Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Latvijas Televīzija, pieminot Polijas traģēdiju, šovakar piedāvās filmu „Katiņa”

Ieviņa Ancena, 12.04.2010. 16:00

Pieminot sestdien notikušo Polijas traģēdiju, šodien Latvijā izsludināta sēru diena. Paužot līdzjūtību Polijas tautai, Latvijas Televīzija šovakar piedāvās īpašu piemiņas programmu. Sadarbībā ar Polijas vēstniecību Latvijā plkst. 21:20 LTV1 ēterā iekļauta poļu režisora Andžeja Vajdas filma „Katiņa”. Pirms tās, plkst. 21:10 - LTV Ziņu dienesta sagatavotais materiāls Polijas traģēdijas piemiņai.

2007. gadā uzņemtā filma „Katiņa” stāsta par 1940. gadā notikušo masu slepkavību Katiņā, kad padomju armija tur noslepkavoja vairāk nekā 15 000 karagūstekņu. 

"Domāju, ka tautu veido tās vēsture. Tādēļ uzskatu - tā ir liela nelaime, ja ir kāda tēma, par kuru visi kaut ko zina, taču cenšas to neskart," par filmu „Katiņa” saka tās režisors, poļu vecmeistars Andžejs Vajda. 

Katiņas notikumi joprojām ir ļoti sāpīga problēma Polijas un Krievijas attiecībās, un Andžejs Vajda uzskata, ka atklāti runāt par šo traģēdiju, kaut arī pēc tik daudziem gadiem, ir ļoti svarīgi nācijas veselībai. Turklāt Katiņas notikumi Andžeju Vajdu skar arī dziļi personīgi – tur nogalināts viņa tēvs Jakubs Vajda. 

Režisors atzīst, ka pirms komunistiskās sistēmas sabrukuma šādu filmu uzņemt nebija iespējams. Katiņas slaktiņš bija aizliegts temats gan Padomju Savienībā, gan Polijā līdz 1989. gadam, kad Mihails Gorbačovs beidzot atzina, ka par noziegumu atbildīgs ir Staļins. Pirms tam Katiņas notikumus izmantoja propagandai – Padomju Savienība uzvēla visu vainu nacistiem un gandrīz pusgadsimtu neatzina patiesību.

Filmas galvenais varonis ir Polijas armijas kapteinis Andžejs, kuru 1939. gadā sagūsta padomju armija, kad tā ar Vācijas svētību iebrūk Polijā. Viņa sieva Anna un meita nespēj noticēt Andžeja nāvei. Tomēr drīz vien viņām pašām nākas saskarties ar nežēlīgo īstenību. Filmā detalizēti rekonstruēts slepkavošanas konveijers. Filmā minētie fakti apliecina, ka Katiņa bija tikai sākums...

„Katiņa” nominēta Oskara balvai un kopumā tā saņēmusi pavisam 11 nozīmīgus apbalvojumus. Oskaru par mūža ieguldījumu saņēmis arī pats režisors. 

Līdz ar to LTV1 plānotajā programmā gaidāmas izmaiņas. Nakts ziņas sāksies plkst. 23:30, raidījums „Šeit un tagad” – plkst. 23:45, bet raidījuma „De facto” atkārtojums ēterā būs plkst. 00:25. Raidījumu „Viss notiek!” skatītāji varēs noskatīties rītvakar, 13. aprīlī, plkst. 20:00, bet raidījumi ”Sarkanā līnija” un „Latvija var!” netiks pārraidīti.

 

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV