Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

„KURTS” – lai kas jūs būtu, šī grāmata ir domāta tieši jums

Zane Jauja, 11.12.2009. 11:47

Izdevniecība „Liels un mazs” laiž klajā visā Eiropā plaši pazīstama norvēģu rakstnieka Ērlenna Lū (1969) darbu bērniem – „KURTS četrās grāmatās”. Tās patiešām ir četras atsevišķas grāmatas, apvienotas vienos vākos: „Zivs”, „Kurts kļūst neciešams”, „Kurt, quo vadis?”, „Kurts šmorē, lai atpūtinātu galvu”, taču visas veltītas vieniem un tiem pašiem varoņiem – autokrāvēja šoferim Kurtam un viņa ģimenei.ja okrbu ciklu, kas velt No norvēģu valodas tulkojusi Jolanta Pētersone, ilustrējis mākslinieks  Kims Jiortijs (1973), grāmatas tapšanu atbalstījis norvēģu literatūras fonds NORLA un Latvijas Valsts kultūrkapitāla fonds.
„KURTS” – lai kas jūs būtu, šī grāmata ir domāta tieši jums

„Kurts” uzrunās plašu lasītāju loku, sākot no bērnudārza vecuma. Stāsti par Kurtu ir nepārprotami bērnu literatūra, kas interesanta ne tikai bērniem – lielisks pierādījums uzskatam, ka laba bērnu grāmata vienlaikus ir arī laba pieaugušo grāmata. Tā asprātīgā, brīvā un azartiskā veidā runā ar bērniem par mūsdienu pasauli, kurā viņi dzīvo. Šīm pasakām „kājas aug” no ļoti reālām ikdienas attiecībām mūslaiku Eiropā. Mūsu bērniem un mums pašiem tās palīdzēs padomāt par daudzām lietām (varētu arī sacīt – problēmām), kas latviešu grāmatās ir maz vai diezgan neveikli cilātas: nauda, politika, darbs un bezdarbs, attiecības darbā, lomas ģimenē, savējie un svešie utt. Var droši teikt, ka šādas literatūras, kur līksms fantāzijas lidojums apvienojas ar atklātu, kritisku sociālās realitātes atspoguļojumu, mums pietrūkst.


Komiskas situācijas un sižeta pavērsieni ļauj nopietno saprast caur smieklīgo, atklāj muļķību, kas slēpjas aiz svinīgas nopietnības; caur joku ieskatītās formālu paradumu iekšpusē, lai pārbaudītu, kas tajos ir īsts, cilvēcisks, un kas tikai tukša čaumala – tā ir „Kurta mācība”. Svarīgs šķiet arī Kurta grāmatu „vīrišķais skatapunkts”, tajās ļoti aizkustinošā veidā izjūtams vīrišķības spēks un vājums. Kurts ir vīrs un tēvs, bet vienlaikus – liels bērns. Autors nekautrējas pasakas valodā runāt par neērtām tēmām, par cilvēka kļūdīšanos, ļauj Kurtam būt ne tikai lādzīgam un strādīgam, bet arī muļķīgam, pašpārliecinātam un nejaukam. Arī viņa sieva, bērni un darbabiedri nav nekādi eņģelīši. Bet līdzās trāpīgajām autora zobgalībām, kas ķer gan vīriešus, gan sievietes, gan bērnus, dažādas valstis un tautības, visu laiku ir ieslēgts sirsnības lukturītis, kas izgaismo grāmatu un rāda, kam var uzticēties, kur ir meklējama izeja, ja cilvēks ir sevī un pasaulē apmaldījies. Viņa drošais balsts un patvērums ir paškritisks prāts un draudzīga ģimene.

Kurts ir pasaulē labākais autokrāvēja vadītājs un strādā ostā pie Gunnara. Kurta sieva Anne Līse ir arhitekte, kura prot zīmēt skaistas mājas. Viņiem ir trīs bērni. Labsirdīgā apalīte Helēna (11 gadi), agrāk bija ļoti tieva un nīgra, jo viņai nekas negaršoja. Kurts Jaunākais (9 gadi) spēj izdzert apmēram 60 litrus limonādes diennaktī, tāpēc bieži vien viņu dēvē arī par Limonādes Kurtu. Un neviens ģimenē (iespējams, pat visā valstī) nečurā biežāk par viņu. Pats mazākais ir Buds – viņš ir tikai dažus gadus vecs un iet bērnudārzā. Kaut gan citi bieži skandina, ka tik mazi bērni neko nesajēdz, Buds dažreiz spēj pārsteigt ar attapību un zināšanām. Viņš pat iemīlas un grib precēties!

Norvēģis Ērlenns Lū (1969) raksta un tulko prozu, ir scenāriju autors, taču strādājis arī par slimnieku kopēju psihiatriskajā klīnikā. Literatūrā viņš debitēja 1993. gadā ar grāmatu „Sievietei līdzi” (ironiska atsauce uz populāro „Vējiem līdzi”), un jau nākamajā gadā parādījās pirmā grāmata par Kurtu – „Zivs”. 1996. gadā iznāca romāns „Naivi. Super”, un Lū ierindojās starp norvēģu iemīļotākajiem un lasītākajiem rakstniekiem. Šis romāns ir tulkots vairāk nekā 20 valodās, arī latviski. 2006. gadā laikrakstā Dagbladet publicētajā sarakstā „Naivi. Super” tika minēts starp pēdējo 25 gadu 25 labākajiem norvēģu romāniem. Lū turpina rakstīt gan pieaugušajiem, gan bērniem. 2007. gadā pēc romāna „Sievietei līdzi” Norvēģijā tika uzņemta filma, 2008. gadā parādījās pilnmetrāžas animācijas filma par Kurtu. Ērlenna Lū kontā ir arī vesela virkne balvu, tostarp Norvēģijas Kultūras ministrijas balva bērnu un jauniešu literatūrā (1996), Kritikas balva par bērnu un jauniešu grāmatām (1998) par „Kurt, quo vadis?”; Eiroparlamenta piešķirtā Prix Européen des Jeunes Lecteurs (Eiropas Jauno lasītāju balva, 2006) par „Naivi. Super”; Prix Tam Tam (2006) par grāmatu „Zivs” u.c.

Tuvākajā laikā interneta vietnē www.youtube.com un citur gaidāmi izdevniecībā sagatavotie “Kurta” videolasījumu ieraksti!

Grāmatu iespējams iegādāties visās Jāņa Rozes grāmatnīcās, “Valtera un Rapas” grāmatnīcās, kā arī galerijā “Istaba”, Satori grāmatnīcā Lāčplēša ielā 31, pirmajā specializētajā bērnu grāmatu veikalā “Grāmatu karuselis” Kr. Barona ielā 32, dāvanu veikalā “Muhamors”, portālā iBook.lv un citur.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV