Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

LTV1 šonedēļ sāks demonstrēt dokumentālo filmu ciklu „Pārsteidzošā pasaule”

Ieviņa Ancena, 26.01.2010. 15:32

No 31. janvāra un turpmāk svētdienās plkst. 11:00 LTV1 piedāvās dokumentālo filmu ciklu „Pārsteidzošā pasaule” („Ultimate Journeys”, 2005. - 2009.).
LTV1 šonedēļ sāks demonstrēt dokumentālo filmu ciklu „Pārsteidzošā pasaule”

Filmas veidotāji - profesionāli piedzīvojumu meklētāji - ceļošanu rādījuši kā kārdinošu nodarbi, kas ikvienam ļauj nokļūt tuvās un tālās zemeslodes vietās, izbaudot atklājuma prieku - gan ceļā dodoties pašam, gan atrodoties pie televizora ekrāna. Seriāla radošā komanda ir pārliecināta: šīs filmas pasauli mums parādīs tādu, kādu to līdz šim vēl neesam redzējuši.

Viena no cikla „Pārsteidzošā pasaule” vērtīgākajām īpašībām – prasme jau zināmās lietas, vietas un arhitektūras pieminekļus parādīt neparastā rakursā, atklājot pārsteidzošus un līdz šim nezināmus faktus. Tomēr pasaule, kas atrodas ārpus mūsu zemes robežām, nav tikai katalogos ierakstītie dabas un kultūras šedevri, kurus ik dienu nonāk tūristu uzmanības centrā. „Pārsteidzošā pasaule” katrai izvēlētajai vietai tuvinājusies no cita rakursa – proti, sākot ar tās iedzīvotāju, tradīciju un sadzīves īpatnību iepazīšanu. Tas nozīmē, ka šī filmu sērija aicinās ikvienu kļūt vērīgākam, jūtīgākam un atvērtākam, iepazīstot svešu zemi.

Ceļotāju un arī filmu cikla pirmā pietura – Antarktika: Zemes dienvidu pols, kontinents ar daudzām salām, kas jau ilgus gadus ir cilvēku intereses un izpētes objekts. Uz šo pārsteidzošo un skarbo vietu, kur modernās pasaules zīmes un skaņas tikpat kā nav manāmas, dosimies jau šosvētdien, 31. janvārī.

Stāsts par Antarktiku ir visai dramatisks: sākumā šajā reģionā ieradās roņu, jūras ziloņu, kotiku un kuprvaļu mednieki, kuri tālā kontinenta dabai atnesa milzu ļaunumu. Tikai pēc tam sākās kontinenta zinātniskā pētniecība un radās atziņa, ka Antarktikas daba ir saudzējama. 1911. gada 14. decembrī pēc 99 dienu ceļa norvēģa Rualda Amundsena ekspedīcija pirmā sasniedza Dienvidpolu, tikai par mēnesi apsteidzot brita Roberta Skota grupu. Šīs traģiskās „ātrumsacīkstes” iegāja vēsturē, jo atpakaļceļā Skots un viņa vīri, cietuši traģisko neveiksmi, gāja bojā...

Cikla turpmākajās sērijās iepazīsimies ar Čīli, Šanhaju, Vjetnamu, Lasvegasu, Filipīnām, Japānu, Kvīnlendu, Maldivu salām un citām pasaules vietām. Un būs interesanti salīdzināt, ko par šīm valstīm un pilsētām zinām mēs paši, un kā šie priekšstati saskan ar filmā redzamo.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV