Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Iznāk neparasta grāmata bērniem - „Latviešu zvēri”

Alīse Nīgale, 15.12.2009. 09:42

Izdevniecība „Liels un mazs” laiž klajā neparastu rakstnieces Ineses Zanderes un režisora Mārtiņa Grauda grāmatu bērniem – „Latviešu zvēri”. Tajā lasāmi pieci stāsti, kas attēloti inscenētās fotoilustrācijās, apvienojot pasaku un skaisto Latvijas dabu.
Iznāk neparasta grāmata bērniem - „Latviešu zvēri”

Grāmata līdzinās aizraujošai reportāžai no pasaku pasaules, kura tomēr ir ticama, īsta un pazīstama. Grāmatas varoņi dzīvo mūsu kopīgajās mājās – mežā, pļavā, upes un ezera krastā, staigā uz divām kājām un ļoti līdzinās latviešu cilvēkiem. Tie ir latviešu zvēri Latvijas dabā – tā pasauli redz latvieši.

Ar mākslinieču Laimas Eglītes, Viktorijas Kosenko, Ilzes Burbergas un Ūnas Laukmanes veidoto masku un tērpu palīdzību meža varoņus iedzīvinājuši Jaunā Rīgas teātra un citu Latvijas teātru aktieri: Vilis Daudziņš (Vilks), Andis Strods (Zaķis), Zane Daudziņa (Lapsa), Matīss Daudziņš (Vardulēns), Aigars Apinis (Lūsis) un Paulis Nimrods (Stārķis).

Režisora Mārtiņa Grauda vadītajā fotosesijā, kas notika vasaras krāšņākās ziedēšanas laikā – pirms Jāņiem, Madonas apkārtnē, „Latviešu zvēru” piedzīvojumus fotografējis Kristaps Kalns. Grāmatas dizainu veidojuši mākslinieki Rūta Briede un Artis Briedis, piedāvājot bērnam gan izjust dabiska audekla pieskārienu, gan salīdzināt dzīvnieku pēdas.

„Meža iemītnieku ceļi bieži krustojas, katrs sajūt savu atšķirīgumu, katrs dzīvo pa savam. Bet visiem ir vieta kopējā pasaulītē, kurā valda lietu kārtība, uz kuru var paļauties. Katrs no viņiem šo savu vietu meklē un atrod. Mēs gribam bērna agrīnajiem, personības tapšanā svarīgajiem iespaidiem, ko sniedz grāmatas, pievienot tieši Latvijas videi un mentalitātei atbilstošus tēlus, nevis jebkuras krāsainas bildītes,” saka Inese Zandere. Stāstos sajūtama latviešu folkloras un tradicionālo vērtību klātbūtne, taču grāmatas varoņi dzīvo mūsu dienās, nevis senos laikos.

Sestdien, 19. decembrī „Latviešu zvēri” būs sastopami pilsētā –  Kalnciema ielas koka māju kvartāla Ziemsvētku tirdziņā (Kalnciema un Melnsila ielas stūrī). Grāmatas atvēršana notiks 12.00 speciāli iekārtotajā „Āgenskalna Priežu Lasītavā”. Tajā piedalīsies aktieri, grāmatas autori un atbalstītāji, Āgenskalna dabas pazinējs Egīls Zirnis, mūziķe un latviešu rotaļu pratēja Kristīne Kārkle un pašu zvēru izraudzītie goda viesi – LNB direktors Andris Vilks un māksliniece, galerijas “Istaba” saimniece Linda Lūse. Bērniem un vecākiem lasītavā visu dienu būs iespēja lapot dažādas grāmatas par dabu, klausīties Latvijas dabai draudzīgu mūziku, vērot jaunās grāmatas ilustrācijas un zīmēt pašiem.  

Fotosesijas laikā „Latviešu zvēru” mājas bija „Ezerniekos” pie Salas ezera. Par to rūpējās mežu apsaimniekošanas uzņēmums „ Latvijas valsts meži“ un kustība Mammadaba, kas vieno vairāk nekā 100 brīnišķīgus atpūtas objektus Latvijas dabā, tostarp arī „Ezerniekus”, un cenšas iepazīstināt gan Latvijas, gan citu zemju iedzīvotājus ar mūsu dabas bagātībām. „Mēs zinām, ka diena, kas pavadīta pie dabas, ir vērtīgāka par to, kas – pilsētas putekļos. Mēs ticam, ka meži un dzīvnieki slēpj kaislības un attiecības, aizraušanos, par ko cilvēki spēj tikai nojaust. Un ceram, ka „Latviešu zvēri“, tāpat kā Mammadaba, šo ziņu nodos kā lielajiem, tā mazajiem Latvijas iedzīvotājiem,“ saka „Latvijas valsts mežu” Komunikācijas daļas vadītājs Tomass Kotovičs.

Grāmatas tapšanu atbalstījusi arī Rīgas dome, AS “Map Latvia” un Valsts kultūrkapitāla fonds.

Grāmatu no 21.decembra iespējams iegādāties galerijā “Istaba”, Satori grāmatnīcā Lāčplēša ielā 31, pirmajā specializētajā bērnu grāmatu veikalā “Grāmatu karuselis” Kr. Barona ielā 32, dāvanu veikalā “Muhamors”, portālā iBook.lv, kā arī visās Jāņa Rozes grāmatnīcās, “Valtera un Rapas” grāmatnīcās un citur.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV