Otrdiena, 16.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mintauts, Alfs, Bernadeta;

Svētku vakarā LTV1 piedāvās Lilitas Eglītes jauno videofilmu „Neaizmirstais sākums”

Ieviņa Ancena, 28.04.2010. 15:27

Tieši Latvijas neatkarības atjaunošanas 20. gadadienā - otrdien, 4. maijā, plkst. 18:30 pirmizrādi LTV1 ēterā piedzīvos žurnālistes Lilitas Eglītes, režisores Lauras Hiršas, operatora Egīla Kurpnieka un montāžas režisora Ģirta Ģērmaņa veidotā dokumentālā videofilma „Neaizmirstais sākums”.

„Laiks, kas iesūca sevī” - tā notikumus pirms 20 gadiem raksturoja kāds tā laika divdesmitgadnieks. Kāds bijis ceļš līdz mūsu brīvībai? Kādi notikumi palikuši atmiņā? Vai piepildījušās cerības, ko saistījām ar Neatkarības deklarāciju? Tieši uz šiem jautājumiem atbildes meklē jaunā filma, kuras atspēriena punkts ir dokumentālās liecības, kas tiek pārskatītas un analizētas šodien, ar gadsimta piektdaļas distanci un šībrīža pieredzi. 

Vēsturiski dokumentālajos hronikas kadros zib notikumi un cilvēki, skan skaudri, drosmīgi un emocionāli teksti. Padomju Savienībā rit „perestroika”, neatturami veras vaļā dzelzs slūžas, un cilvēki uzdrošinās teikt, ko domā. 

„Ir tik interesanti salīdzināt savas atmiņas ar vēsturnieku izpētīto un slepenos dokumentos atklāto, uzklausīt gan neatkarības atbalstītāju, gan tās pretinieku rīcības motīvus,’’ saka filmas veidotāja Lilita Eglīte.

Par savu laiku hronikās un tagad uzņemtajos kadros runā toreiz vēl LPSR (no 4. maija - LR) Augstākās padomes deputāti: Ivars Silārs, Emerita Buķele, Juris Cibuļs, Oļegs Ščipcovs, kas tagad no aktīvās politikas aizgājuši. Filmā savu viedokli pauž cēsinieki - Vislatvijas tautas deputātu sapulces dalībnieki, kas savus Augstākās Padomes deputātus, arī Jāni Kinnu, pilnvaroja balsot par neatkarību. 

Interesantas notikumu fona detaļas atklāj Tautas Frontes aktīvie dalībnieki - Tālavs Jundzis (tolaik – arī Augstākās Padomes deputāts), Juris Rozenvalds un Viktors Avotiņš (tolaik – arī PSRS Tautas deputāts), bijušais laikraksta “Padomju Jaunatne” redaktors un PSRS Tautas deputāts Andrejs Cīrulis, Tautas frontes muzeja darbinieki, kā arī dažādu paaudžu vēsturnieki. 

Savs skatījums par to dienu notikumiem ir Latvijas Universitātes studentiem Edgaram Engīzeram, kurš sevi jokojot sauc par “perestroikas laika bērnu’’ un Agnesei Ziemelei, kas dzimusi vienā gadā ar Tautas fronti. „Viņu – mūsu jauniešu - skatījums vienlaikus ir objektīvs un gluži citāds, nekā to esam pieraduši uzklausīt no vecākās un vidējās paaudzes. Tomēr filmā viņi visi - notikumu dalībnieki un tie, kam tagad ap 20, atbild uz jautājumu, ko īsti svinam 4. maijā,” jaunās filmas pamatdomu atklāj Lilita Eglīte.

 

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV