Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Čehijā izdota Liānas Langas dzejoļu izlase „Antenu burtnīca”

Arita Gutāne, 20.05.2010. 11:14

Čehijas izdevniecībā „Agite/Fra” klajā laista Liānas Langas dzejoļu izlase krājumā „Antenu burtnīca” („Sešit antén”), ko čehu valodā atdzejojuši Petrs Borkovecs un Pāvels Štolls.
Čehijā izdota Liānas Langas dzejoļu izlase „Antenu burtnīca”

Grāmatas atvēršanas svētki ar autores un abu atdzejotāju piedalīšanos notika Prāgā, grāmatnīcā-kafejnīcā „FRA”, plašāk iepazīstinot čehu lasītājus ar latviešu mūsdienu dzejnieci, kuras dzejoļi Čehijā iepriekš publicēti latviešu dzejas antoloģijā „15x poezie lotyšsko” un literārajā žurnālā „PLAV”. Dzejnieks un literatūras zinātnieks Kārlis Vērdiņš par krājumu „Antenu burtnīca” savulaik rakstījis, ka tā lasīšana ir „aizraujošs estētisks baudījums, kura laikā līdzšinējās pieredzes radītie rāmīši un būrīši lasītāja prātā plīst krakšķēdami, dodot telpu jaunām izjūtām, ļaujot asāk un skaidrāk aptvert gan savas brīvības robežas, gan katra cilvēka neizbēgamo saistību ar visu pastāvošo – sākot no rūdas zemzemē un beidzot ar pasaules politikas gaitu. Langas dzejā atrodams visplašākais emociju spektrs – sākot no pārlaicīgiem peldējumiem pa transcendentālām sfērām un beidzot ar dzīvniecisku iekāri tumsas aizsegā”.

Izlasē „Antenu burtnīca” iekļauti dzejoļi no Liānas Langas krājumiem „Te debesis, te ciparnīca”, „Iepūt taurītē, Skorpion!” un „Antenu burtnīca”.

Petrs Borkovecs ir viens no redzamākajiem vidējās paaudzes čehu dzejniekiem. Pāvels Štolls ir Baltistikas katedras vadītājs Prāgas Kārļa universitātē.

Liānas Langas dzejoļi tulkoti angļu, franču, krievu, zviedru, ungāru, turku, bulgāru, ivritā, ķīniešu un citās valodās. Lietuviešu valodā dzejoļi izdoti atsevišķā grāmatā „Bezpiederīgie”.

Liānas Langas dzejoļu krājums čehu valodā nācis klajā ar Latvijas Literatūras centra un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV