Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Fiziskā teātra projekts „Mannersache“ sāk izrādes

Helija Tetere, 27.10.2009. 14:52 | komentāri (3)

No šodienas, 27. oktobra, Rīgā, pasākumu zālē Ģertrūdes ielā 101a, uzstāsies fiziskā teātra projekts „Mannersache“, tulkojumā no vācu valodas - „Vīru lietas“. Izrādi iestudējis slovēņu horeogrāfs  Branko Potočans, sadarbojoties ar Olgas Žitluhinas deju kompānijas dejotājiem Dmitriju Gaitjukeviču, Andri Kačanovski, Valēriju Oļehno, kā arī Valmieras Drāmas teātra aktieri Aigaru Apini. „Mannersache“ ir unikāls teātra priekšnesums, kurā notikumu tiek atspoguļoti caur izjustu ķermeņa valodu, deju un saskanīgu dzīvo mūziku, ko izrādē pārstāv mūziķi Dāvis Burmeisters, Jānis Burmeisters (Tesa) un Raitis Ābele (Soundarcade). Izrādes vizuālā tēla autore  ir Ieva Kauliņa.
Fiziskā teātra projekts „Mannersache“ sāk izrādes

Galerijas:

Izrādes sākums ir kā flašmobs – šķietami spontāns, tomēr rūpīgi gatavots notikums, iesaistoties vairākiem dalībniekiem. Turpinot ar sajūtu un dzīves norišu ekspresiju - draudzība, garlaicība, aizvainojums, dusmas, cīņa, pārsteigums, mīlestība, kaisle, sacensība, izvēle, prieks - mijas ar dažādu deju elementiem - hip-hop, breakdance, klasisko baletu, tautisko deju, balles deju un akrobātiku. Izrādē neiztikt arī bez viegli erotiskiem motīviem un lomu spēlēm. Dejā tāpat kā dzīvē ir lietas, kur vienkāršība pasaka vairāk - bez perfektas stājas un sarežģītiem soļiem, sajūtas tiek paustas caur pierastām, bet emociju pilnām darbībām – sitienu, skūpstu.

Izvēloties neitrālu vizuālo noformējumu, ko galvenokārt veido vien gaismas un dūmu efekti, tiek panākta pastiprināta skatītāju uzmanības pievēršana aktieriem. Līdzīgs novērojums attiecināms uz aktieru tērpiem, kas ir ikdienišķi, brīžiem pat radot sajūtu, ka aktieru darbībai traucējoši. Rēķinoties ar to, šāda izrādes forma prasa maksimālu atdevi un profesionālitāti, un tā nepieviļ – aktieri strādā ar pilnu atdevi.

Par izrādes norises vietu izvēlēta industriāla stila ēka ar padomju laika smaržu un interjeru – tipiska aktu zāle ar paneļu skatuvi, čuguna radiatoriem, sienu dekoriem un, protams, katras šāda tipa zāles lepnumu – spoguļbumbu. Skatītāju vietas izvietotas pakāpju veidā, ierobežoti zāles vienā malā, otrā – skatuve, no kuras spēlē mūziķi, bet aktieri - zālei pa vidu, radot nelielu amfiteātra noskaņu.

Mūzikas saskaņa ar deju ir pārdomāti precīza, piemērojot smagāku skanējumu dramatisku emociju attainošanā un melanholisku – mierīgāku. Tiek pievienoti arī īpaši skaņas efekti, piemēram, trokšņu imitācija – skaņa, kas atgādina cilvēku sarunu pilnu zāli.

Individuālā sajūtu ziņā izrādi atļaujos pielīdzināt neslīpētam dārgakmenim, kas ir kvalitatīvs, tomēr bez perfektuma piegaršas. Ironiskā kārtā tieši nepabeigtības deficīts ir tas, kas rada izdevušos pasākuma sajūtu.

Izrādes notiks 27., 29. oktobrī un 14., 15., 24. un 25. novembrī, biļešu iegāde - www.bezrindas.lv .

Foto: Kārlis Bergs

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV