Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

LTV1 trešdien piedāvās Unas Celmas filmu „Latvietis, par kura galvu izsludināta 150 000 USD atlīdzība”

Ieviņa Ancena, 16.03.2010. 14:00 | komentāri (1)

Trešdien, 17. martā, plkst. 19:55 LTV1 skatītājiem piedāvās noskatīties Unas Celmas jaunākās dokumentālās filmas „Latvietis, par kura galvu izsludināta 150 000 USD atlīdzība” televīzijas pirmizrādi. Filma ēterā iekļauta, reaģējot uz pagājušās nedēļas aktualitātēm.
LTV1 trešdien piedāvās Unas Celmas filmu „Latvietis, par kura galvu izsludināta 150 000 USD atlīdzība”

9. martā Īrijas policija apcietināja septiņus musulmaņus, kuri tiek turēti aizdomās par latviešu izcelsmes karikatūrista Larsa Vilka slepkavības plānošanu. Par viņa galvu kāds ar "Al Qaeda" saistīts grupējums piesolījis 100 000 dolāru (51 600 latu).

Lai gan pats Vilks paziņojis, ka viņu neuztrauc aresti Īrijā un draudi viņa dzīvībai, Zviedrijas prese šobrīd aicina Zviedrijas valsti nodrošināt Vilkam visu nepieciešamo aizsardzību, jo uzskata, ka vēršanās pret tās pilsoni ir vēršanās pret visu zviedru tautu. „Varas iestādēm jāvēršas pret uzbrukumu, kas vērsts pret vienu no mūsu fundamentālajām tiesībām - izteiksmes brīvību," teikts Zviedrijas presē.

Nesamierināmā konflikta cēlonis meklējams 2007. gadā. Zviedrijā dzimušais latviešu mākslinieks Larss Vilks kādā karikatūrā bija attēlojis suni, kurš tik ļoti izskatās pēc pravieša Muhameda, ka par šo līdzību nešaubījās arī musulmaņu ekstrēmisti, par karikatūras autora galvu piesolot 150 000 dolāru. Pats mākslinieks un mākslas profesors Larss Vilks šā precedenta dēļ ieguva tādu popularitāti, kādu viņa profesionālā darbība līdz šim nebija devusi... Bet Zviedrijas varas iestādēm par nopietnu uzdevumu kļuvis sargāt apdraudēto mākslinieku.

1946. gadā dzimušais Larss Vilks ir oriģināls visās izpausmēs. Mākslā viņš mīl savrupu ceļu, izvairīdamies no vispārpieņemtajiem standartiem. Unas Celmas jaunā filma ļauj iepazīt Larsu Vilku tuvplānā, nokļūstot viņa pasaulē un dzīves uztverē. Ko vērtas ir mākslinieka atziņas, no kurām viena skan šādi: „Būt vientuļam nozīmē būt kopā pašam ar sevi.”

Režisore uzsver: nevar apgalvot, ka Larss dzīvo Zviedrijā. Viņš ir nodibinājis jaunu valsti - Ladoniju - ar pamatīgu valsts pārvaldes aparātu: Neskaitāmo lietu ministriju, Dziļo noslēpumu ministriju un daudzām citām ministrijām, kam deleģēta liela atbildība un plašas pilnvaras. Visi amati tajās aizņemti... Pēc tam, kad oficiāli tika pasludināta Ladonijas pastāvēšana, pašam Larsam Vilkam sākās ilga tiesāšanās ar Zviedrijas valsti par nelikumīgu valsts dibināšanu, bet ikgadējos Ladonijas salidojumus joprojām apmeklē ļoti daudz cilvēku. Jaunā valsts patiesībā ir tāda kā materializējusies pasaka, kurā vietu atraduši paša Larsa Vilka darinājumi – arhitektūras  brīnumdarbi NIMIS un ARX. Tos ir vērts redzēt.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV