Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

E-bibliotēkā publicēts Helēnas Demakovas jaunais rakstu krājums “Nepamanīs”

Liene Kupča, 14.05.2010. 13:43

Izdevniecība ¼ Satori laidusi klajā Helēnas Demakovas rakstu krājumu „Nepamanīs. Latvijas laikmetīgā māksla un starptautiskais konteksts”. Vienlaikus grāmata publicēta un lasāma arī e-bibliotēkā, tādējādi, kļūstot par pirmo Latvijā izdoto grāmatu, kas līdz ar iznākšanu papīra formātā pieejama bez maksas arī digitāli.

Grāmatā apkopoti Helēnas Demakovas raksti, kas tapuši laikā no 2002. līdz 2010. gadam, autore tajos aplūko 21. gadsimta pirmās desmitgades parādības Latvijas mākslā, mēģinot rast to vietu un nozīmi starptautisku mākslas notikumu kontekstā. Rakstu krājums ir bilingvāls – latviešu un angļu valodā, ar vairāk nekā 120 attēliem 368 lappusēs.

„Veids, kādā šī grāmata uzrakstīta, manā izpratnē viens pret vienu sakrīt ar veidu, kā būtu jāuzlūko māksla un jārada literatūra (vai otrādi). Proti, drosmīgi, ar nerimstošu kaislību saskatīt un parādīt citiem ne-acīmredzamo; ļaujoties plašam atvēzienam, bet ar skrupulozu precizitāti pārbaudot ikvienu faktu, turklāt ne mirkli nekaunoties par savu subjektivitāti,” stāsta grāmatas izdevējs un redaktors Reinis Tukišs. Viņš uzsver, ka “tā ir ne tikai izglītojošiem kultūras faktiem pārbagāta grāmata, kas skaidro „laikmetīgo mākslu”, bet arī patiesi laba literatūra, kuras vienīgais sakars ar „laikmetīgumu” ir tas, ka tā uzrakstīta un izdota tagad”.

Sākot ar 15. maiju, to varēs to varēs iegādāties ¼ Satori grāmatnīcā, Latvijas Nacionālajā Mākslas muzejā un izstāžu zālē Arsenāls. Sākot ar nākamo nedēļu, grāmata būs pieejama lielākajās Latvijas grāmatnīcās. Jau tagad patlaban tā pilnā apjomā bez maksas lasāma arī e-bibliotēkā.

Komentējot iespēju grāmatu ne vien iegādāties grāmatnīcās, bet arī bez maksas lasīt e-bibliotēkā, R.Tukišs skaidro, ka „jebkurš autors un izdevējs, kam literatūra kaut kādā mērā ir sirdslieta, pirmkārt un galvenokārt, vēlas tikt lasīts un pamanīts. Protams, būtu liekulīgi sacīt, ka pārdošanai nav nozīmes, taču, manuprāt, drukātās un digitālās grāmatas nekonkurē. Cilvēki, kas mīl grāmatas, pirks tās, neskatoties uz to, ka šos tekstus varēs lasīt internetā, jo internets ir un paliks vieta steidzīgajiem – tiem, kas vēlas ātri pārlasīt, uzzināt, noskaidrot. Nedomāju, ka šiem ļaudīm vajadzētu liegt tādu iespēju. Uzskatu, ka atļaujot brīvu pieeju informācijai, mēs neko nezaudējam, bet tikai iegūstam jaunus lasītājus.”

E-bibliotēka ir bezmaksas digitālā bibliotēka, kas veidota cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, un šobrīd tajā ir lasāmas vairāk nekā 4400 grāmatas, klausāmas vairāk nekā 1200 audiogrāmatas, skatāmi 440 videoieraksti un 1140 attēli.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV