Otrdiena, 23.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Jurģis, Juris, Georgs;

Izdots Džordža Orvela romāns “Mācītāja meita”

Ilze Jansone, 05.05.2010. 10:33

Izdevniecība “Dienas Grāmata” laidusi klajā Džordža Orvela romānu “Mācītāja meita”.
Izdots Džordža Orvela romāns “Mācītāja meita”

Džordža Orvela romāns “Mācītāja meita” tika izdots 1935. gadā un autora dzīves laikā tā arī vairs netika ne atkārtoti izdots, ne tulkots. Iemesls tam bija līdzīgs kā daudziem tālaika darbiem — cenzūra, kas lika autoram pārveidot darbu līdz nepazīšanai. Jaunlaiku izdevumā autora sākotnējo versiju daļēji izdevies restaurēt pēc viņa atstātajām piezīmēm un vēstulēm.

Ar tikpat skarbu tiešumu kā iepriekš, savā pirmajā darbā “Posts Parīzē un Londonā”, romānā “Mācītāja meita” Orvels apraksta Anglijas lauku draudzes dzīvi, tās šķietami bezjēdzīgo rutīnu un nabadzību. 

Ik romāna rindā jūtams, cik ļoti autors jūt līdzi mācītāja meitai Dorotijai Hārai, kura godprātīgi pilda akli padevīgas meitas un mājsaimnieces lomu. Viņas domas aizņem nebeidzamu darbu jūra, bezcerība, lūdzot par nabagajiem draudzes locekļiem, un tēva arvien pieaugošie parādi, līdz kādudien viņa “attopas” Londonā, kur viņu sagaida “neiespējamā misija” — atrast darbu un sevi...

Orvels izteiksmīgi pretstata sievietes pašapziņu ar nepieciešamību izpildīt vistriviālākās prasības, ko uzstāda “sabiedrība”, tālab šī grāmata droši liekama blakus labākajai feminisma daiļliteratūrai. 

No angļu valodas tulkojusi Maija Andersone.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV