Ceturtdiena, 18.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Laura, Jadviga;

Iznākusi grāmata par Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultāti padomju laikā

Kaspars Zellis, 12.05.2010. 17:17

Latvijas Universitātes Akadēmiskajā apgādā izdota grāmata „Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultātes vēsture padomju laikā. Personības, struktūras, idejas (1944–1991)”, aptverot akadēmisko un ikdienas dzīvi šajā fakultātē no 1944. līdz 1991.gadam. Grāmatas autori ir vēsturnieki Jānis Keruss, Ineta Lipša, Inese Runce, Kaspars Zellis.
Iznākusi grāmata par Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultāti padomju laikā

Nav iespējams saprast un adekvāti novērtēt „reālā sociālisma” izpausmes Padomju Latvijā – Komunistiskās partijas ideoloģisko diktātu un kontroli, tās ietekmi uz dažādu sociālo slāņu dzīvi, cilvēku darbiem un prātu, sīki neanalizējot norises atsevišķās, arī nelielās struktūrās – kā teica padomju laikā, darba kolektīvos.

Katrai no šīm struktūrām ir sava individuāla vēsture, tās ir pieredzējušas gan pielāgošanos apstākļiem un konformismu, gan cieņpilnas nostājas piemērus un protestus. Vienas tādas struktūras izpētei veltīta šī grāmata.

Zinātniskais pētījums ir pirmais plašākais mēģinājums aptvert un izprast akadēmisko un ikdienas dzīvi Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultātē no 1944. līdz 1991.gadam, kas no 1944. līdz 1954.gadam bija Vēstures fakultāte, no 1954. līdz 1970.gadam – Vēstures un filoloģijas fakultāte, bet kopš 1970.gada – Vēstures un filozofijas fakultāte.

Grāmatas pirmajā daļā ir publicēti mutvārdu vēstures avoti – interviju fragmenti ar mācībspēkiem, kuri docējuši fakultātē padomju laikā. Otro daļu veido galvenokārt Latvijas Valsts arhīva dokumentu studijās balstīts pētījums.

Grāmata nopērkama Latvijas Universitātes Akadēmiskajā apgādā Baznīcas ielā 5 un apgāda grāmatnīcā Raiņa bulvārī 19 (LU centrālajā ēkā).

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV