Otrdiena, 23.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Jurģis, Juris, Georgs;

LTV Latvijas neatkarības 20. gadadienu atzīmēs ar svētku programmu četru dienu garumā

Ieviņa Ancena, 20.04.2010. 09:41

Atzīmējot Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pieņemšanas 20. gadskārtu, Latvijas Televīzija četru dienu garumā piedāvās īpašu svētku programmu. 
LTV Latvijas neatkarības 20. gadadienu atzīmēs ar svētku programmu četru dienu garumā

„Svētku programmā iekļautas tikai nacionālas vērtības. Viss, kas būs redzams LTV1 ēterā, veidots Latvijā vai stāsta par latviešiem, kas ar savu talantu un darbu sasnieguši izcilus panākumus, kļūstot par mūsu valsts vizītkarti. Mūsu mērķis – parādīt, ko esam paveikuši 20 neatkarības gados. Tāpēc svētku programma atspoguļos mūsu uzvaras, ieguvumus, prieku, arī zaudējumus un skumjas – visu, kas ietekmējis mūsu dzīvi pēdējo 20 gadu laikā,” par svētku programmas izvēli stāsta LTV1 direktore Baiba Šmite. 

LTV1 skatītājiem piedāvās īpašas oriģinālpārraides, daudzu filmu pirmizrādes, stāstus par izcilām latviešu personībām, lieliskus koncertus un aizraujošu programmu mazajiem skatītājiem. Daudzās tiešraides atspoguļos svētku norisi gan Latvijas novados, gan Rīgā. Svētku laikā Latvijas Televīzija strādās diennakts režīmā, jo ēterā būs ne tikai Dziesmu nakts, bet arī vēl nebijusi akcija – īpaši veidota Filmu nakts. 

Latvijas Televīzija aicina: svinēsim brīvības divdesmitgadi!

 

Novadu diena Latvijas Televīzijā 

Pirmdien, 3. maijā, visas dienas garumā no plkst. 9.35 līdz 20.30 LTV1 ēterā būs skatāmas tiešraides no astoņiem Latvijas novadiem: Krāslavas, Ludzas, Jaunpiebalgas, Smiltenes, Ogres, Rundāles, Tērvetes un Jūrkalnes. Šīs dienas mērķis – uzsvērt katra valsts novada oriģinalitāti, kā arī vietu un lomu valsts mērogā. Kādas pārmaiņas te ienākušas 20 neatkarības gados? Svinēsim svētkus patiesi, nesamāksloti un no sirds! 

 

Svētku tiešraides Rīgā

Svētku dienā - otrdien, 4. maijā, LTV1 ēterā ietvertās tiešraides no visiem centrālajiem svētku notikumiem galvaspilsētā ikvienam ļaus justies kā svētku dalībniekam. 

Jau plkst. 9:30 sāksies tiešraide no ekumēniskā dievkalpojuma Doma baznīcā. Plkst. 12:00 - Saeimas svinīgā sēde, kas šoreiz notiks Latvijas Nacionālajā operā un pirmo reizi tiks pārraidīta ar surdotulkojumu.

Plkst. 14:00 - ziedu nolikšana un koru sadziedāšanās pie Brīvības pieminekļa, kurā piedalīsies kori no Rīgas, Vidzemes, Latgales, Zemgales un Kurzemes. Plkst. 19:30 - tiešraide no Rīgas domes rīkotā svētku koncerta 11. novembra krastmalā „Mūsu tautasdziesma”.

 

Dokumentālo filmu pirmizrādes

Svētkos pirmizrādes piedzīvos piecas dokumentālās filmas.

Sestdien, 1. maijā, plkst. 15:50 – režisora un operatora Ivara Selecka veidotā filma “Zem ozola kuplajiem zariem”. To veido seši Latvijas lauku cilvēku portreti, viņu viedokļi par dzīvi laukos divdesmit pirmā gadsimta sākumā, par nākotnes izredzēm, par problēmām, kādas rada iestāšanās Eiropas Savienībā. Šī filma noslēdz I. Selecka veidoto dokumentālo filmu triloģiju, kas stāsta par dzīvi Latvijas laukos vairāk nekā trīsdesmit gadu garumā. 

Sestdien, 1. maijā, plkst. 21:20 – režisores Virdžīnijas Lejiņas tikko pabeigtā videofilma “Paslēpes ar Marģeri Zariņu”. Filma veidota, godinot 20. gadsimta atraktīvāko un neordinārāko latviešu komponistu un rakstnieku 100. dzimšanas dienā, kas apritēs 24. maijā. 

Svētdien, 2. maijā, plkst. 11:20 – „Latgales Māras ceļš”. Režisora Voldemāra Ivdra veidotās filmas centrā - Latgales Māras jeb pieminekļa Latgales atbrīvošanai „Vienoti Latvijai” liktenis. 

 

Otrdien, 4. maijā, plkst. 18:30 – „Neaizmirstais sākums”. LTV žurnālistes Lilitas Eglītes un režisores Lauras Hiršas jaunā videofilma stāsta par ceļu uz 4. maija republiku. Hronikas kadros zib notikumi un cilvēki, skan skaudri, drosmīgi un emocionāli teksti. Ir perestroikas laiks Padomju Savienībā, kad slūžas veras vaļā un cilvēki uzdrošinās teikt, ko domā. Bet runās netrūkst arī patosa, melu un cietpaurības. Brīžam liekas, ka strīdos nekad nepiedzims patiesība, jo tik dažādi ir uzskati un tik naidīgi noskaņoti paši runātāji. Pēc 20 gadiem vēsturnieki analizē slepenus dokumentus un cilvēku rīcības motīvus, bet notikumu dalībnieki un tie, kam tagad ap 20, atbild uz jautājumu: ko svinam 4. maijā?

 

Otrdien, 4. maijā, plkst. 16:55 – „Fotogrāfe no Rīgas”. Zviedru režisores Modas Nīkanderes filmas galvenā varone ir Inta Ruka, viena no pazīstamākajām latviešu fotogrāfēm, kuras darbus zina daudzās pasaules valstīs - tie bijuši apskatāmi vairāk nekā divdesmit personālizstādēs ne tikai Eiropas valstīs, bet arī ASV un Turcijā. Viņas darbi glabājas daudzu slavenu muzeju kolekcijās. Ar lielu mīlestību, pietāti un sirsnību savos darbos viņa portretē Latvijas vienkāršos cilvēkus, savdabīgās pilsētu nomales, atklājot to šarmu un vienreizīgumu.

 

Filmu nakts

Naktī no 2. uz 3. maiju LTV1 ēterā – nebijusi akcija: Filmu nakts! Tajā ietvertas piecas filmas no latviešu kino zelta fonda, kas nav izvēlētas nejauši, jo vēsturiskā pēctecībā simbolizē mūsu iekšējās brīvības ceļu paralēlēs ar valsts varu: plkst. 00:10 – filma „Ceplis”, plkst. 1:45 – „Agrā rūsa”, plkst. 3:20 – „Kad lietus un vēji sitas logā”, plkst. 4.55 – „Dāvana vientuļai sievietei” un plkst. 6:10 – „Elpojiet dziļi!”

 

Dziesmu nakts

Svētku priekšvakaru – 3. maiju - un svētku rītu – 4. maiju - savienos Dziesmu nakts, kurā apvienoti saviļņojošākie tautas sadziedāšanās mirkļi. Plkst. 23:30 – XXIV Vispārējo latviešu Dziesmu un deju svētki. Tautas sadziedāšanās Mežaparkā. Plkst. 1:55 – „Cēsīm – 800”. Raimonda Paula dziedāšanas svētki”, plkst. 4:00 – Jauniešu koru koncerts Skonto stadionā.  

 

Īpašas pārraides

 

Sestdien, 1. maijā un svētdien, 2. maijā visas dienas garumā – cikls „20 gadi. 20 stāsti.”

20 video miniatūras jeb 20 cilvēkstāsti no visas Latvijas caurvīs LTV1 programmu visas dienas garumā. Katrs no stāstiem vēsta par vienu no 20 neatkarības gadiem (1990–2010), atspoguļojot konkrētu laiku un cilvēka vietu savā valstī, stāstot par pārmaiņām, iespējām, ieguvumiem un zaudējumiem, par personības dzīvi paralēlēs ar laika ritējumu Latvijā. 

 

Pirmdien, 3. maijā, no plkst. 10:00 līdz 17:00 - konference “1990. gada 4. maija Latvijas Neatkarības deklarācija – starptautiskie un iekšpolitiskie aspekti”. Konferences tiešraide no Latvijas Universitātes Lielās aulas būs skatāma LTV1 mājas lapā – www.ltv1.lv

 

Elīnas Garančas jaunākais koncerts

Svētku priekšvakarā pirmdien, 3. maijā, plkst. 21:10, LTV1 skatītājiem dāvās par gada labāko dziedātāju Eiropā un ASV atzītās latviešu operdīvas Elīnas Garančas koncertu Lielajā Ģildē!

Koncertā kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri un diriģentu Karelu Marku Šišonu, skanēs mūzika no Ž. Bizē, M. Ravēla un R. Štrausa darbiem līdz F. Lehāram, L. Bernsteinam un spāņu sarsuelām.

 

Svētku programma bērniem 

Īpaša programma sagatavota arī mazajiem skatītājiem. Tās centrā – triju filmu pirmizrādes!

 

Sestdien, 1. maijā, plkst. 8.00 – „Austras koka pasakas” (2009). Latvijas, Slovēnijas un Lielbritānijas kopražojuma animācijas filma stāsta par brīnumaino mežu un tajā augošo Austras koku, pie kura saullēktu pulcējas sagaidīt visdažādākie meža iemītnieki – dzīvnieki, meža gariņi, kas visi kopā var paveikt daudz laba. Viņiem jācīnās arī pret ļaunumu, ko sagādā pazemes iemītnieki, tāpēc filmas pamattēma – nemitīgā cīņa starp labo un ļauno. Pie Austras koka vienmēr sākas jauni notikumi.

 

Svētdien, 2. maijā, plkst. 8:40 – „Kad āboli ripo” (2009). Animācijas filmu studijas „Rija” veidotās filmiņas pamatdoma – pierādīt, ka var pastāvēt draudzība starp kaķi, peli un neparasto putnu pingvīnu, ka var pastāvēt sapratne starp it kā nesaderīgajiem un atšķirīgajiem. Filmas vēstījums - esiet draudzīgi un mīļi, esiet uzmanīgi pret savu ģimeni, apkārtējiem un dabas doto burvīgumu! Likumsakarīgi, ka labsirdīgā un pozitīvā filmiņa ieguvusi plašu starptautisku atzinību. Tā piedalījusies neskaitāmos starptautiskos festivālos vairāk nekā 30 valstīs, iegūstot arī virkni godalgu. 

 

Otrdien, 4. maijā, plkst. 7:50 - animācijas filma „Kirikū un zvēri”. Latvijas un Francijas kopražojuma filmas mazo varoni zīmējuši Latvijas animatori no studijas „JetMedia”. Šī ir otrā filma par mazā afrikāņu zēna Kirikū piedzīvojumiem, kuru Latvijas skatītāji jau iepazina pirms vairākiem gadiem, kad uz ekrāniem iznāca franču režisora un mākslinieka Mišela Oslo animācijas filma „Kirikū un burve”. „Kirikū un zvēri” ir četri jauni stāsti par Kirikū piedzīvojumiem, kas norisinās paralēli pirmās filmas notikumiem. 

 

Tāpat mazajiem vēlreiz piedāvāsim iemīļotās animācijas filmas „Kaķīša dzirnavas” (sestdien, 1. maijā, plkst. 7:00), „Lote no Izgudrotāju ciema” (pirmdien, 3. maijā, plkst. 8.10), mākslas filmas „Ūdensbumba resnajam runcim” (sestdien, 1. maijā, plkst. 9:20) un „Emīla nedarbi” (svētdien, 2. maijā, plkst. 9:55). Tāpat arī koncertu „Gribas drusku pablēņoties” (otrdien, 4. maijā, plkst. 7:00), kurā Rīgas Doma kora skolas meiteņu koris dziedās dziesmas no filmu studijas „Dauka” animācijas filmām - "Zaķīšu pirtiņa", "Kabata", "Laimes lācis", "Neparastie rīdzinieki", "Ness un Nesija", "Zelta sietiņš", "Sēd uz sliekšņa pasaciņa" un citām. 

 

Svētku teātris

Sestdien, 1. maijā, plkst. 13:10 – Paula Putniņa luga „Ar būdu uz baznīcu” Nacionālā teātra iestudējumā.

Režisora Edmunda Freiberga iestudētā izrāde radīja apvērsumu latviešu teātrī un ironizēja par tolaik vēl pastāvošo padomju varu. Biļetes uz to bija izpārdotas, un publika smējās, asaras slaucīdama. Frāzes no izrādes kļuvušas par folkloru un cilvēki tās citē vēl joprojām. Lomās – Nacionālā teātra aktieru zieds: Antra Liedskalniņa, Līga Liepiņa, Uldis Dumpis, Juris Lejaskalns, Juris Lisners, Lolita Cauka, Aivars Bogdanovičs, Maiga Grīnberga, Lidija Freimane, Svetlana Bless un Ēriks Brītiņš. 

 

Svētku balets 

Sestdien, 1. maijā, plkst. 22:25 – A. Maskata balets „Bīstamie sakari”

Komponista Artura Maskata un horeogrāfa Kšištofa Pastora kopdarbs ir vienīgais atjaunotās Latvijas valsts laikā tapušo latviešu orģinālbalets, kā arī vienīgais, pirmais un ļoti veiksmīgais balets, kura libreta pamatā - Šoderlo de Laklo romāns. Uzvedumā piedalās labākie LNO baleta trupas solisti, galvenajās lomās - Elza Leimane, Aleksejs Avečkins, Jūlija Gurviča, Sergejs Neikšins.

 

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV