Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Berlīnē sākas kinofestivāls, Latvija aktīvi piedalās

Kristīne Matīsa, 09.02.2010. 16:23

Viens no lielā A klases festivālu trijnieka – Berlīnes starptautiskais kinofestivāls – šogad svin 60. jubileju un sākas jau šonedēļ, tas norit no 11. februāra līdz 21. februārim. Latvija šajos darba svētkos ir godam pārstāvēta – Nila Skapāna animācijas filma “Burvīga diena” iekļauta oficiālās konkursa programmas bērnu un jauniešu filmu sadaļā “Generation”, jaunā kinodramaturģe Lote Eglīte izturējusi sīvu konkurenci uz dalību jauno talantu darbnīcā Berlinale Talent Campus, uz Berlīni dodas arī plašs Latvijas kinoprofesionāļu loks, lai strādātu filmu tirgū.
Berlīnē sākas kinofestivāls, Latvija aktīvi piedalās

Nacionālais Kino centrs jau ar prieku vēstīja, ka janvāra vidū kļuva zināms – režisors Nils Skapāns šogad jau trešo reizi ar savu filmu piedalās Berlināles konkursa programmā, par pirmo filmu “Lidojam?!” 1995. gadā viņš pat saņēma šīs skates galveno balvu “Stikla lāci”. 2005. gadā konkursam tika izvēlēta Skapāna filma “Redzi, Trusi!... Tētis brauc uz Londonu”, kas veidota plastilīna tehnoloģijā – tāpat kā Skapāna jaunākā filma “Burvīga diena”, kura 5. februārī piedzīvoja Latvijas pirmizrādi un 13. februārī vēl noskatāma kinoteātra “Rīga” repertuārā. Savukārt Berlīnē filmas seansi paredzēti 16. februārī pl. 9:30, 17. februārī pl. 11:00 un 18. februārī pl. 11:30, tajos piedalīsies arī filmas režisors, producente Antra Cilinska un māksliniece Ilze Emse.

Jaunā scenāriste Lote Eglīte izturējusi atlasi, kurā piedalījās 4700 topošie kinoprofesionāļi no 128 valstīm, un sešas dienas (no 13. līdz 18. februārim) strādās darbnīcā “Berlinale Talent Campus”. Tur jauniešiem tiks piedāvātas lekcijas, diskusijas un atzītu kinoprofesionāļu meistardarbnīcas, semināri un praktiskas nodarbības, Bābelsbergā izvietotā vācu kinoindustrijas centra apmeklējums un citas noderīgas lietas. “Talent Campus” ir iespēja arī attīstīt kādu topošu kinoprojektu, un Lote Eglīte tur strādās ar savu scenāriju mūziklam “Neaizmirstulītes”, kas jau atbalstīts Nacionālā Kino centra scenāriju konkursā.

Nacionālais Kino centrs darbam Berlinālē jau tradicionāli sagatavojis Latvijas filmu katalogu angļu valodā, filmu tirgū darbosies platformas “Baltic Films” stends, kurā pārstāvēti arī Igaunijas un Lietuvas filmu veidotāji. Sagatavots arī Baltijas valstu kinodzīves statistikas izdevums “Facts & Figures” par 2009. gadu. Baltic Films stendā Nacionālais Kino centrs prezentēs jaunizveidoto Rīgas Filmu fondu un aicinās ārvalstu producentus filmēt Latvijā. Berlināles laikā darbību uzsāks arī inovatīvs septiņu Baltijas jūras reģiona valstu sadarbības projekts kino un audiovizuālajā jomā “First Motion”, kura partneris Latvijā ir Nacionālais Kino centrs.

Pirmo gadu Berlināles filmu tirgū atsevišķā stendā strādās filmu studijas “Rija” pārstāvji, kas rūpēsies arī par citu Latvijas filmu iespējamo komercizplatīšanu. Pavisam šogad Berlīnes starptautiskajā kinofestivālā akreditēti vairāk nekā 30 Latvijas filmu nozares profesionāļi – režisori, producenti, žurnālisti un citi.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV