Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

LTV1 gadumijā piedāvās TV pirmizrādes par pasaulslaveniem latviešiem

Ieviņa Ancena, 28.12.2009. 14:38

LTV1 gadumijā skatītājus iepriecinās ar studijas „Screen Vision” savdabīgā cikla „Veiksmes ceļinieki” dokumentālo filmu TV pirmizrādēm.
LTV1 gadumijā piedāvās TV pirmizrādes par pasaulslaveniem latviešiem

Ciklu „Veiksmes ceļinieki” veido un arī turpmāk veidos intriģējošas dokumentālas filmas - vēstījumi par neparastām personībām, pasaulslaveniem izgudrotājiem, zinātniekiem un dēkaiņiem, kuru saknes ir Latvijā, bet vārdi ierakstīti daudzu valstu un nāciju vēsturē. Šo cilvēku aizrautība un dzīves apliecinājums ir pozitīvas iedvesmas avots. Filmu varoņu likteņstāsti aizvedīs uz eksotiskām un labi pazīstamām vietām visā pasaulē.

Filmas skatītāju uzrunā atraktīvajā "National Geographic" stilā un to uzbūvi veido oriģināli filmētas intervijas gan ar vēl dzīvajiem filmu varoņiem, gan viņu radiniekiem, laikabiedriem, kā arī ekspertiem, vēsturniekiem un pētniekiem. Tāpat filmās izmantoti  trāpīgi arhīvu materiāli.

„Kāpēc nelepoties ar tiem, kas cēlušies no mūsu vidus?” – tā vaicā cikla autori: režisors Andis Mizišs, operators Uldis Cekuls un producente Laima Freimane.

LTV1 saviem skatītājiem piedāvās cikla pirmo divu filmu TV pirmizrādes.

Vecgada vakarā - ceturtdien, 31. decembrī, plkst. 18:30 - filma „Kas bija Ed. L.?”

Filma stāsta par leģendārās Koraļļu pils radītāju Edvardu Liedskalniņu. Viņš dzimis Latvijā – laikā, kad mūsu zeme bija Krievijas impērijas daļa.

Edvards Liedskalniņš pārstaigājis Ziemeļamerikas kontinenta plašumus un 20. gadsimta pirmajā pusē Floridā uzcēlis Koraļļu pili – kā veltījumu zaudētajai mīļotajai sievietei.

Koraļļu pils ir neparasts cilvēka roku darināts akmens monuments. To katru gadu apskata tūkstošiem tūristu, to apmeklē jaunlaulātie un iemīlējušies, jo leģenda vēsta, ka šī pils - no koraļļiem izcirstie planētu atveidi, mēnessirpji un viss, kas atrodas pilī un ap to – ir veltījums zaudētajai mīļotajai. Stāstu par liktenīgo zaudējumu izplatījis pats Koraļļu pils autors – latviešu imigrants Edvards Liedskalniņš, kurš no 1920. gada līdz 1940. gadam viens pats slepenībā izcirtis un izcēlis no zemes tonnām smagus koraļļu akmens bluķus, lai izveidotu šo leģendāro celtni. Kādu spēku, kādas zināšanas viņš izmantoja, tas vēl līdz šim nav atklāts, kaut minējumi ir dažādi. Varbūt taisnība, ka šis tikai četru klašu izglītību ieguvušais cilvēks atklājis levitācijas noslēpumu un izpratis piramīdu celtniecības principus?

Starp citu, traģiskais mīlasstāsts un fantastiskā pils iedvesmojusi rokmūziķi Billiju Aidolu sacerēt slaveno hītu „Sweet Sixteen”: tā tapusi 1986. gadā pēc Aidola viesošanās Koraļļu pilī.
       

Piektdien, 1. janvārī, plkst. 18:30 – filma „Nogalināt vai mirt”.

Šī filma aizved uz Brazīlijas džungļiem, kuros lielāko mūža daļu pavadīja latviešu izcelsmes mednieks un džungļu gids Saša Ziemelis.

Sešpadsmitgadīgais jauneklis pamet Latviju 1905. gada revolūcijas vētrās, un pēc daudziem aizraujošiem piedzīvojumiem nonāk Brazīlijā. Viņš kļūst par pirmo balto cilvēku, kurš nebaidās stāties pretī džungļu karalim jaguāram, bruņots vienīgi ar šķēpu, gluži kā to dara indiāņi. Drīz nostāsti par neparasto mednieku sasniedz ASV. Saša pavada džungļos zinātniskas ekspedīcijas un organizē safari tā laika bagātajiem un slavenajiem - politiķiem, Holivudas zvaigznēm un tirdzniecības magnātiem. Viņš ir izskatīgs, spēcīgs, skarbs un valdzinošs. Dabas varenības, skaistuma un briesmu ieskautais mūžs filmā atdzīvojas Sašas Ziemeļa ģimenes atmiņās, arhīva materiālos un viņa paša uzņemtajās filmās.


Abas filmas veidojuši Vladislavs Ščepins, Uldis Cekulis, Andis Mizišs, Natālija Aršavskaja, Dmitrijs Boļiževskis, Vadims Kuprijanovs, Laima Freimane.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV