Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Izdota grāmata par latviešu glezniecības vecmeistaru Edvardu Grūbi

Krista Grasberga, 08.02.2010. 13:08

Izdevniecība “Neputns” laidusi klajā mākslas zinātnieces Laimas Slavas veidoto grāmatu „Edvards Grūbe”, kas veltīta latviešu glezniecības vecmeistaram. No šodienas grāmata, kurā aprakstīts gleznotāja dzīves gājums un viņa mākslinieciskā daiļrade, pieejama lielākajās Latvijas grāmatnīcās. Savukārt no 5. februāra līdz pat 14. martam Nacionālā Mākslas muzeja izstāžu zālē Arsenāls aplūkojama līdz šim lielākā un nozīmīgākā mākslinieka personālizstāde Edvards Grūbe Gleznas 1963 – 2010.
Izdota grāmata par latviešu glezniecības vecmeistaru Edvardu Grūbi

Galerijas:

Grāmatā „Edvards Grūbe” apkopoti mākslinieka dzīves nozīmīgākie notikumi, kas papildināti ar viņa dzīvesbiedres Intas Celmiņas stāstu par mākslinieka "daiļrades virtuvi", bibliogrāfija, izstāžu saraksti, dokumentāli fotoattēli, kā arī apskatāmas 143 darbu reprodukcijas, kurām izveidots arī zinātniskais katalogs. Grāmata izdota latviešu un angļu valodā, savukārt tajā redzamās gleznas aplūkojamas arī mākslinieka personālizstādē.

Kā stāsta mākslas zinātniece un grāmatas autore Laima Slava, grāmata par Edvardu Grūbi tapusi četru mēnešu laikā: „Bijām rēķinājušies, ka mākslinieka izstāde notiks tikai nākamā gada janvārī. Taču rudenī pēkšņi uzzinājām, ka tā tiks atklāta jau šī gada februārī. Tad nu darījām, ko varējām un cik ātri vien varējām, lai grāmata taptu reizē ar mākslinieka personālizstādi.”

Vaicāta, kāpēc tika veidota grāmata tieši par vecmeistaru Edvardu Grūbi, Laima Slava stāsta: „Grūbe patiesi pieder pie lielajiem latviešu māksliniekiem, un ir svarīgi, lai ikvienam cilvēkam mājās būtu tāda spēka avots kā Edvards Grūbes gleznu apkopojums albumā – grāmatā. Izstāde tomēr noteiktā laikā beidzas, un gleznas sagulst plauktos. Taču šī mākslinieka darbiem noteikti ir jābūt tiešā cilvēku tuvumā. Gleznas ir stipras un prasa stipru pretī stāvētāju, bet tajā pat laikā tās arī uzlādē, jo pašas ir saistītas ar tām dzīves zemstrāvām, kas vitalitāti vairo, izceļ.”

Izdevniecībā “Neputns” izdoto grāmatu „Edvards Grūbe” iespējams iegādāties lielākajās Latvijas grāmatnīcās, savukārt par visdraudzīgāko cenu – Ls 15 – izdevniecības mājas lapā www.neputns.lv vai tās birojā Tērbatas ielā 49/51 – 8, Rīgā.

Par Edvardu Grūbi

Edvards Grūbe ir gleznotājs, kas strādā eļļas tehnikā, radot figurālas kompozīcijas un klusās dabas. Mākslinieka darbos tiek attēlotas viņa iemīļotas tēmas – māte, lauskas, logi, klusās dabas, lelles. Tāpat kā figurālajās kompozīcijās, arī klusajās dabās mākslinieks slavina sev būtiskas lietas. Maize, māla trauki, seni latviešu darba rīki, krēsli – tie nav tikai skaisti priekšmeti, bet ir viņa pasaules uztveres atspoguļotāji. Darbos sajūtama tā nopietnība un mīlestība, ar kādu Edvards Grūbe tos uzlūko.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV