Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Šonedēļ atzīmēs Pasaules grāmatu un autortiesību dienu

Madara Kāne, 21.04.2010. 13:23

23. aprīlī visā pasaulē jau piecpadsmit gadus atzīmē Pasaules grāmatu un autortiesību dienu, kas veltīta literatūrai, tās radītājiem, lasītājiem, kā arī ar to saistītajām tiesībām. 
Šonedēļ atzīmēs Pasaules grāmatu un autortiesību dienu

Šī diena tiek atzīmēta ar mērķi vērst sabiedrības uzmanību grāmatu īpašajai lomai cilvēku dzīvē un iedrošināt ikvienu, īpaši jauniešus, atklāt baudījumu, ko sniedz grāmatu lasīšana, kā arī mudināt cienīt šo seno, bet nozīmīgo ceļu uz zināšanām un mieru pasaulē. 

Grāmatu un autortiesību diena 23. aprīlī kā ikgadēja tradīcija tika aizsākta Katalonijā, Spānijā. Tā veltīta Viljama Šekspīra dzimšanas dienai un Migela de Servantesa nāves dienai. Spānijā šo dienu joprojām atzīmē, ievērojot savstarpējās apdāvināšanas tradīciju. Spāņu sievietes dāvina vīriešiem grāmatu, bet vīrieši sievietēm – rozi. Savukārt citur pasaulē tā tiek atzīmēta vēl iespaidīgāk – piemēram, ASV Merilendas štatā tiek rīkots ielu festivāls, kurā piedalīsies vairāk nekā 100 vietējo rakstnieku, dzejnieku, ilustrētāju un grāmatu izdevēju, bet Parīzē notiks plašs forums par autortiesību tematu.

UNESCO ģenerāldirektore Irina Bokova savā uzrunā, kas veltīta Pasaules grāmatu un autortiesību dienai, uzsver, cik spēcīgs un neaizvietojams instruments mūsu rokās ir grāmata: „Grāmata ir atslēga ceļā uz mieru, jo tā mums iemāca paskatīties uz pasauli savādāk – ieraudzīt citu filozofiju un iepazīt citus cilvēkus un kultūras, kas šogad ir īpaši nozīmīgi, jo 2010. gads ir pasludināts arī par Starptautisko kultūras tuvināšanās gadu.”

UNESCO kā organizācija, kas savu darbību vērš uz miera saglabāšanu pasaulē, iestājas arī par cilvēktiesību ievērošanu, un kā vienas no būtiskākajām uzsver tiesības uz izglītību. Tādēļ, atzīmējot Grāmatu un autortiesību dienu, īpašu uzmanību UNESCO aicina pievērst faktam, ka 750 miljoni pieaugušo iedzīvotāju pasaulē joprojām nemāk ne lasīt, ne rakstīt, un tas liedz viņiem iespēju iegūt izglītību un celt savu dzīves līmeni. Tajā pašā laikā, kā norāda UNESCO ģenerāldirektore, lai gan grāmatām vajadzētu būt pieejamām ikvienam interesentam, bieži vien, padarot grāmatas publiski pieejamas, piemēram, pārpublicējot tās internetā, tiek pārkāptas autora un izdevēja tiesības. Tāpēc nedrīkst aizmirst arvien pievērsties arī autortiesību aspektam.

UNESCO Latvijas Nacionālā komisija (LNK) aicina arī Latvijas iedzīvotājus nezaudēt interesi par grāmatām un tiekties pēc jaunas informācijas, ko sniedz grāmatas, tādejādi paplašinot savu redzesloku un veicinot personīgo izaugsmi.

Papildinformācija: 

http://portal.unesco.org/culture/en/ev.php-URL_ID=36406&URL_DO=DO_TOPIC&URL_SECTION=201.html 

 

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV