Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Tiks prezentēta grāmata "Va(i)ras virtuve"

Izdevniecība "Baltic Screen", 29.01.2010. 12:30

Pirmdien, 1.februārī, pulksten 11.00 Latvijas Zinātņu akadēmijas augstceltnes (Akadēmijas laukumā 1) 6. stāvā, 614. kabinetā notiks jaunās grāmatas "Va(i)ras virtuve" prezentācija.

Preses konferences vieta nav izraudzīta nejauši: tieši šīs ir grāmatas varones Vairas Vīķes-Freibergas pirmās oficiālās darbavietas mūsu valstī - Latvijas Institūta vēsturiskās telpas.

Tieši ar šo darbavietu, kā atklāj jaunā grāmata, V. Vīķe-Freiberga, tobrīd tā arī nesaņēmusi no valsts pieprasīto ministra algu, dienesta dzīvokli un automašīnu, sāka soli pa solim virzīties uz Valsts prezidenta posteni.

Jaunā grāmata atklātībai nodos apjomīgu informāciju par to, kā patiesībā noritēja šī V. Vīķes-Freibergas virzība uz prezidenta krēslu un ar kādām metodēm tā tika organizēta.

Tāpat grāmata, balstoties uz līdz šim rūpīgi slēptiem datiem un faktiem, atklāti stāstīs arī par visu mūsu valsts galvas "virtuvi" - fantastiskajiem tēriņiem, to slepenajiem finansēšanas avotiem, tikumiem, kas valdīja V. Vīķes-Freibergas "galmā", un to ietekmi uz valstisku lēmumu pieņemšanu.

Grāmatā publicēto bagātīgo dokumentu klāstu vēl papildina tai pievienotajā CD-ROM diskā apskatāmās tāmes, līgumi un citi "Valsts prezidentes virtuves" dokumenti uz gandrīz 600 lappusēm.

Grāmatas autori tās ievadā atzīst: "Sākot Vairas Vīķes-Freibergas dzīvei sekot kopš deviņdesmito gadu vidu un līdz pat mūsu dienām, mēs gandrīz nekavējoties ieraudzījām nevis glancētu ikonu, bet gan dzīvu cilvēku ar savām cilvēciskajām vājībām.

Sievišķīga mānīšanās un politiķes meli, pieaugoša atkarība no lišķiem un glaimotājiem, vēl pieaugošāka ne tikai savas misijas, bet arī sevis kā mesijas apziņa, vājība uz visa veida personisko komfortu, saasināta nepatika pret jebkādu kritiku, kas automātiski tika pasludināta par nomelnošanu, - par to visu vēsta šajā grāmatā pirmoreiz atklātie brīžam pat sāpinošie fakti.

Bet ne tas galvenais, - un tas arī nav nekāds attaisnojums. Šādi dzīvi cilvēki ar savām vājībām ir bijuši faktiski visi pasaules valstu vadītāji - tostarp arī tie, kas tiešām ir spējuši savai zemei un tautai atstāt ko paliekošu. Tad kāpēc Vaira Vīķe-Freiberga nekļuva par vienu no viņiem? Varbūt tas jums kļūs skaidrāks pēc šīs grāmatas izlasīšanas."

Kā Zinātņu akadēmijas augstceltnē atrast prezentācijas vietu

Ieejot augstceltnē pa centrālo ieeju, kreisajā pusē atrodas dežurantes būdiņa, bet pa labi - grāmatu kiosks. Apejot apkārt kioskam, uzreiz redzams lifts, ar kuru jāuzbrauc uz 6. stāvu. Izejot no lifta, uzreiz pa labi, ap stūri būs 614. kabinets - preses konferences norises vieta.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV