Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

„Laiks dejot” ziemas sesijā tiekas Olgas Žitluhinas dejas kompānija un LKA studenti

Latvijas Profesionālās mūsdienu dejas horeogrāfu asociācija, 08.01.2010. 13:39

Janvāra nogalē Latvijas Profesionālās mūsdienu dejas horeogrāfu asociācija Dailes teātra Mazajā zālē aicina uz laikmetīgās dejas festivāla „Laiks dejot” ziemas sesiju. 22. janvārī skatītāji varēs iepazīt Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) Modernās dejas horeogrāfijas studentus, kuri rādīs labāko no mācību laikā tapušās Duetu programmas, savukārt 23. janvārī jaunākos iestudējumus - Dix-huit Pas un Quick Time Player - izrādīs Olgas Žitluhinas dejas kompānija.
„Laiks dejot” ziemas sesijā tiekas Olgas Žitluhinas dejas kompānija un LKA studenti

„Laiks dejot” programma:

22. janvārī plkst. 19.00

Uz Duetu vakaru aicina LKA Modernās dejas horeogrāfijas studenti, kas deju Olgas Žitluhinas vadībā apgūst jau trešo gadu. Jauno horeogrāfu dejas vakarā skatītāji varēs iepazīties ar programmu, kurā atšķirībā no ierastās prakses, šoreiz studentiem dots uzdevums kompozīcijas darbos izmantot arī tekstu. Pašlaik LKA Modernās dejas horeogrāfiju apgūst jau trešais kurss. Iepriekšējo kursu absolventi aktīvi strādā gan dramatiskajos teātros, gan aktīvi pierāda sevi kā laikmetīgās dejas izrāžu veidotāji un dalībnieki.

23. janvārī plkst. 19.00

Horeogrāfs Dmitrijs Gaitjukevičs izrādi Dix-huit Pas (Astoņpadsmit soļi – fr.) veidojis pēc 20. gadsimta kulta romāna - Patrika Zīskinda „Parfīma” motīviem. Dix-huit Pas ir mazliet baisa, mazliet ironiska, krāšņa un ļoti asprātīga izrāde, kuru izdejo un izspēlē Ramona Galkina, Santa Grīnfelde, Andris Kačanovskis, Valērijs Olehno, Ilze Zīriņa un arī Olga Žitluhina, kura dejotājas ampluā uz Latvijas skatuvēm parādās reti. Izrādē izmantota Pīta Slangena (Piet Slangen), Kimo Pohjonena (Kimmo Pohjonen), Georga Frīdriha Hendeļa un grupas The Beatles mūzika Vernera Bitera aranžējumā. Izrādes tapšanā piedalījies arī gaismu mākslinieks Igors Kapustins, kostīmus veidojusi Zenta Kačanovska.

Horeogrāfs Dmitrijs Gaitjukevičs  absolvējis Rīgas Horeogrāfijas vidusskolu (2003) un Latvijas Kultūras akadēmijas Modernās dejas horeogrāfijas nodaļu (2007). Kopš 2005. gada viņš ir Olgas Žitluhinas dejas kompānijas dejotājs. Dejojis Jekaterinburgas dejas kompānijā Provinciaļnie tanci (2008). Izrāde Dix-huit Pas ir horeogrāfa pirmais darbs, strādājot ar profesionālu trupu.

Olgas Žitluhinas izrāde Quicktime Player (Ātrais laika atskaņotājs) piedāvā eleganti ironisku ceļojumu pazīstamu operu āriju pasaulē. Šīs izrādes uzdevums nav vēstīt, bet gan būt dejas izrādei, dejot šajā laikā un telpā. Izrāde domā par ātrumu tiešā un pārnestā nozīmē saistībā ar mūsdienu dzīves ritmu un to, kas vienmēr ir un paliek neaktuāls un nelaikmetīgs, taču saglabā piederības sajūtu un nosargā nepārtrauktību. Horeogrāfija – Olga Žitluhina un dejotāji (Ramona Galkina, Santa Grīnfelde, Ilze Zīriņa, Andris Kačanovskis, Valērijs Olehno),  izrādē skan Vinčenco Bellīni, Gaetāno Doniceti un Džuzepes Verdi operu ārijas, tērpus veidojusi Šeila.

Olgas Žitluhinas dejas kompānija dibināta 1996. gadā, prezentējusi savas izrādes Eiropā un ASV, aktīvi piedalās vides, izglītojošos un eksperimentālos  projektos, kā arī eksperimentē ar jaunām un neierastām izrāžu vietām.

Latvijas Profesionālās mūsdienu dejas horeogrāfu asociācija aicina uzzināt vairāk par laikmetīgo deju Latvijā, ieskatoties atjaunotajā mājaslapā www.dance.lv, kurā apkopota informācija par nozīmīgākajiem notikumiem, dejas kompānijām, dejotājiem, horeogrāfiem, kā arī iespējām apgūt laikmetīgo deju.

Biļetes: Biļešu Paradīzes kasēs un www.bilesuparadize.lv. Cena – 23. janvārī Ls 5 (skolēniem, studentiem, pensionāriem, bezdarbniekiem Ls 3). 22.janvārī visas biļetes - Ls 3.

Rīko: Latvijas Profesionālās mūsdienu dejas horeogrāfu asociācija  

Atbalsta: Valsts Kultūrkapitāla fonds, Rīgas dome

Foto: Anrijs Požarskis

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV