Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Liepājas teātra aktrisei un režisorei Irmgardei Mitrevicei – 100

Madara Pūķe, 20.11.2009. 09:56

Pagājušā gadsmita sākumā – 1909. gada 21. novembrī pasaulē ienāca kāda maza dvēselīte un neviens pat nenojauta, kādas paliekošas un neizdzēšamas iezīmes viņa atstās latviešu teātra mākslas vēsturē. Šarmantai un uzņēmīgai dāmai – Irmgardei Mitrēvicei šogad  atzīmējam 100 gadu jubileju. Aktrises gan vairs nav mūsu vidū, bet mēs ar lielu prieku 28.novembrī plkst. 16.00 Liepājas latviešu biedrības nama Kamerzālē atcerēsimies un godināsim mākslinieces devumu latviešu tautas kultūrā.
Liepājas teātra aktrisei un režisorei Irmgardei Mitrevicei – 100

Irmgarde Mitrevice ir dzimusi rīdzeniece, bet 1936. gadā savas karjeras gaitas aizsākusi Liepājas teātrī, kur iepazinusies ar savu dzīvesbiedru Nikolaju Mūrnieku un kopā laimīgi nodzīvojuši četrdesmit savus mūža gadus. Liepājas teātrī aktrise debitēja Raiņa lugā “Pūt, vējiņi!” , kur atveidoja Andas lomu. 40 gadu garumā kalpodama Liepājas teātrim, aktrise ieguvusi Tautas skatuves mākslinieces goda nosaukumu.

Mākslinieces mūžs nebūt nav bijis no vieglākajiem, viņa divas reizes smagi saslimusi, bet, šķiet, Mitrevice nav mājās sēdējusi rokas klēpī salikusi, jo ik reiz pēc slimības uzveikšanas māksliniece teātra pasaulē parādīja sevi kā stipru un spilgtu teātra personību. Pēc otrās smagās slimības lēkmes māksliniece atgriezās teātrī ne vairs kā aktrise, bet kā daudzsološa režisore un iestudēja A. Upīša komēdiju “Apburtais loks”. Tā sākās viņas ceļš uz režisores darbu. Savā mūža laikā Irmgarde Mitrevice iestudējusi 13 izrādes, kuras guvušas skatītāju atzinību.

Atceres pasākumā Liepājs latviešu biedrības namā savās atmiņās par kopīgo darbu Liepājas teātrī dalīsies teātra pētnieks Zigurds Akmentiņš un aktrise Zigrīda Rūtiņa. Mākslinieces meita Ieva Mūrniece sniegs jubilāres iecienītākā dzejnieka Egila Plaudes dzejas lasījumu un par muzikālo noformējumu rūpēsies Austra Pumpure. Irmgardes Mitrevices kinolomu skaits ir salīdzinoši mazs, bet sarīkojumā redzēsim fragmentu no aktrises snieguma Oļģerta Dunkera režisētajā latviešu mākslas filmā “Lietus blūzs”.

Laipni gaidīti visi teātra un aktrises talanta cienītāji!

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV