Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

E-bibliotēkā lasāma jaunā Vairas Vīķes-Freibergas grāmata

Liene Kupča, 18.03.2010. 10:38

Jau pirms oficiālajiem atvēršanas svētkiem digitālajā bibliotēkā www.e-biblioteka.lv ir pieejami Vairas Vīķes-Freibergas jaunākās grāmatas „Kultūra un latvietība” fragmenti - ievads un trīs nodaļas.

„Kultūra un latvietība” ir eseju krājums, kas veidojies vairākus gadu desmitus. To caurvij tēmas, kuras varētu formulēt arī kā jautājumus, uz kuriem autore meklē atbildes esejiski aizraujošā formā, izmantojot ārkārtīgi plašu kultūrvēsturisko faktu materiālu un liekot lietā gan savas zināšanas etnogrāfijā, folklorā, valodniecībā, antropoloģijā un citās zinātnēs, gan arī politiķes pieredzi.

Pati autore par grāmatu izsakās šādi: „Grāmatā tiek runāts par mazas tautas kultūras „būt vai nebūt”, par nacionālās kultūras attiecību ar pasaules līmeņa elitāro un ar komerciālo masu kultūru, par kultūru, ideoloģiju, politiku un nacionālismu, par kultūras kvalitāti un autonomiju, kultūrpolitikas prioritātēm un to finansēšanu neatkarīgā valstī, arī – par latviešu kultūru tās vēsturiskā skatījumā, tās specifisko latviskumu un īpatnībām, tās pārmantojamības izredzēm un izaicinājumiem. Vēl tikai jāatgādina, ka grāmatā izteiktās nostājas un viedokļi nav oficiālas valsts amatpersonas skatījums, kāds tas varbūt būtu laikā, kad biju Latvijas Valsts prezidente. Tās ir manas personīgās domas kā intelektuālei, kas par visu augstāk vērtē izteiksmes brīvību, kamēr vien tā ir godīga, ētiski atbildīga un argumentēta.”

E-bibliotēkas lietošana ir bez maksas. Reģistrēties par tās lietotāju iespējams tiešsaistē, izmantojot vairāku internetbanku piedāvāto ārpakalpojumu – lietotāja autentifikāciju, kā arī jebkurā publiskā bibliotēkā un lielākajā daļā skolu bibliotēku. Tāpat reģistrācija e-bibliotēkai iespējama, izmantojot Latvijas Universitātes un Rīgas Tehniskās universitātes piešķirtos iekšējo datortīklu lietotāju vārdus.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV