Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Stefānija Lanzaka: Ja nebūtu festivālu, mūsu filmas varētu redzēt tikai vēlu vakarā neatkarīgajā TV

Marija Kovaleviča, 26.01.2010. 10:04

Stefānija Lanzaka un Fransua Lerojs — jauni un jau krietni pazīstami animatori no Francijas, kuru īsmetrāžas multfilma „Meila Linga” pirmo reizi tiks radīta „Coffee&Cigarettes” franču kino seansa ietvaros šo sestdien, 30. janvārī. Pirms gaidāmā pasākuma ar Stefāniju sarunājās kino kluba pārstāve Marija Kovaleviča.
Stefānija Lanzaka: Ja nebūtu festivālu, mūsu filmas varētu redzēt tikai vēlu vakarā neatkarīgajā TV

Coffee&Cigarettes: "Meija Linga” ir jūsu otrais kopīgais darbs ar Fransua Leroju, kurš ir ieguvis daudz balvas starptautiskajos festivālos. Daudziem jauniem autoriem nācās sastapties ar jautājumu „kur ņemt naudu?”. Vai jūs sastopaties ar tādu problēmu?

Stefānija Lanzaka: Francijā mēs varam iesniegt pieteikumu valsts dotācijai. CNC (nacionālais kinematogrāfisks centrs Francijā) finansē sākot no 8 līdz 12 animācijas filmām katru gadu. Un mums bija iespēja šo grantu saņemt. Uz to brīdi mēs izstrādājam jaunu animācijas tehniku un CNC piešķīra mums finansiālu palīdzību šīs tehnikas realizēšanai. Tāpat „Art kanāls” (www.arte.tv), kuriem ir pašiem savs īsfilmu raidījums, nopirka abus mūsu darbus — "Ardievu, misters Ču" un "Meija Linga" — tad tie vēl bija projekta stadijā. 

C&C: Mūsu skatītājiem būs interesanti uzzināt, kā tika radīta multfilma „Meija Linga”. Kādu tehniku jūs izmantojat?

S.L.: Multfilmas radīšanas laikā mēs neizmantojām šajos gadījumos tradicionālo storyboard tehniku. Mēs izveidojām 3D skeletu galvenajai varonei un pēc tam katrai ainai mēs taisījām „renderi” no dažādiem leņķiem un galējās montāžas laikā centāmies radīt dzīvās darbības sajūtu. Pēc tā visa mēs jau taisījām animāciju. Meijas Lingas tēla radīšanai mēs pielietojām tradicionālos zīmuli un papīru, taču astoņkājis bija "atdzīvināts" Adobe After Effects programmā ar „distortions” un „puppet” instrumentu pielietošanu. Fons tika izveidots 3D formātā After Effects ar iepriekš nofilmētām fotogrāfijām un video.

C&C: Iespaido ne tikai "Meijas Lingas" saņemto balvu saraksts, bet arī festivālu skaits, kurās multfilma piedalījās. Kāda ir jūsu attieksme pret to, ka katru gadu parādās jauni festivāli visā pasaulē? Kāda, jūsuprāt, ir to loma neatkarīga kinematogrāfa attīstībā?

S.L.: Jā, katru gadu parādās daudz jaunu festivālu. Tā mums ir lieliska iespēja parādīt savus darbus visai pasaulei. Lai aizpildītu visas organizācijas formas un nosūtītu DVD paiet daudz laika un tas prasa daudz naudas, bet tas ir to vērts! Ja nebūtu festivālu, mūsu filmas varētu redzēt tikai vēlu vakarā neatkarīgajos TV kanālos.

C&C: Mēs zinām, ka šobrīd jūs strādājat pie trešās filmas, kas skar sociālās problēmas Vjetnamā. Varbūt jūs varat padalīties ar detaļām?

S.L.:  Mūsu nākamās filmas darbība notiek Hanojā. Tas ir stāsts par trīs jauniem brāļiem (no 10 līdz 16 gadiem), kuri dodas prom no dzimtā ciemata uz pilsētu, lai nopelnītu nedaudz naudas ielas muzikantu lomā. Pilsētā viņi sastapsies ar daudzām briesmām, ar kurām sastapās visi nabagi, kas ir nonākuši tādā pat situācijā.  

Mēs daudz esam ceļojuši pa Vjetnamu un citām dienvidaustrumu Āzijas valstī un nolēmām, ka esam jau gatavi mūsu darbā skart šī reģiona sociālo problēmu tēmu.

C&C: Paldies, Stefānija ka veltījat mums laiku atbildēm. Ko jūs gribētu pateikt Latvijas skatītājiem, kuri pirmo reizi redzēs jūsu multfilmu 30. janvārī?

S.L.: Paldies jums un patīkamu skatīšanos!

 

Pilnu informāciju par „Coffe&Cigarettes” kino kluba franču kino seansu var atrast www.ccfilms.lv.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV