Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Nikolā Burjo grāmatas „Attiecību estētika” prezentācija un autora lekcija

Elīna Hermansone, 23.11.2009. 15:57

Laikmetīgās mākslas centrs aicina 25. novembrī, plkst. 18, 1\4 Satori grāmatnīcā (Lāčplēša ielā 31) uz Nikolā Burjo grāmatas „Attiecību estētika” prezentāciju un autora lekciju.
Nikolā Burjo grāmatas „Attiecību estētika” prezentācija un autora lekcija

Laikmetīgās mākslas centrs (LMC) laiž klajā LMC Tulkojumu sērijas astoto izdevumu – Nikolā Burjo (Nicolas Bourriaud) grāmatas „Attiecību estētika” (Esthetique relationnelle) tulkojumu latviešu valodā.

Nikolā Burjo (1965) ir franču kurators un mākslas kritiķis, žurnāla Documents sur l`art dibinātājs un direktors (1999 – 2006), viens no Maskavas biennāles kuratoriem 2007. gadā un šogad notikušās 4. Teita triennāles kurators Londonā. Britu izdevums Art Review Burjo nupat ierindojis starp šī gada simts pasaules ietekmīgākajām mākslas personībām.

„Attiecību estētika”, kas oriģināli izdota 1998. gadā, iepazīstina ar zīmīgām tendencēm un pārmaiņām mūsdienu mākslā, analizējot tās saistībā ar laikmeta sociālajām norisēm. Turklāt šis darbs ir bijis nozīmīgs izejas punkts tai Eiropas mākslinieku paaudzei, kas aktīvu darbību sāka 1990. gados. Arī Latvijas mediju mākslas apskatos un mākslinieku darbu teorētiskajos pamatojumos „Attiecību estētika” ir bieži citēts darbs.

Grāmatā autors apraksta laikmetīgās mākslas formas, kas attīstījušās kopš 20. gs. 90. gadiem – minētās tendences arī paskaidro grāmatas nosaukumu – proti, laikmetīgajā mākslā parādās tādas formas kā satikšanās, spēles un citas, kas vērstas uz cilvēku kopības saišu izveidošanu un dažādošanu. Attiecību mākslas ietvaros mākslas darbs veido vidi, kurā cilvēki var satikties un sadarboties radoši, distancējoties no ikdienas dzīves orientācijas un patērētāju attieksmes pret vidi. Burjo grāmata ir viens no pirmajiem darbiem, kurā analizēta deviņdesmito gadu māksla, un viņa piedāvāto attiecību mākslas un attiecību estētikas jēdzienu tagad izmanto daudzi mākslas kritiķi.

Grāmatu no franču valodas tulkoja Ieva Lapinska, zinātnisko redakciju veica Ieva Astahovska, literāro redakciju – Dens Dimiņš.

Grāmatas prezentācijā Nikolā Burjo uzstāsies ar lekciju (angļu valodā) par savā jaunākajā grāmatā The Radicant (izdota šī gada martā) aplūkotajiem jautājumiem, kas, līdzīgi kā „Attiecību estētika”, meklē jaunas definīcijas un skaidrojumus mūsdienu mākslas virzībai.

Pasākums notiek LMC Izglītības programmas Starpdisciplināro lekciju cikla ietvaros.

Lūgums pieteikt savu dalību Andai Kļaviņai: aklavina@yahoo.co.uk.

Atbalsts: Valsts Kultūrkapitāla fonds, Francijas Kultūras centrs Rīgā, „Delfi”, „1\4 Satori”, „Kultūras Forums”, „Fotokvartāls”, „Rīgas Laiks”.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV