Otrdiena, 23.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Jurģis, Juris, Georgs;

Valmieras Novadpētniecības muzejā atklās izstādi "Zirgi manā dzīvē"

Līga Tarbuna, 22.10.2009. 09:29

Piektdien, 23.oktobrī, plkst.16.00 Valmieras Novadpētniecības muzejā tiks atklāta izstāde "Zirgi manā dzīvē". Izstādē varēs aplūkot Maijas Kleinbergas privātkolekciju - vairākus simtus priekšmetu, kuros dažādos veidos attēloti zirgi. Muzejā būs eksponētas koka, stikla, kristāla un porcelāna zirgu figūriņas, atslēgu piekariņi, trauki un rotaslietas, smaržu pudelītes, vāzes, somas un apģērbs, kur iekļauta zirgu tematika, kā arī citi priekšmeti, piemēram, mīkstās rotaļlietas. Tāpat kolekcijā iekļautas mākslinieču Vinetas Sayer un Ināras Antones gleznas.

Privātkolekcijas īpašniece Maija Kleinberga skaidro, ka jau kopš agras bērnības dzīve bijusi saistīta ar zirgiem. "Tēvs strādāja kolhozā, kur bija plašs zirgu stallis, tādēļ jau bērnībā varēju uzkāpt zirga mugurā. Palīdzēju zirgus vest ganos, ar zirgiem tika veikti arī dažādi lauku darbi, piemēram, siena vākšana ar grābekli. Interese par dažādu ar zirgu tematiku saistītu priekšmetu krāšanu radās jaunībā. Sākumā tie bija attēli un izgriezumi no dažiem žurnāliem, pēc tam pakāpeniski papildināju kolekciju ar citiem priekšmetiem. Reizēm apzināti meklēju kādu konkrētu priekšmetu, taču vairumā gadījumu tos izvēlos iegādāties neapzināti. Jāteic, ka lielu daļu kolekcijas priekšmetu esmu saņēmusi kā dāvanas no draugiem, radiem un kolēģiem. Šādas dāvanas vienmēr ir patīkamas, to izvēlē nevar kļūdīties," saka Maija Kleinberga, piebilstot, ka īpaša vieta privātkolekcijā ir gleznām, kurās attēloti zirgi. "Manā kolekcijā ir divu mākslinieču darbi - Vinetas Sayer, kura gleznojusi arī Kocēnu zirgaudzētavas zirgus un Rīgas kinostudijas kostīmu mākslinieces, inscenētājas Ināras Antones gleznas. Ināras Antones gleznās redzama mākslinieces iztēle - zirgi nav attēloti anatomiski pareizi, tā ir viņas sapņu zeme," papildina Maija Kleinberga.

Ideja privātkolekcijas priekšmetus apvienot kopīgā izstādē radusies Kocēnu kultūras dzīves organizatorei Inārai Blūmai. Pavasarī šāda izstāde bija aplūkojama Kocēnos. Valmierā izstādē "Zirgi manā dzīvē" būs eksponēta lielākā daļa Maijas Kleinbergas privātkolekcijas, taču mājās kolekcijas priekšmetu klātbūtni papildina arī vairāki sienu gleznojumi, kas redzami ne vien dzīvojamās telpās, bet arī stallī un manēžā. "Zirgi - tā ir mana dzīve," uzsver Maija Kleinberga.

Maija Kleinberga ir Kocēnu zirgaudzētavas līdzīpašniece, aktīvi piedalās sacensību tiesāšanā. Ar labiem rezultātiem startējusi sacensībās šķēršļu pārvarēšanā un iejādē.

Izstāde "Zirgi manā dzīvē" Valmieras Novadpētniecības muzejā būs aplūkojama līdz 2010.gada 2.janvārim.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV