskā metafizika negaidīti satuvina Raini un Izellu un parāda vēl ejamus ceļus latviešu dzejai.”

Sestdien, 17. oktobrī notika grāmatas atvēršana Lugānas universitātes Lielajā aulā, tajā piedalījās dzejnieki Jānis Rokpelnis un Džilberto Izella, politoloģe Vita Matīsa, valodnieks, Pizas universitātes profesors, grāmatas „Baltu valodas” autors Pjetro Umberto Dini (Pietro Umberto Dini), kā arī vēsturnieks, ilggadējs Lugānas pilsētas arhīva un Kastanjolas Raiņa un Aspazijas muzeja vadītājs Antonio Džili (Antonio Gili). Lugānas un Rīgas draudzības sarīkojumu ietvaros Lugānas universitātē ar lekciju „Patiesi vienotas Eiropas izaicinājums” viesojās Latvijas Valsts eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV