Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Ilmārs Blumbergs saņem „Spēlmaņu nakts” balvu, Teātra Zelta fondā tiek uzņemti trīs mākslinieki

Rolands Puhovs, 10.11.2009. 09:44

Pirmdien, 9.novembrī, par šī gada „Spēlmaņu nakts” balvas „Par mūža ieguldījumu skatuves mākslā” ieguvēju tika nosaukts scenogrāfs un mākslinieks Ilmārs Blumbergs, savukārt Teātra Zelta fondā uzņemti trīs dalībnieki – Uldis Dumpis, Astrīda Vecvagare un Ļubova Beļikova.

Ik gadu „Spēlmaņu nakts” ietvaros tiek pasniegta balva „Par mūža ieguldījumu skatuves mākslā”. „Mums ir patiess lepnums, ka jau sešpadsmit gadus pēc kārtas varam godināt kādu ļoti īpašu cilvēku un pasniegt viņam balvu par Mūža ieguldījumu skatuves mākslā. Žūrijai šis nav viegls lēmums, jo ar prieku varu teikt, ka skatuves mākslinieku, kuri pelnījuši šo nomināciju, Latvijā ir daudz, un viņu panākumi ilgu gadu garumā runā paši par sevi,” saka Teātra darbinieku savienības valdes priekšsēdētāja Daiga Šiliņa - Gaismiņa.

Balvu par „Par mūža ieguldījumu skatuves mākslā” šogad ieguvis Ilmārs Blumbergs, kurš ir bijis Dailes teātra scenogrāfs (1969-1985) un galvenais mākslinieks (1976-85), savukārt kopš 1962. gada viņš ir regulāri piedalījies izstādēs visā pasaulē, saņēmis daudzas Latvijas un starptautiskās godalgas, tostarp scenogrāfijas jomā - pirmo prēmiju Baltijas republiku scenogrāfijas triennālēs (1977, 1980, 1985), Latvijas mākslinieku savienības Gada mākslinieka Zelta medaļu par scenogrāfiju un kostīmiem operai "Aīda" (1998), Prāgas „Kvadriennāles 2003” Sudraba medaļu par scenogrāfiju un kostīmiem Mocarta operas "Burvju flauta" iestudējumam.

Ilmārs Blumbergs ir sadarbojies arī ar Latvijas Jaunatnes teātri, Valmieras Drāmas teātri, kopumā veidojot scenogrāfiju vairāk nekā 50 iestudējumiem dažādos Latvijas teātros, no kuriem nozīmīgākie ir "Brands" (Dailes teātris, 1977), "Pērs Gints" (Jaunatnes teātris, 1980), "Jāzeps un viņa brāļi" (Dailes teātris, 1981), "Pilna Māras istabiņa" (Dailes teātris, 1982), kā arī ar Latvijas Nacionālo operu, veidojot skatuves vizuālo ietērpu izrādēm „Aīda”, „Burvju flauta” un „Valkīra”.

Pirms trīs gadiem Teātra darbinieku savienības un „Ģimenes aptieku” dibinātajā Teātra Zelta fondā šogad svinīgi uzņemti trīs skatuves mākslinieki: Latvijas Nacionālā teātra aktieris Uldis Dumpis, Jaunatnes teātra aktrise Astrīda Vecvagare un Operetes soliste Ļubova Beļikova. Viņi pievienosies 11 citiem teātru māksliniekiem, kuri uzņemti Teātra Zelta fondā iepriekšējos gadus.

„Mums ir patiess prieks, ka varam arī šajā gadā godināt Teātra Zelta fonda dalībniekus un uzņemt tajā vēl trīs skatuves māksliniekus, kuru vārdi ar zelta burtiem ierakstīti Latvijas teātra vēsturē. Šie cilvēki ar savu darbu un neatlaidību pierādījuši ikvienam, ka māksla spēj sniegt gandarījumu jebkuros laikos,” saka „Ģimenes aptieku” direktors Ilgvars Ķipēns.

Vēl pusotru nedēļu, līdz 19. novembrim deviņos Latvijas teātros un www.spelmanunakts.lv iespējams balsot par sezonas labāko izrādi, aktieri un aktrisi, kuri saņems skatītāju balvu svinīgajā noslēguma apbalvošanas pasākumā. „Papildu profesionālajam žūrijas vērtējumam, svarīgs ir arī skatītāju balsojums par mīļāko aktrisi, aktieri vai izrādi. Ir palikušas divas nedēļas līdz „Spēlmaņu nakts” apbalvošanas ceremonijai, tādēļ katra skatītāja balss ir izšķiroša. Vēl lielākam sacensības garam „Nordea” banka ir izveidojusi balvu fondu, kurā par katru skatītāju balsi laureātiem piešķirsim 10 santīmus,” saka „Nordea” bankas sabiedrisko attiecību vadītāja Dagnija Stuķēna.

Noslēdzoties skatītāju balsojumam katrā teātrī tiks veikta izloze, kur viens balsotājs iegūs divas biļetes uz teātri un otrs balsotājs iegūs ielūgumu divām personām uz “Spēlmaņu nakts” apbalvošanas ceremoniju 23. novembrī, Dailes teātrī, kur tiks paziņoti skatītāju balvas ieguvēji.

Preses konferencē piedalījās Teātra darbinieku savienības valdes priekšsēdētāja Daiga Šiliņa – Gaismiņa, kura paziņoja „Spēlmaņu nakts” mūža balvas ieguvēju, „Ģimenes aptieku” direktors Ilgvars Ķipēns, kurš sveica Teātra Zelta fonda dalībniekus, kā arī „Spēlmaņu nakts” ģenerālsponsora „Nordea” bankas Latvijas filiāles sabiedrisko attiecību vadītāja Dagnija Stuķēna, kura iepazīstināja ar jaunumiem, kas saistīti ar skatītāju balsojuma noteikšanu.

Pagājušajā gadā „Spēlmaņu nakts” balvu par Mūža ieguldījumu saņēma baleta mākslinieks Haralds Ritenbergs un teātra zinātniece Līvija Akurātere.

Teātru balvas "Spēlmaņu nakts" apbalvošanas pasākumu jau sešpadsmito gadu pēc kārtas rīko Latvijas Teātru darbinieku savienība. "Spēlmaņu nakts'' ģenerālsponsors ir „Nordea” banka. Atbalstītāji - Valsts kultūrkapitāla fonds, Rīgas dome, LR Kultūras ministrija, Latvijas Profesionālo aktieru apvienība un „Ģimenes aptiekas”.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV