Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Izdots jauns izdevums par latviešu tradicionālo tautastērpu

Baiba Bože, 18.01.2010. 17:05

Nemateriālā kultūras mantojuma valsts aģentūra izdevusi etnogrāfes Aijas Jansones grāmatu "Latviešu tradicionālais tautastērps un tā valkāšanas tradīcijas".
Izdots jauns izdevums par latviešu tradicionālo tautastērpu

Tautas raksturs, ideāli un garīgā kultūra visspilgtāk izpaužas tieši tās apģērbā. Latviešu tradicionālais tautastērps ir ļoti plašas un dziļas informācijas nesējs.

Izdevums Latviešu tradicionālais tautastērps un tā valkāšanas tradīcijas veltīts latviešu tradicionālo tautastērpu valkātājiem - koru, deju kolektīvu, folkloras kopu un koklētāju ansambļu dalībniekiem, tautas lietišķās mākslas meistariem, kā arī visiem, kas interesējas par latviešu tautastērpa pareizu darināšanu un valkāšanu.

Grāmatas sākumā autore, etnogrāfe Aija Jansone apraksta tautas apģērba vēsturisko attīstību Latvijā sākot no arheoloģisko tērpu rekonstrukcijām, pirmajām rakstītajām ziņām 13. gadsimtā, līdz mūsdienām – tautastērpu skatēm Vispārējos latviešu Dziesmu un Deju svētkos.

Izdevumā uzskatāmi parādīti tautastērpu komplektēšanas piemēri, atsevišķi apskatot sieviešu, vīriešu un bērnu tērpus atkarībā no gadalaika – ziemas vai vasaras tērps, atkarībā no dzīves notikuma – svētku, goda vai darba tērps, kā arī atkarībā no sociālā statusa – meita vai precēta sieva. Vīriem ir pamācības kaklauta siešanā un cepuru valkāšanā, meitenēm - brunču garumā un bižu pīšanā, zēniem – kāju āvumā un bikšu garumā u.c.

Grāmatā ir apkopots plašs vizuālais materiāls – fotogrāfijas un zīmējumi, kā arī kopsavilkums angļu valodā.

Grāmatu iespējams iegādāties Nemateriālā kultūras mantojuma valsts aģentūrā, Rīgā, Pils laukumā 4, 3.stāvā. Sīkāka informācija pa tālruni 67228985.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV