Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Raidījums „100 g kultūras” ciklu „Nacionālie dārgumi” sāk ar „Vella kalpiem”

Ieviņa Ancena, 07.01.2010. 10:14

Piektdien, 8. janvārī, plkst. 19:30 LTV1 ēterā pirmoreiz būs skatāms raidījuma „100 g kultūras” jaunais cikls „Nacionālie dārgumi”. Tā pirmais raidījums būs veltīts aizraujošai sarunai par filmu „Vella kalpi”, kas šogad svin jau 40. jubileju.
Raidījums „100 g kultūras” ciklu „Nacionālie dārgumi” sāk ar „Vella kalpiem”

Vai, ironizējot par Latvijas vēsturi, padomju laikos nedraudēja cietumsods? Kā īsti filmā notika zobenu kaujas, kā risinājās mīlas lietas, kādus noslēpumus slēpa aizkulises, un - kādus zemtekstus, skatoties filmu, varējām lasīt toreiz un tagad, raidījumā diskutēs aktrise Olga Dreģe, kas filmā „Vella kalpi” iejutās daiļās Annas lomā, Baiba Indriksone, kas izdzīvoja temperamentīgās Lēnes likteni, kā arī žurnāliste un grāmatas „Vecās labās: latviešu kinoklasikas 50 spožākās pērles” autore un kinokritiķis, žurnālists un teātra zinātnieks Normunds Naumanis. Turklāt raidījuma radošā komanda sola, ka raidījumā neiztrūks arī pārsteigumi.

Režisora Aleksandra Leimaņa 1970. gadā uzņemtā muzikālā piedzīvojumu komēdija "Vella kalpi" tiek uzskatīta par pirmo kostīmfilmu latviešu kinematogrāfā. Tās sižeta pamatā - viduslaiku Rīgai veltītie Rutku Tēva (īstajā vārdā - Arveda Mihelsona) vēsturiskie romāni. No šīs filmas nāk arī vēl joprojām populārā dziesma par trīs vīriem, “kas droši cīnījās, no Daugavas līdz Gaujai par viņiem brīnījās”. Trīs braši latviešu puiši – Andris (Haralds Ritenbergs), Pēteris (Arturs Ēķis) un Ērmanis (Eduards Pāvuls) - taisnības, draudzības un mīlestības vārdā veic pilnīgi neiedomājamus, pārdrošus varoņdarbus. Par varoņdarbiem tie dēvējami tāpēc, ka pretinieku pusē ir spēks un arī vara... Drosmīgos puišus viņu gaitās pavada un stiprina trīs jaunavas - Ruta (Lolita Cauka), Anna (Elga Dreģe) un Lēne (Baiba Indriksone), kuras ir tikpat drosmīgas, gudras, jautras un asprātīgas. Nav tādu pretinieku, kas spētu stāvēt pret šiem sešiem - viņu kopīgajiem spēkiem un ar kopā liktajiem prātiem.

Jau ziņots, ka turpmāk piektdienās raidījumā "100 g kultūras. Nacionālie dārgumi" gandrīz stundas garumā notiks plašākas diskusijas par Latvijai nozīmīgiem, īpašiem kultūras faktiem, mūsu kultūras vērtīgākajiem un arī pretrunīgākajiem mākslas darbiem un kultūras notikumiem. Diskusijās aicināsim piedalīties ne vien kultūras speciālistus, bet arī citu jomu pārstāvjus.

Pirmo raidījumu „100 g kultūras. Nacionālie dārgumi” vadīs Arno Jundze, bet atgādinām, ka no šīs nedēļas viņam un Kristīnei Želvei raidījuma „100 g kultūras” vadīšanā pievienojusies arī žurnāliste Elīna Bīviņa, kura ir aktīva kultūras notikumu interesente. Viņi visi raidījumu vadīs pārmaiņus.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV