Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

E-bibliotēka gatavojas izmaksāt autoriem 30 tūkstošus latu

Austa Jāvalde, 14.04.2010. 17:22

E-bibliotēkas veidotāji SIA "Ideju forums" gatavojas izmaksāt publiskā patapinājuma atlīdzību autoriem par pirmajiem trīs bibliotēkas darbības mēnešiem 2009.gadā. Šim nolūkam jau novirzīti 30 000 latu, taču atlīdzības izmaksu kavē fakts, ka Ekonomikas policija arestējusi e-bibliotēkas serverus un nav iespējams noteikt precīzu autoru darbu izmantošanas statistiku.

"Lai varētu apzināt katru autoru un precīzi aprēķināt tam izmaksājamo publiskā patapinājuma daļu, "Ideju Forums" atkārtoti lūdz Ekonomikas policiju atdot e-bibliotēkas serverus. Mēs esam pārliecināti, ka serveru arests bija nepamatots un ceram, ka Ekonomikas policija tomēr neierobežos autoru tiesības saņemt nopelnīto atlīdzību," komentē e-bibliotēkas valdes priekšsēdētājs Edmunds Vanags.

Kā zināms 18.martā tika arestēti e-bibliotēkas serveri, kas atradās "Izzi" datu centrā, tādējādi pilnībā paralizējot e-bibliotēkas darbu. Lēmumu arestēt e-bibliotēku pieņēma Ekonomikas policijas izmeklētāji bez izmeklēšanas tiesneša piekrišanas, pamatojoties uz atsevišķu grāmatizdevēju aizdomām par autortiesību pārkāpumiem. 1.aprīlī e-bibliotēkas darbība tika daļēji atjaunota, taču krājuma saturs tika samazināts.

"Ideju forums" uzsver, ka norēķinās ar autoriem likumdošanā noteiktajā kārtībā. 2007.gada 21.augusta MK noteikumi Nr.565 par publiskā patapinājuma atlīdzības aprēķināšanas un izmaksāšanas kārtību nosaka, ka atlīdzības lielums ir 5% no krājuma papildināšanai iztērētās summas. E-bibliotēka uzskata, ka šai likumdošanā noteiktajai atlīdzībai autoriem jābūt lielākai, tādēļ patstāvīgi noteikusi atlīdzību 30 000 lati, kas vairākas reizes pārsniedz likumdošanā noteikto.

Autori, kuri jau noslēguši sadarbības līgumus ar e-bibliotēku vai, kuri pieteiksies paši e-bibliotēkā, atlīdzību saņems tiešā veidā, savukārt ar pārējiem autoriem e-bibliotēka norēķināsies caur izdevējiem kā autoru pārstāvjiem. Autoriem, kuru izdevēji nebūs gatavi viņus šajā ziņā pārstāvēt, atlīdzība tiks izmaksāta caur AKKA/LAA. Ja radīsies šaubas par AKKA/LAA spēju veikt šo funkciju, atlīdzība tiks deponēta uz katra atsevišķa autora vārda, to publiski izziņojot pie notāra.

E-bibliotēka ir digitālā bibliotēka, kas veidota cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Atbalstu e-bibliotēkas darbībai pauduši Latvijas Invalīdu biedrību pārstāvji, vēršot Ministru prezidenta Valda Dombrovska uzmanību uz valsts iestāžu aktivitātēm, kuras ierobežo informācijas pieejamību invalīdiem. Šobrīd e-bibliotēkā ir lasāmas vairāk nekā 4400 grāmatas, klausāmas vairāk nekā 1200 audiogrāmatas, skatāmi 440 videoieraksti un 1140 attēli. E-bibliotēka ikvienam lietotājam ir pieejama bezmaksas. Katru dienu bibliotēkas krājums papildinās un tuvākajā laikā sasniegs 100 000 tekstuālās, video un audio informācijas vienības. Ja iedzīvotājam nav interneta pieslēguma, viņš var doties uz kādu no tuvākajām bibliotēkām (kopumā Latvijā ir vairāk nekā 900 publisko bibliotēku, kurās visās ir nodrošināta bezmaksas piekļuve internetam) un e-bibliotēku izmantot tur.

 

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV