Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Durbes pilī notiks Agritas Ozolas grāmatas „Muižu stāsti” prezentācija

Daiga Šmitenberga, 28.10.2009. 12:12

Piektdien, 30. oktobrī plkst. 16.00 Tukumā, Durbes pilī (M.Parka 7) notiks Agritas Ozolas grāmatas „Muižu stāsti” prezentācija.
Durbes pilī notiks Agritas Ozolas grāmatas „Muižu stāsti” prezentācija

Grāmata „Muižu stāsti” veidota kā izstādes katalogs, kurā ietverti stāsti par 18 muižām Tukuma rajona teritorijā: Brizules, Cēres, Cērkstes, Degoles, Dzirciema, Durbes, Engures, Irlavas, Jaunmoku, Jaunpils, Kaives, Lestenes, Plieņu, Pūres, Šlokenbekas, Vecmoku, Vilksalas muižu un Engures mācītājmuižu, kā arī stāsti par Abavas, Aizupes, Grenču, Jaundziru, Kukšu, Matkules, Slampes, Tīles, Tumes un Zemītes muižu centru iedzīvotāju dzīves un darba gaitām 20. gadsimtā.

Atspoguļotie stāsti vai to fragmenti ir pierakstīti Tukuma muzeja zinātniskajās ekspedīcijās vairāku desmitu gadu garumā. Fotogrāfijas no Tukuma muzeja; Rakstniecības, teātra un mūzikas muzeja; Baltijas Centrālās bibliotēkas; Jaunmoku pils, Valsts Puškina muzeja Maskavā, kā arī no privātpersonu arhīviem ilustrē notikumus un atspoguļo dažādas saimnieciskas vai kultūras norises.

Dokumenti, mutvārdu vēstures avoti un fotogrāfijas papildina viens otru un tādējādi atklāj ikdienas dzīves nianses, kas veido tādus vēstures aspektus, kas parasti paliek aiz oficiālajiem ziņojumiem vai protokoliem, aiz akadēmisko pētījumu rindām - muižas centra vizuālā tēla un iekārtojuma, iedzīvotāju nodarbošanās un dzīves veida, vērtību un cilvēku savstarpējās attiecību izmaiņas. Stāsti ir personīgi un ļoti emocionāli, bet vienlaikus arī tipiski un raksturīgi attiecīgajam laika periodam, kas padara 20. gadsimta - īpaši muižu - vēstures norises saprotamākas mūsdienu cilvēkiem.

Agrita Ozola, Tukuma muzeja direktore, ir vairāku kultūrvēstures grāmatu „Tukums”, „Tukums. Vecpilsēta. Ielas, nami un iedzīvotāji”, „Pūres pagasts”, „Pūre un dārzkopība” un „Engures pagasts” autore, kā arī grāmatu „Smārdes pagasts” un „Muižas lauku kultūrvidē” līdzautore. Viņa ir arī vairāku zinātnisku kultūrvides un muzeoloģijas jautājumiem veltītu publikāciju autore.

Grāmatā iekļautā informācija ir tulkota vācu un angļu valodā. Grāmata iespiesta tipogrāfijā „Dardedze” ar Tukuma rajona padomes un VKKF atbalstu.

Prezentācijas dienā Durbes pilī grāmata „Muižu stāsti” būs pieejama par īpaši zemu cenu. Turpmāk to varēs iegādāties Tukuma muzeja struktūrvienībās - Mākslas muzejā, Durbes pilī, Mākslas galerijā ”Durvis”, Pilsētas vēstures muzejā „Pils tornis”, Audēju darbnīcā.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV