Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Par Andrejsalu raksta divās grāmatās

andrejsala.lv, 08.12.2009. 09:43

Novembra beigās un decembra sākumā tika laisti apritē divi jauni izdevumi – ceļvedis Another Travel Guide Rīga un laikmetīgās arhitektūras grāmata Process 2. Andrejsalai veltītas lappuses abās grāmatās.
Par Andrejsalu raksta divās grāmatās

Ceļveža Another Travel Guide Rīga atvēršanas svētki notika jaunajā grāmatnīcā Lukabuka 26. novembrī. Autoriem vēloties lauzt iesīkstējušus stereotipus un mainīt ārvalstu ceļotāju priekšstatu par Rīgu, ceļvedis rosina paskatīties uz Latvijas galvaspilsētu no pavisam cita skatupunkta nekā ierasts un ieraudzīt pilsētu visā tās daudzveidībā – no simboliskām pilsētas zīmēm līdz nomaļu pērlēm un tikai insaideriem zināmām un mīļām vietām.

Netradicionālā ceļveža mērķis ir mudināt atbraukt uz Rīgu cilvēkus, kuri iepriekš pat nav apsvēruši šādu domu, tādējādi stimulējot tūrisma industriju. Grāmatas adresāti ir arī Latvijas iedzīvotāji, kurus tā varētu rosināt novirzīties no ierastajām ikdienas gaitām un paraudzīties uz Rīgu citādām acīm, atklājot tajā arvien jaunus pārsteigumus un izjūtot lepnumu par savu pilsētu. Šajā ceļvedī Andrejsalai veltīta atsevišķa nodaļa.

Jaunā ceļveža autoru komanda ir īsteni Rīgas insaideri – mākslinieki, arhitekti, uzņēmēji, žurnālisti un fotogrāfi, kas mīl savu pilsētu un ir gatavi dalīties tās noslēpumos. No vienas puses, tā ir pilsētas rokasgrāmata, kas apkopo informāciju par labākajām viesnīcām, muzejiem, kultūras objektiem, kafejnīcām, restorāniem, veikaliem un rīdzinieku paradumiem, no otras – stila grāmata ar māksliniecisku vērtību, kas demonstrē citādu, kreatīvu vizuālo domāšanu, kas kardināli atšķiras no ierastajiem tūrisma ceļvežiem.

Grāmata ir izdota angļu valodā. Tās koncepta autori ir modes un ceļojumu žurnāliste Una Meistere, mākslas kritiķe un kuratore Daiga Rudzāte un mākslinieks Kirils Kirasirovs (Andrejsalas logotipa un mājaslapas dizaina autors!). Ceļvedi izdevis interneta žurnāls neatkarīgiem ceļotājiem www.anothertravelguide.com un kultūras projektu aģentūra Indie. Projekts tapis sadarbībā ar dizaina biroju Tundra, līdzautoru vidū ir arī māksliniece un scenogrāfe Monika Pormale, rakstnieks Pauls Bankovskis, kinokritiķe Dita Rietuma, fotogrāfi Agnese Zeltiņa un Kristaps Kalns, tulkotājs Kārlis Freibergs un daudzi citi.

Another Travel Guide Rīga iespējams nopirkt Keitas Kioskā Andrejsalā un cituviet pilsētā, kā arī air Baltic lidmašīnās, interneta veikalā www.amazon.co.uk un citās Baltijas valstu pilsētās.

Nedēļu vēlāk, 3. decembrī, sabiedrības uzmanība tika pievērsta laikmetīgās arhitektūras otrās grāmatas Process iznākšanai. Tās autori ar īpašu pieeju dokumentējuši arhitektūras procesu un veidojuši aktuālāko arhitektūras, dizaina, modes un mākslas izlasi.

Procesa otro numuru ievada Mārtiņa Pīlēna un Niklāva Paegles projekts Credit Crunch City, kas iesaldētos Rīgas būvlaukumus uz laiku piedāvā aizpildīt ar lētu, taču lietderīgu saturu – labības laukiem vasarā un eglīšu tirdziņiem ziemā. Šis ir tikai viens, taču spilgts darbs, kas ilustrē Latvijas arhitektu darba raksturu ekonomiskās un sociālās krīzes laikā.

Ja pesimisti vēroja, kā viena pēc otras veras ciet Rīgas centra iepirkšanās un ēdināšanas iestādes, optimisti, viņu vidū arī Evelīna Ozola, pamanīja neatkarīgu galeriju, dizaina veikalu, radošo telpu, klubiņu un tikšanās vietu uzplaukumu. Ar uzņēmējiem, kuri nenobijās no grūtībām, autore iepazīstina pētījumā Rīgas radošie kvartāli. Kartes, adreses, notikumi un pārvērtības publiskajā telpā – pētījums ir arī lielisks Rīgas jauno adrešu ceļvedis. Grāmatā Process 2 Andrejsalai veltīts vesels atvērums.

Mākslinieks Miks Mitrēvics un sociologs Viesturs Celmiņš atgādina, ka radoši ir cilvēki, nevis vietas. Tāpēc Process 2 piedāvā to, ko neviens cits specializētais izdevums – astoņas intervijas ar spilgtām arhitektūras, mākslas un dizaina nozares personībām. Vents Vīnbergs runā ar arhitektiem Reini Liepiņu un Zaigu Gaili par terminiem un arhitekta lomu situācijās, kad formāla tiekšanās pēc autentiskuma noved pie grūti izmantojamas, formāli risinātas vēsturiskās arhitektūras. Par to, ka vēsturiskā vidē ir grūti strādāt ar laikmetīgiem paņēmieniem, runā arī arhitekts Arnis Dimiņš – spilgts debitants lielo spēlētāju laukumā ar diviem augstu novērtētiem arhitektūras darbiem Jūrmalā.

Vielu pārdomām sniedz Šveicē dzīvojošās laikmetīgās mākslas projektu kuratores Egijas Inzules viedoklis par to, cik nozīmīgs mākslas, dizaina un arhitektūras attīstībai varētu būt dzelzceļš, bet par nozaru profesionāļu sadarbību runā personības, kas izveidojušas starptautiski godalgotos modes un produktu dizaina zīmolus MAREUNROL'S un RIJADA.

Līdzīgi kā pirmajā numurā, kurā definēta spilgta stilistiska tendence – šķūnis, arī Process 2 autori meklē kopsakarības. 2009. gada tipoloģiju topā ir bibliotēkas, pirtis, saliekamo māju moduļi un izmeklēti rekonstrukciju projekti. Tos vieno sociālās komunikācijas veidošana, ko tiešā veidā piedāvā publiskās arhitektūras darbi – dienas centrs Rīgā, Maskavas forštatē, Pārventas bibliotēka, arī sociāli atbildīgi risinātais lielveikala projekts Ziepniekkalnā un jaunais restorāns Neiburgs.

Visbeidzot, uzskatot, ka arhitektiem jānāk ārā no metāla zārka, Process 2 piedāvā ziņu un interviju kaleidoskopu, kur pastāstīts, ko tepat līdzās dara produktu, grafikas un modes dizaineri, mākslinieki un kuratori. Liela daļa minēto profesionāļu strādā robežteritorijās, kur māksla sastopas ar zinātni, vidi, dizainu un arhitektūru. Grāmata ir par sinerģiju, ko radījuši īpaši cilvēki īpašos apstākļos.

Grāmatu Process 2 iespējams iegādāties tirdzniecības vietās Rīgā un Liepājā.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV