Otrdiena, 23.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Jurģis, Juris, Georgs;

LTV1 no 1. jūnija – tikai ciparu apraidē; plašo programmu skatītāji redzēs visā Latvijā

Ieviņa Ancena, 28.05.2010. 14:39

No 1. jūnija visā Latvijā tiks atslēgta Latvijas Televīzijas 1. kanāla (LTV1) analogā apraide un turpmāk tas būs skatāms tikai ciparu jeb digitālajā apraidē. Lai sabiedrisko televīziju arī turpmāk varētu skatīties bez maksas, skatītājiem, kuri līdz šim televīziju skatījušies ar istabas vai jumta antenu, būs nepieciešams dekoders. Digitālā apraide nodrošinās Latvijas Televīzijas redzamību visā valsts teritorijā - arī tajās apdzīvotajās vietās, kur sabiedriskās televīzijas skatīšanās līdz šim bija liegta.
LTV1 no 1. jūnija – tikai ciparu apraidē; plašo programmu skatītāji redzēs visā Latvijā

LTV1 jūnijā piedāvā daudzpusīgu programmu.

NATO pavasara sesija

Otrdien, 1. jūnijā, no plkst. 9:00 LTV1 ēterā sāksies tiešraide no NATO Parlamentārās asamblejas 2010. gada pavasara sesijas plenārsēdes.
No 28. maija līdz 1. jūnijam Rīgā notiks NATO Parlamentārās Asamblejas (PA) Rīgas sesija. Asambleja pulcēs ap 700 dalībnieku – NATO PA dalībvalstu un asociēto valstu parlamentāriešus, viņus pavadošās personas, novērotājus, ekspertus un žurnālistus.
Rīgas sesiju apmeklēs parlamentārieši no 28 organizācijas dalībvalstīm un 13 NATO PA asociētajām dalībvalstīm. Tāpat Rīgā gaidīti pārstāvji no Eiropas Padomes PA, Rietumeiropas Savienības Asamblejas (Eiropas drošības un aizsardzības PA) un Eiropas Parlamenta. Šajā sesijā piedalīsies arī Afganistānas parlamenta pārstāvji.
Viens no būtiskākajiem Rīgas sesijas darba kārtības jautājumiem būs NATO jaunās stratēģiskās koncepcijas izstrāde. Sesijas dalībnieku uzmanības lokā būs arī ar militāro, ekonomisko un enerģētisko drošību saistītie riski, ar kuriem nākotnē nāksies saskarties Ziemeļatlantijas līguma organizācijai.
Sesijas centrālais notikums 1. jūnijā būs NATO PA plenārsēde, kurā ar uzrunām uzstāsies vairākas augsta līmeņa amatpersonas. Plenārsēdē dalībniekus plāno uzrunāt NATO PA prezidents, ASV kongresmenis Džons Teners un NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens. Savukārt no Latvijas augstākajām amatpersonām NATO PA plenārsēdē uzrunas teiks Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze un Ministru prezidents Valdis Dombrovskis.

Jauna vēsturiska daudzsēriju dokumentālā filma

Šogad aprit 65 gadi kopš Otrā pasaules kara beigām. LTV1 no 1. jūnija otrdienu vakaros plkst. 21:55 piedāvās jaunu daudzsēriju dokumentālo filmu „Apokalipse. Otrais pasaules karš”.
Otrais pasaules karš bija lielākais bruņotais konflikts cilvēces vēsturē. Daudzi desmiti miljoni cilvēku tajā gāja bojā, kara darbība valstīm nodarīja milzīgus zaudējumus. Par tā sākumu parasti uzskata Vācijas iebrukumu Polijā 1939. gada 1. septembrī, bet par šī kara sākumu var uzskatīt arī hitleriešu armijas iesoļošanu Prāgā 1939. gada martā, kaut gan trīsdesmitajos gados pasaulē valdīja tāds saspīlējums, ka par šī kara iedīgļiem var uzskatīt arī citus šī laika militāros konfliktus.
Daudzsēriju dokumentālajā filmā "Apokalipse. Otrais pasaules karš" rādīta kara norise – nozīmīgākie notikumi kara gaitā, izšķirošās kaujas, lielais posts, kas nāca pār pasauli, spēki, kas to izraisīja.


14. jūnija deportāciju upuru piemiņai

Nākamgad apritēs 70 gadi kopš 1941. gada deportācijām. Ar katru gadu pieaug interese par Sibīrijas bērnu likteņstāstiem. Varbūt tāpēc, ka pavisam maz palikuši cilvēki, kuri to piedzīvoja. Godinot 14. jūnija deportācijās cietušos, LTV1 piedāvā divas īpašas filmas.

Plkst. 18:30 – videofilmas „Dievs, Tava zeme deg!” TV pirmizrāde.
1944. gada 15. martā ļaužu pārpilnajā Vecajā Sv. Ģertrūdes baznīcā notika Lūcijas Garūtas un Andreja Eglīša kantātes „Dievs, Tava zeme deg!” pirmatskaņojums.
Pēc ilgajiem padomju okupācijas gadiem, kad šo darbu nedrīkstēja pat pieminēt. Kantātes augšāmcelšanās Latvijā sākās tikai 1988. gada pavasarī, kad Imanta Kokara vadītais koris „Ave Sol” koncertos pulcēja klausītāju pilnas zāles. Kopš tā laika Lūcijas Garūtas kantāte ir skanējusi gan Latvijā, gan arī ārpus tās, to dziedājuši gan latviešu, gan arī vācu un japāņu kori (latviešu valodā!) un solisti.
Režisore Antra Cilinska, izmantojot Rīgas Domā tapušo ieskaņojumu, mūziku ilustrējusi ar vēsturisku kinohroniku kadriem – karadarbības ainām, nopostītās Rīgas skatiem, bēgļu straumēm, epizodēm no Latvijas neatkarības atgūšanas. Tādējādi radīta ar skaņdarba tapšanu saistītā noskaņa un sniegts vizuāls priekšstats par skaņdarba aktualitāti Latvijas vēstures kontekstā un tautas noieto ceļu no kara šausmām līdz valstiskuma atjaunošanai. Visam pa vidu – inscenēts kantātes atskaņojums Rīgas vecajā Svētās Ģertrūdes baznīcā ar solistiem Jāni Sproģi, Egilu Siliņu, ērģelnieku, Lūcijas Garūtas skolnieku Aivaru Kalēju, kori „Ave Sol”, diriģentu Imantu Kokaru un klausītājiem.

Plkst. 21:10 - režisores Dzintras Gekas jaunās dokumentālās filmas „Piemini Sibīriju” pirmizrāde.
   
Kopš 2000. gada režisore Dzintra Geka kopā ar pārējo „Studijas SB” radošo grupu intervējusi 1941. gada 14. jūnijā uz Sibīriju deportētos, toreiz vēl bērnus. Kopumā izdevies uzmeklēt vairāk nekā 700 cilvēkus Latvijā, Krievijā, ASV, Izraēlā. Tā ir tikai daļa no dzīvi palikušajiem un tiem, kuriem pieticis spēka izstāstīt.
Filmai „Piemini Sibīriju” kopumā iecerētas divas daļas, no kurām pirmā tiek nodota skatītāju vērtējumam. Tās pamatā - 2009. gada brauciens maršrutā Rīga – Maskava – Krasnojarska – Jeņiseiska – Igarka – Krasnojarska – Abana – Kanska – Imbeža. Brauciena mērķis bija nolikt piemiņas plāksnes Sibīrijā palikušajām mātēm un bērniem. Līdzbraucēju vidū bija gan Sibīrijas bērni, gan Trimdas latvieši, gan Sibīrijas bērnu bērni. Brauciena laikā skarbi un nenovēršami tika uzdots jautājums – kā godināt visus Sibīrijas zemē palikušos un kā remdināt sāpes, kas palikušas dzīvi palikušajiem. Paaudzes lēnām nomainās, bet jautājums paliek neatrisināts un tas būs aktuāls, kamēr vien cilvēki to atcerēsies un pieminēs.
„Filmā mēģināsim uzdot jautājumu sev un skatītājam: ko iesākt ar sāpi par pāridarījumu, kas vēl dzīvs tautā. Ko darīt tieši man un katram, kuram tas rūp? Kā pieminēt visus, kas aizgājuši? Vai ar pieminēšanu tādā izpildījumā kā līdz šim pietiek?” – filmas pamatdomu atklāj režisore Dzintra Geka.
Savukārt šīgada jūlijā tiek plānots brauciens uz Tālajiem Ziemeļiem maršrutā Rīga-Pēterburga-Noriļska-Dudinka-Krasnojarska-Ačinska-Tomska-Novosibirska. Šajā braucienā pieredzētais veidos filmas otro sēriju. Šīs sērijas pirmizrāde tiek plānota 2011. gada 14. jūnijā. Abas filmas noslēgs 1941. gadā uz Sibīriju aizvesto bērnu atmiņas.
Abās filmas sērijās redzēsim vizuāli un emocionāli iespaidīgus Sibīrijas filmējumus. Cilvēku ciešanas un atmiņas pretstatā skaistajām Sibīrijas dabas ainavām.
Filmas radošā grupa: režisore un producente - Dzintra Geka, operators - Aivars Lubānietis, scenārija autors - Ēriks Lanss, montāžas režisors - Armands Zvirbulis, filmas diktors un komentētājs - mācītājs Guntis Kalme.

Ekskluzīvs koncerts

Sestdien, 12. jūnijā, plkst. 23:10 LTV1 ēterā - ekskluzīva tiešraide: Vasaras nakts koncerts Šēnbrunnas pilī.
Vīnes  Filharmoniķu Vasaras nakts koncerts Šēnbrunnas pils dārzā ir nozīmīgs notikums šim mūzikas kolektīvam un arī klausītājiem.  Mūziķi tajā ik reizi apliecina   visdziļāko cieņu pret publiku, piedāvājot visvērtīgāko augstākās klases mūziku, kas katram ir dārga un gaidīta. Īpašu noskaņu šajā koncertā rada arī ļoti skaistā vieta, kurā koncerts notiek. 2010. gada koncerts, ko pārraidīs vairāk nekā piecdesmit televīzijas, veltīts vienojošai tēmai – „Mēness, zvaigznes un planētas”.

Līgosvētki

Gatavojoties gada karstākajiem un romantiskākajiem svētkiem – Līgo vakaram un Jāņu dienai, LTV1 piedāvā daudzpusīgu programmu, lai iepriecinātu visas paaudzes un sniegtu līgo noskaņu katrai gaumei un dvēseles noskaņojumam.

Svētku vakara tiešraide

LTV1 Līgo svētku centrā – tiešraide no Pauku priedēs notiekošā svētku koncerta „Latvija līgo Valmierā”. Tiešraides sākums LTV1 ēterā – trešdien, 23. jūnijā, plkst. 21:15.
Latvijas Radio 2 rīkotais projekts vienuviet pulcēs populārus dažādu stilu mūziķus no visiem četriem Latvijas novadiem. Kurzemi koncertā pārstāvēs Andris Ērglis un Suitu sievas, Ivo Fomins un folkloras kopas „Trejteka” un „Talsi”, kā arī Chilli un līvu jauniešu orķestris „Nurmorkestor”. Latgali pārstāvēs Atis Auzāns un kapela „Dziga”, Dainis Skutelis un folkloras kopa „Ilža”, kā arī duets „Inga un Normunds” un folkloras mūzikas kopa „Laimas muzykanti”. Vidzemes novadu pārstāvēs Ieva Akurātere un vīru kopa „Vilki”, Aigars Grāvers un folkloras kopa „Cielava”, savukārt Zemgali - Lauris Reiniks un folkloras kopa „Tarkšķi”, kā arī Māris Sloka un dūdu un bungu mūzikas grupa „Auļi”. Koncertā piedalīsies arī Valmieras pilsētas apvienotais koris un pašdarbības kolektīvi. Pēc koncerta Līgo nakts ballē uz dejām aicinās „Klaidonis”, Ivo Fomins ar grupu un DJ Aivis.

Teātra izrādes

Otrdien, 22. jūnijā, plkst. 21:10 – R. Blaumaņa lugas „Skroderdienas Silmačos” iestudējums Latvijas Nacionālajā teātrī. Šis būs izrādes ieraksts, kuram skatītāji pērn dzīvoja līdzi LTV1 tiešraidē.

Ceturtdien, 24. jūnijā, plkst. 15:50 – R. Blaumaņa luga „No saldenās pudeles” Dailes teātra iestudējumā, atceroties, ka Dailes teātris šogad atzīmē 90. jubileju.

Latviešu filmu izlase

Uzmanību! Tieši Jāņu dienā - ceturtdien, 24. jūnijā, plkst. 21.10 – TV pirmizrādi piedzīvos Latvijas un Vācijas kopražojuma mākslas filma “Jāņu nakts” („Midsummer Madness”)!
Ja latviešu kinomākslā melno humoru aizsāk "Limuzīns Jāņu nakts krāsā", tad Rīgā dzimušais vācu režisors Aleksandrs Hāns piedāvā šīs tēmas eiropeisko versiju mūsdienu kino publikai saprotamā, viegli amerikāniskā versijā. Filma veidojas kā košu, pikantu un teatrālu notikumu virkne.
Latvijā ierodas dažādi ārzemnieki, kuru piedzīvojumi atainoti sešos patiesi trakos, bet arī jaukos stāstos, kas risinās gada īsākajā naktī. Visi šie stāsti savijas kopā vienā raibā piedzīvojumā. Tas iespējams tikai un vienīgi Jāņu naktī!
Lomās - Eiropas aktieru izlase: komisāra Rekša saimnieks Tobiass Moreti, Dominiks Pinons („Amēlija”, „Saderināšanās uz mūžu”), Marija de Medeirosa („Lubene”, „Skumjākā mūzika pasaulē”), Birgita Minihmaijere („Sakāve”), Orlando Velss („Vailds”), Krievijas zvaigzne Čulpana Hamatova un citi. Latvijas pusi pārstāv Gundars Āboliņš taksista Oskara lomā, Jānis Blūms, kā arī Dainis Porgants, Pits Andersons, Aurēlija Anužīte un citi.

Bet vēl pirms tam uz Līgo svētku viļņa jau svētdien, 20. jūnijā, plkst. 21:00 noskaņos visu laiku skatītākās latviešu filmas „Limuzīns Jāņu nakts krāsā” atjaunotā versija! Līgo dienā – trešdien, 23. jūnijā, plkst. 12:00 -„Dāvana vientuļai sievietei”. Jāņu dienā – ceturtdien, 24. jūnijā, plkst. 9.10 – „Sprīdītis”, bet plkst. 13:55 – „Melnā vēža spīlēs”. Piektdien, 25. jūnijā, plkst. 21:10 – „Mans draugs - nenopietns cilvēks”.

Tautā iemīļoti koncerti

Svētku noskaņu radīs arī labi zināmi, skatītāju iemīļoti koncerti, kuros skanošajam repertuāram droši varēs dziedāt līdzi ikviens Līgo svētku svinētājs: trešdien, 23. jūnijā, plkst. „Pie Ventas ziedu laikā”, plkst. 18:35 – „Raimonda Paula Dziedāšanas svētki”, plkst. 00:00 – „Jāņi dzied Aizkrauklē”. Jāņu dienā, 24. jūnijā, plkst. 10:55 – „Jāņi dzied Siguldā”, plkst. 18:30 – „Ziņģu ziņģe”, plkst. 23:00 – „Čikāgas piecīšu” koncerts Mežaparkā.

Kultūra

Ir lietas, kas nepāriet. Baltas rozes pēc izrādes, humora dzirksts acīs, staltums sievietes klātbūtnē un pašcieņa, ar kādu viņš runā par dzīvi. Otrdien, 22. jūnijā, plkst. 19:30 LTV1 ēterā – aktiera Ģirta Jakovļeva portretfilmas „Ar vēju matos” pirmizrāde!

Šobrīd Ģirts Jakovļevs ir elegants kungs ar mazu sunīti un tētis diviem pusaugu puikām. Un vēl tēvs diviem pieaugušiem cilvēkiem. Visu latviešu Baibiņu Uldis, kurš lika sajust trīsas vīrišķības klātbūtnē. Viņš ir talantīgi tēlojis plenčus kino un teātrī, bet vēl nekad - večus. Varbūt nepiestāv, varbūt negrib. Viņš ir bijis Lilioms, Velsas princis, Dons Žuans, Napoleons.
„Viņš ir viens no visu laiku labākajiem Dūdariem „Skroderdienās „Silmačos””, vismaz manai paaudzei. Šogad uz Jāņiem būs jauns Skroderdienu iestudējums. Jakovļevs ies līgot un dejos kadriļu. Tā, kā to var, tikai viņš. Ar stāju, azartu un iekšēju kaislību. Viņa humora izjūta ieguvusi smeldzes stīgu. Bet tas nekas. Mēs ķersim mirkļus un vēju. Mēs pieturēsimies pie mīlestības, ko dod un ņem,” stāsta videofilmas scenārija autore un žurnāliste Daira Āboliņa. Kopā ar viņu pie jaunās videofilmas strādājusi režisore Agita Cāne un operators Egils Kurpnieks.

Dzejniekam Mārim Čaklajam 16. jūnijā būtu apritējusi 70. jubileja. LTV1, godinot izcilā dzejnieka piemiņu, ēterā iekļāvusi videofilmu „Dzejnieka vārds”. Tās pirmā daļa būs skatāma piektdien, 4. jūnijā, plkst. 18:55, bet 2. daļa – sestdien, 5. jūnijā, plkst. 15:15.
 
Jauni seriāli

No 28. jūnija darbdienu vakaros plkst. 19:30 – Igaunijā tapis seriāls „Vēju zeme”.
Igaunijas televīzijas filmas emocionālajā tonalitātē un saturiskā saskatāmas paralēles ar latviešu episko sāgu „Likteņa līdumnieki”.
„Vēju zeme” 12 sēriju garumā vēsta par Igaunijas vēsturi un notikumiem, kas risinājušies laikā no 1917. gada - Igaunijas valsts izveidošanās un sekojošā cīņa par neatkarību. Filmā atainotie notikumi aptver arī laiku, kad Igaunija attīstījās kā brīva valsts no 1920. gada. Pie šī Igaunijas vēstures posma pieder arī Otrā pasaules kara notikumi.
Vēstures gaitu un Igaunijas likteņa pavērsienus, to atbalsi tautas liktenī tuvāk pārdzīvot ļauj divu jaunu cilvēku piedzīvojumi. Tomass Ro un Indreks Kallaste. Igauņu puiši, kam liktenis lēmis dzīvot šajā laikā. Tomass nāk no ļoti turīgu ļaužu aprindām, Indreks Tallinā kopā ar viņu mācās. Filmā rādītas arī reālas vēsturiskas personas, piemēram, Igaunijas prezidents Konstantins Pētss.
Lomās: Merts Avands, Rasmuss Kaljujervs, Evelina Pano, Marko Matvere.

No 7. jūnija darbdienās, plkst. 18:30, LTV1 skatītājus izklaidēs jauna daudzsēriju komēdija „Vīrieši ir labākās zāles”.
Vācijā uzņemtā seriāla centrā – cilvēki no ārstu aprindām: doktore Margareta Hāze, viņas tēvs profesors Francs Hāze, doktors Marks Meijers un citi.
Mediķiem profesionālo pienākumu gana daudz – gan ikdienišķāki, gan visai sarežģīti gadījumi, bet izdodas atlicināt laiku un spēku arī mīlestībai... Kā jau komēdijā, netrūkst amizantu pārpratumu, negaidītu situāciju un neparedzamu atrisinājumu.
Seriāla veidotāji asprātīgi apspēlē gan cilvēka vājības un dažādos raksturus, pat šķietami dramatiskās situācijās nezaudējot optimisma un veselīga humora garu.
Lomās: Diāna Amfta, Peters Prāgers, Urzela Monna, Florians Deivids Flics, Kajs Šumans, Anete Strasere.

No 6. jūnija svētdienās, plkst. 9:30 – jauns dokumentālais seriāls visai ģimenei: „Savvaļas mazuļu aukles”
Dokumentāla filma par to, kā tuvinās dažādas pasaules, filma par cilvēcību, ko atklāj, kam saturu un jēgu dod saskarsme ar dzīvnieku pasauli. Bezpalīdzīgi vilku vai jenotu mazuļi, kas zaudējuši vecākus, mazais bārenis lācēns, mātes pamestais bezpalīdzīgais ūdrs bērna gados, pat delfīni un pingvīni. Vēstījums ir par viņiem un vēl daudzām citām radībiņām, kas ir sava dzīves ceļa sākumā, bet kuru izdzīvošana būtu apdraudēta, ja vien pasaulē nebūtu labu, gādīgu cilvēku. Dokumentālo filmu seriāls stāsta par cilvēkiem, kas steidzas palīgā nelaimē nonākušiem dzīvniekiem no Ziemeļamerikas līdz Eiropai, kļūstot ne tikai par aizbildņiem, bet īstām auklēm 24 stundas diennaktī - pašuzupurējoties, jūtot līdzi. Filma jo īpaši nepieciešama laikā, kad vienaldzība pret nelaimē nonākušiem dzīvniekiem Latvijā kļuvusi gandrīz pašsaprotama.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV