Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Apgāds “ATĒNA” laidis klajā Anpiņas Dzjinas grāmatu “Īstais Konfūcijs. Domātāja un politiķa dzīve”

Pēteris Jankavs, 19.03.2010. 11:56

Grāmatu virknē “Dzīvā vēsture” apgāds “ATĒNA” laidis klajā Anpiņas Dzjinas grāmatu “Īstais Konfūcijs. Domātāja un politiķa dzīve”. No angļu valodas to tulkojusi Paula Prauliņa. Izdošanu atbalstījis Valsts Kultūrkapitāla fonds.
Apgāds “ATĒNA” laidis klajā Anpiņas Dzjinas grāmatu “Īstais Konfūcijs. Domātāja un politiķa dzīve”

Vairāk nekā divus gadu tūkstošus Konfūcijs ir bijis nešķirams no Ķīnas vēstures. Tomēr, par spīti slavai, kā cilvēku viņu bijis grūti izprast. Strādājot pie grāmatas “Īstais Konfūcijs”, Aņpina Dzjiņa ir izpētījusi visuzticamākos ķīniešu tekstus un, izvērtējot atjaunotos materiālus un minējumus, kas apmiglojuši viņa piemiņu, mēģinājusi noskaidrot, kas patiesībā ir zināms par Konfūciju.

Dzjiņa prasmīgi attēlo politisko un sociālo klimatu Konfūcija dzīves laikā. Viņa izskaidro, kā Konfūcijs no galma padomnieka kļuva par klejotāju un kā, izkopdams savus spriedumus par cilvēka raksturu un veidojot savu vīziju par ētisku politisko kārtību, viņš negribēdams tapa par profesionālu skolotāju. Iznākumā radusies aizraujoša un oriģināla grāmata, kas parāda, kā Konfūcijs dzīvoja un domāja: viņa ieradumus un noslieces, attiecības ar sava laika cilvēkiem, viņa darbošanos skolotāja un padomnieka statusā, viņa raizes par pasauli un nākamajām paaudzēm.

Šajā grāmatā Dzjiņa padara vēsturisko Konfūciju mums saprotamu, tādējādi varam arī labāk izprast viņa ideju par morāli un mācību, kas ietver priekšstatus par ģimeni un politiku, kultūru un pašu mācīšanos. Īstais Konfūcijs ir meistarīga liecība par to, kā dzīvojis un garīgi audzis domātājs, kura spēcīgā ietekme jūtama vēl šodien.


Aņpina Dzjina studējusi matemātiku Mičiganas štata universitātē ASV un ieguvusi filozofijas zinātņu doktores grādu ķīniešu filozofijā Kolumbijas universitātē. Viņa strādājusi Veslija universitātē un tagad pasniedz Jeila universitātes vēstures nodaļā.  Viņas interešu lokā ir konfūcisms, daoisms un ķīniešu garīgās tradīcijas. 

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV