Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Valmieras teātrī top Agatas Kristi luga „Peļu slazds”

Edīte Tišheizere, 22.10.2009. 12:38

20. novembrī Valmieras teātrī vērsies priekškars jaunam Oļģerta Krodera iestudējumam. Arī šoreiz meistars ir izvēlējies klasisku vērtību – detektīvžanra karalienes Agatas Kristi lugu „Peļu slazds”.
Valmieras teātrī top Agatas Kristi luga „Peļu slazds”

Nomaļā pansijā, ko tikko atvēruši jaunie Monksvelas muižas īpašnieki Džeilzs un Mollija, ierodas pirmie iemītnieki, bet pa radio tiek ziņots, ka netālu izdarīta slepkavība. Vainīgais esot gara auguma vīrietis tumšā mētelī un platmalē – tieši tā ģērbušies gandrīz visi lugas varoņi. Situācija kļūst aizvien saspringtāka: Monksvelu ieputina sniegā un notiek vēl viena slepkavība. Lai atmodinātu vainīgā sirdsapziņu, detektīvs Troters nolemj vēlreiz nospēlēt nupat notikušo ļaundarību... Kas tālāk? Tālāk ir Agatas Kristi personiskais lūgums visiem skatītājiem: pēc izrādes noskatīšanās nestāstīt citiem, kas ir slepkava!

„Esmu izvēlējies šo lugu tāpēc, ka, tāpat kā lielākā daļa Latvijas sabiedrības, esmu noguris no nejēdzībām, kas šodien ir mūsu dzīves vienīgā realitāte,” atklāj Oļģerts Kroders. „Šādos laikos detektīvs kā žanrs ļauj izklaidēties, bet tomēr nezaudēt līdzdomāšanu. Ne velti Kristi „Peļu slazds” tiek uzskatīts par pasaulē visvairāk spēlēto lugu tūlīt pēc „Hamleta”.”

Patiešām, „Peļu slazds” ir luga, kas Londonā tiek nepārtraukti spēlēta kopš 1952. gada, kad tā tika iestudēta teātrī „Ambassador”, bet 1974. gadā pārcelta uz lielākām telpām – Sv. Martina teātri. Līdz šim laikam Londonā vien (iestudējumus citās pasaules valstīs neskaitot) „Peļu slazds” nospēlēts  vairāk nekā 23 400 (!) reižu. Ilgajos gados, protams, mainījušās aktieru paaudzes, atjaunotas dekorācijas un sasniegti vairāki Ginesa grāmatā reģistrēti rekordi, piemēram, viens no aktieriem savu lomu nospēlējis 4575 reizes.

Valmieras „Peļu slazds” iestudēts kā klasisks detektīvs, kur galvenais jautājums ir „kurš vainīgs?”, aizdomas nepārtraukti krīt uz dažādām personām un situācijas mainās tikpat ātri kā situāciju komēdijā.

Kopā ar Oļģertu Kroderu pie izrādes strādā pārbaudīta komanda – scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis un kostīmu māksliniece Ilze Vītoliņa.

Lomās: aktieri Ruta Birgere vai Regīna Devīte, Māra Mennika vai Inga Siliņa, Krišjānis Salmiņš, Elīna Vāne, Kārlis Neimanis, Agris Māsēns, Imants Strads un Mārtiņš Liepa.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV