Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

E-bibliotēkā būs apskatāma latviešu glezniecības vecmeistara Edvarda Grūbes personālizstāde

Liene Kupča, 28.04.2010. 14:53

Sākot no šodienas, 28. aprīļa, Ideju Foruma digitālās bibliotēkas (www.e-biblioteka.lv) attēlu sadaļā bezmaksas būs apskatāma latviešu glezniecības vecmeistara Edvarda Grūbes personālizstādes kolekcija. Tajā iekļauti vairāki desmiti mākslinieka radītie darbi, kas no februāra līdz martam bija apskatāmi izstādē \"Edvards Grūbe Gleznas 1963 – 2010\" Latvijas Nacionālā Mākslas muzeja izstāžu zālē Arsenāls. 

Edvarda Grūbes personālizstādes kolekcijā iekļauti darbi no mākslinieka personīgā arhīva, dažādām privātkolekcijām, kā arī Latvijas Nacionālā Mākslas muzeja un Latvijas Mākslinieku savienības muzeja krājumiem. E-bibliotēkas attēlu sadaļā pieejamie Edvarda Grūbes mākslas darbi radīti, sākot no 1963. gada līdz pat šodienai.

Edvards Grūbe ir gleznotājs, kas strādā eļļas tehnikā, radot figurālas kompozīcijas un klusās dabas. Mākslinieka darbos tiek attēlotas viņam iemīļotās tēmas – māte, lauskas, logi, klusās dabas, lelles. Tāpat kā figurālajās kompozīcijās, arī klusajās dabās mākslinieks slavina sev būtiskas lietas. 

E-bibliotēkas pastāvīgajā ekspozīcijā šobrīd apskatei pieejami jau vairāku mākslinieku, to skaitā Maijas Tabakas, Rituma Ivanova, Daigas Krūzes, Auces Bieles, Flēras Birmanes, Māras Viškas, Sergeja Djomina radītie darbi un gleznu kolekcijas.  

Attēlu kolekcijas tapšanā e-bibliotēka sadarbojas gan ar Latvijas Nacionālo Mākslas muzeju, gan vairākām galerijām, muzejiem un privātkolekcionāriem. Šobrīd pastāvīgajā ekspozīcijā izstādīti Jūrmalas, Tukuma, Liepājas pilsētas muzeju, Rīgas mākslas telpas, galeriju “Antonija”, “Galerija 21”, “Rīgas galerija”, “Jēkabs”, “Birkenfelds”, “Alma”, kā arī  Dr. Gunta Belēviča privātkolekcijas darbi. 

E-bibliotēkas attēlu kolekcija, kurā šobrīd pieejami vairāk nekā 1200 attēli, bieži tiek izmantota kultūras vēstures stundās, tā kalpo arī kā lielisks materiālu resurss mākslas vēstures skolotājiem. 

“Galvenais mūsu darbības mērķis, izvietojot mākslinieku radītās kolekcijas interneta vidē, ir “pagarināt” izstāžu dzīvi, kā arī nodrošināt ērtāku veidu un pieejamību kultūras un mākslas resursiem ikvienam interesentam. E-bibliotēkā izveidotās mākslas darbu ekspozīcijas ir pieejamas pastāvīgi, turklāt bezmaksas. Nākotnē plānojam ievērojami paplašināt mākslas darbu kolekciju, kā arī uzsākt vērienīgus sadarbības projektus gan ar Valmieras pilsētas muzeju, gan privātkolekcionāriem,” stāsta e-bibliotēkas mārketinga vadītāja Liene Kupča.

 

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV