Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Nekā Personīga piedāvā dokumentālo filmu "Hakeri"

Marta Zandersone, 27.01.2010. 15:59

Jau drīzumā TV3 analītiskā raidījuma Nekā Personīga komanda nāks klajā ar jaunu dokumentālo filmu "Hakeri", kurā Latvijas atzītākie eksperti informācijas tehnoloģiju, datoru drošības un tiesiskā jomā sniegs atziņas par pašreizējo drošības situāciju e-vidē un attīstības tendencēm. Aplūkotā tēma aktuāla un saistoša ikvienam un jo īpaši visiem, kas ikdienā strādā ar datoru. Jāatzīst, ka atklātais dokumentālajā filmā Hakeri pārsteigs ne vienu vien. Nekā Personīga veidotā dokumentālā filma Hakeri jau 7.februārī 20:00 tikai TV3.
Nekā Personīga piedāvā dokumentālo filmu "Hakeri"

Nekā Personīgi piedāvātajā filmā "Hakeri" Latvijas atzītākie eksperti informācijas tehnoloģiju, datordrošības un tiesiskā jomā sniegs atziņas par pašreizējo drošības situāciju e-vidē un attīstības tendencēm tuvākajā nākotnē. To vidū būs Latvijas pirmās interneta drošības incidentu risināšanas vienības Cert.lv pārstāve Baiba Kaškina, IT eksperte, bijušā e-lietu sekretariāta vadītāja Ina Gudele, tiesisko jautājumu eksperts un pašreiz Hāgas tribunāla tiesnesis Uldis Ķinis, kā arī privāto uzņēmumu un banku drošības eksperti.

Cik droša ir e-vide?

Filmas režisors Juris Kursietis: „Filmā ir gan ekspertu vērtējumi, gan arī interesanti eksperimenti, kurus, izmantojot slēpto kameru, esam veikuši kopā ar datoru drošības speciālistiem, lai ar kameru rokās pārbaudītu, cik tad droša ir e-vide Latvijā. Ir dramatiski un pat mazliet biedējoši atklāt, ka 30 sekunžu laikā ar klēpjdatoru rokās ir iespējams ielauzties svešu cilvēku mobilo telefonu sarunās, e-pastos vai kādas it kā drošas iestādes informācijas sistēmā un slepus izmainīt datus”.

Telpa bez robežām un likumiem

E-videi jeb kibertelpai nav valstu robežu un stingru likumu, kas regulētu cilvēku darbības tajā, arī virtuālās drošības jautājumus neviena valsts, to vidū, Latvija nespētu risināt savrupi. Latvija saistīta vienā tīmeklī, un jebkurā brīdī var sagaidīt kādas Āzijas valsts hakera uzbrukumu Latvijai caur, piemēram, Latīņamerikas datortīkliem. Apskatot datordrošību starptautiskā kontekstā, Nekā Personīgi dokumentālajā filmā Hakeri komentārus sniegs pasaulē vadošie speciālisti - ekspertu vidū redzēsiet ASV valdības, FIB datordrošības speciālistus un neatkarīgos konsultantus no ASV un Eiropas, kā arī NATO vadošos speciālistus šajā jomā, kuri strādā Alianses Kiberaizsardzības centrā Igaunijā.

Bīstamāk kā kabatas zagļi

Gan starptautisku kibernoziegumu šķetinātāji, gan militāru kiberuzbrukumu pētnieki atzīst, ka internets un informācijas tehnoloģijas ir aizsteigušās daudz uz priekšu cilvēku spējai tās kontrolēt un tātad būt drošiem e-vidē. Mūsdienās vairs nav tik daudz jābaidās no kabatas zagļa uz ielas kā no datora vai mobilā telefona lauzēja. „Jo attīstītāks kļūst Internets un datoru programmatūra, jo draudi top lielāki. Tam ir vienkāršs izskaidrojums, kas meklējams nebūt ne jaunākajās tehnoloģijās, bet gan paša cilvēka dabā. Proti, cilvēki mēdz mānīties un nejauši kļūdīties. Šī atziņa arī ir filmas Hakeri pamatā”, saka scenārija autors Kaspars Odiņš.

Pārmaiņu priekšā

Arī e-vidē Latvija tāpat kā citas valstis pašlaik izdzīvojam interesantu, bet dramatiskiem pavērsieniem pilnu laiku, kad ar mainīgām sekmēm risinās cīņa starp kibernoziedzniekiem un to apkarotājiem. Gan vieni, gan otri pārbauda jaunāko tehnoloģiju iespējas un sekas, kuras tās var izraisīt. Savukārt cilvēkiem, pēc ekspertu domām, jau tuvāko gadu laikā krasi jāmaina attieksme pret drošības izaicinājumiem e-vidē. Pagaidām esam pārāk naivi un vieglprātīgi.


Nekā Personīga dokumentālā filma "Hakeri" jau 7.februārī 20:00 tikai TV3!

Prieks kopā būt!

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV