Trešdiena, 24.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Nameda, Visvaldis, Ritvaldis;

Izdots Helēnas Demakovas rakstu krājums

Reinis Tukišs, 18.05.2010. 09:18

Muzeju naktī, 15. maijā, izdevniecība ¼ Satori laida klajā mākslas kritiķes, kuratores, bijušās kultūras ministres Helēnas Demakovas rakstu krājumu. Tā kā grāmatas saturs ir divās valodās, tai piešķirti divi nosaukumi – Nepamanīs. Latvijas laikmetīgā māksla un starptautiskais konteksts un – angļu valodā – They wouldn’t Notice. Latvian Contemporary Art and the International Context. Bilingvālajai grāmatai ir 368 lappuses un tajā publicēts vairāk kā 120 attēlu. Krājumā, atsevišķā nodaļā, autore apskata arī Andrejsalas un andrejsaliešu fenomenu kultūras un mākslas telpā.    
Izdots Helēnas Demakovas rakstu krājums

Grāmatā apkopoti Helēnas Demakovas raksti, kas tapuši no 2002. līdz 2010. gadam. Tajos autore aplūko 21. gadsimta pirmās desmitgades parādības Latvijas mākslā, mēģinot rast to vietu un nozīmi starptautisku mākslas notikumu kontekstā. 

Grāmatas izdevējs un redaktors, andrejsalietis Reinis Tukišs aizkadrā palikušā piezīmē raksta šādi: „Veids, kādā šī grāmata uzrakstīta, manā izpratnē viens pret vienu sakrīt ar veidu, kā būtu jāuzlūko māksla un jārada literatūra (vai otrādi). Proti, drosmīgi, ar nerimstošu kaislību saskatīt un parādīt citiem ne-acīmredzamo; ļaujoties plašam atvēzienam, bet ar skrupulozu precizitāti pārbaudot ikvienu faktu, turklāt ne mirkli nekaunoties par savu subjektivitāti. Tiem cienījamiem lasītājiem, kuri šaubās – veltīt vai neveltīt laiku šīs grāmatas lasīšanai, gribu bilst, ka, manuprāt, tā ir ne tikai izglītojošiem kultūras faktiem pārbagāta grāmata, kas skaidro „laikmetīgo mākslu”, bet arī patiesi laba literatūra, kuras vienīgais sakars ar „laikmetīgumu” ir tas, ka tā uzrakstīta un izdota tagad.”

H. Demakovas rakstu krājumu iespējams iegādāties grāmatnīcā ¼ Satori, Latvijas Nacionālajā Mākslas muzejā un izstāžu zālē Arsenāls, kā arī Latvijas lielākajos grāmatu veikalos.

Grāmatas tekstu sagatavošanā piedalījušies tulkotāji un redaktori Aivija Everte, Rita Dementjeva, Reinis Tukišs, Andris Mellakauls, Janušs Kaminskis, Valdis Bērziņš, Marianna, Auliciema, Līva Ozola, Filips Birzulis, Maija Līne, Ingmāra Balode, Aija Tukiša, Guna Kalniņa, Andris Mellakauls, Brigita Stroda, Reinis Rotkalis, Līva Muižniece un Ieva Lešinska. Fotogrāfiju autori – Dita Pence, Leonards Laganovskis, Ojārs Pētersons, Elita Alksne, Kristīne Kursiša, Monika Pormale, Kristaps Ģelzis, Martins Vizbulis, Kristaps Kalns, Rita Dementjeva, Helēna Demakova, Gvido Kajons, Jānis Buls, Mārtiņš Ratniks, Rolands Puhovs, Kaspars Goba, Imants Lancmanis, Patricija Brekte, Marika Vanaga, Kristians Brekte, Ēriks Apaļais, Arnis Balčus, Vilnis Vītoliņš un Gints Gabrāns. Grāmatas dizaina un maketa autors – Dagnis Skurbe (Give Us Work).

Par finansiālo atbalstu grāmatas izdevēji pateicas Valsts Kultūrkapitāla fondam, SIA Alfor un personīgi Jānim Zuzāna kungam.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV