Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

LTV1 ēterā būs skatāms ekskluzīvais „Vasaras nakts koncerts Šēnbrunnas pilī"

Ieviņa Ancena, 01.06.2010. 18:50

  Sestdien, 12. jūnijā, plkst. 23:10 LTV1 ēterā būs ekskluzīvs koncerts – „Vasaras nakts koncerts Šēnbrunnas pilī". Tas arī šogad turpinās orķestra „Vīnes Filharmoniķi" tradīciju – televīzijas skatītājiem visā pasaulē piedāvāt trīs izcilus klasiskās mūzikas koncertus. Viens no tādiem ir Vīnes Jaungada koncerts, kuru mūsu skatītāji jau iemīļojuši. Nu par LTV1 tradīciju kļuvusi arī Vasaras nakts koncerta pārraidīšana.

Šo koncertu katru gadu ar nepacietību gaida gan pats orķestris, gan klausītāji. Mūziķi tajā ik reizi apliecina visdziļāko cieņu pret publiku, piedāvājot augstākās klases mūziku, kas sajūsmina visu paaudžu klausītājus. Īpašu noskaņu šajā koncertā rada arī brīnišķīgā koncertvieta – Šēnbrunnas pils.

Šīgada koncerts, ko pārraidīs vairāk nekā piecdesmit televīzijas, veltīts romantiski netveramai tēmai – "Mēness, zvaigznes un planētas". Programmas ideja pieder maestro Seidži Ozavam, kura slimības dēļ pie diriģenta pults stāsies Vīnes Valsts operas muzikālais vadītājs Francis Velzers-Mests – meistarīgs un harismatisks diriģents, Klīvlendas simfoniskā orķestra galvenais diriģents, kas šoruden kļūs arī Vīnes Valsts operas muzikālais vadītājs.

Koncerta „kosmiskā" ideja rosinājusi zīmīgu skaņdarbu izvēli: nozīmīga vieta šajā vakarā būs atvēlēta Džona Viljamsa mūzikai no filmas „Zvaigžņu kari", kuras sakarībā maestro Velzers-Mests izteicies, ka „Zvaigžņu kari" nav tikai tehniski spožs orķestra darbs un efektīga mūzika – amerikāņu kultūrā tas nozīmē tieši to pašu, ko eiropiešiem „Nībelungu gredzens".

Tāpat koncertā dzirdēsim kaismīgā astroloģijas pētnieka un komponista Gustava Holsta cikla „Planētas" fragmentu, Jozefa Štrausa valšus, Jozefa Lannera mūziku, Oto Nikolai mūziku no operetes „Jautrās vindzorietes". Programmā iekļauta arī Kloda Debisī „Mēnessgaisma" un Ferenca Lista 2. klavierkoncerts, kurus atskaņos Taškentā dzimušais amerikāņu pianists, Grammy balvas laureāts Jefims Bronfmans (1958). Viņš ir viens no šodienas visizcilākajiem pianistiem virtuoziem, kura briljantā tehnika neaizēno spēles emocionalitāti un raisa ne tikai klausītāju sajūsmu, bet arī kritikas vienprātīgu atzinību visā pasaulē.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV