Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

LTV1 sāk unikālu videostāstu ciklu „Seši miljardi stāstu”

Ieviņa Ancena, 08.04.2010. 11:55

No 12. aprīļa LTV1 sāk unikālu videostāstu ciklu „Seši miljardi stāstu” („6 Billion Others”). Tas vēstīs par vērtībām, kuras vieno visas pasaules cilvēkus. Videostāsti, kas hronometrāžas ziņā atgādina nelielus videoklipus, ir kā savdabīgs pasaules cilvēcības portrets, kuru veido dažādu nāciju pārstāvju domas par būtiskākajām lietām pasaulē.
LTV1 sāk unikālu videostāstu ciklu „Seši miljardi stāstu”

„Tā ir vienkārša, bet ļoti nozīmīga un humāna ideja. Turklāt Latvijas Televīzija apzināti ļaus skatītājiem dzirdēt daudzas un dažādas pasaules valodas, uzsverot lingvistiski atšķirīgo, bet cilvēciski vienojošo, parādot, ka neatkarīgi no ādas krāsas, ticības vai valodas, svarīgākās vērtības dzīvē mums visiem ir vienas un tās pašas,” uzsver LTV1 direktore Baiba Šmite. 

Videostāstu cikls ļaus iepazīties ar vairāk nekā 70 pasaules valstu iedzīvotājiem, ieklausīties viņu valodās, pasaules pieredzē, domās un jūtās, vienlaikus novērtējot arī mūsu – latviešu nācijas un valodas unikalitāti. 

Oriģinālo videostāstu ciklu veidojis franču fotoreportieris un kinodokumentālists Janns Artuss Bertrāns. Grandiozais projekts sākts 2003. gadā, un tā mērķis - kaut par soli tuvoties apjausmai par pasaules nāciju daudzveidību, atklājot to ar viena cilvēka skatījuma palīdzību. 

Trijos gados sešas filmētāju grupas apceļojušas vairāk nekā septiņdesmit valstis piecos kontinentos, iemūžinājušas piecus tūkstošus interviju un ierakstītais materiāls kopumā veido 3 000 stundu. 

Sarunas risinātas četrdesmit valodās. Katra videoklipa varoņa dzīves pieredzi un pasaules uztveri veidojuši atšķirīgi ģeogrāfiskie apstākļi, audzināšana, izglītība un tradīcijas. Katram no viņiem lūgts atbildēt uz dažādiem jautājumiem par dzīvi, attiecībām, bērnību, darbu, ģimeni, par priekiem un sāpēm, cerībām un sapņiem, par laimi, vērtībām un sāpīgiem zaudējumiem, tātad – tiek runāts par tēmām, kas aktuālas katra cilvēka dzīvē, neatkarīgi no ādas krāsas, ticības un politiskās pārliecības. 

Ikviens stāsts ir noskaņu miniatūra, kur lielu lomu spēlē ne tikai intervētā cilvēka vēstītais, žesti un mīmika. Pāris minūšu garumā skatītājam ļauts iepazīt dažādo pasaules nāciju valodu skaistumu, kas var kļūt par jaunu estētisku pieredzi mūsu dzirdei, liekot aizdomāties arī par mūsu pašu valodas burvību un nekautrēšanos to demonstrēt visai pasaulei. 

Par sevi un mīlestību runā cilvēki no Ēģiptes, Mali, Amerikas Savienotajām Valstīm, no Japānas, Krievijas – Sibīrijas, Kanādas, Meksikas, Pekinas, Bolīvijas un daudzi citi. Savs stāsts ir jaunam puisim un sirmai kundzei no Francijas, večukam no Etiopijas, jauneklim no Pekinas un daiļavai no Kanādas. Tumšādains jauneklis no Burkinafaso koķetē, ka viņa ilgas sakņojas realitātē, bet jauna sieviete no Dienvidindijas atgādina, ka viņa ir cilvēks, ne tikai sieviete... Dažu teikumu jeb pāris minūšu garumā katrs izsaka savu pārliecību, bet pats galvenais šajās sarunās ir vārdos neizsakāmais - attieksme pret notiekošo, koncentrēšanās domai, sev veltītās uzmanības novērtēšana, varbūt pat apjausma par pasaules kārtību un savu vietu tajā...

 

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV