Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

14. jūnija deportāciju upuru piemiņu LTV1 godinās ar divu dokumentālo filmu pirmizrādēm

Ieviņa Ancena, 08.06.2010. 10:52

Godinot 14. jūnija deportācijās cietušos tautiešus, LTV1 pirmdien, 14. jūnijā, piedāvās divu īpašu dokumentālo filmu pirmizrādes.
14. jūnija deportāciju upuru piemiņu LTV1 godinās ar divu dokumentālo filmu pirmizrādēm

Plkst. 18:30 – videofilmas „Dievs, Tava zeme deg!" TV pirmizrāde.

1944. gada 15. martā ļaužu pārpilnajā Vecajā Sv. Ģertrūdes baznīcā notika Lūcijas Garūtas un Andreja Eglīša kantātes „Dievs, Tava zeme deg!" pirmatskaņojums... Pēc ilgajiem padomju okupācijas gadiem, kad šo darbu nedrīkstēja pat pieminēt, kantātes augšāmcelšanās Latvijā sākās tikai 1988. gada pavasarī, kad Imanta Kokara vadītais koris „Ave Sol" koncertos pulcēja klausītāju pilnas zāles. Kopš tā laika Lūcijas Garūtas kantāte ir skanējusi gan Latvijā, gan arī ārpus tās, to dziedājuši gan latviešu, gan arī vācu un japāņu kori (latviešu valodā!) un solisti.

Režisore Antra Cilinska, izmantojot Rīgas Domā tapušo ieskaņojumu, mūziku ilustrējusi ar vēsturisku kinohroniku kadriem – karadarbības ainām, nopostītās Rīgas skatiem, bēgļu straumēm, epizodēm no Latvijas neatkarības atgūšanas. Tādējādi radīta ar skaņdarba tapšanu saistītā noskaņa un sniegts vizuāls priekšstats par skaņdarba aktualitāti Latvijas vēstures kontekstā un tautas noieto ceļu no kara šausmām līdz valstiskuma atjaunošanai. Visam pa vidu – inscenēts kantātes atskaņojums Rīgas vecajā Svētās Ģertrūdes baznīcā ar solistiem Jāni Sproģi, Egilu Siliņu, ērģelnieku, Lūcijas Garūtas skolnieku Aivaru Kalēju, kori „Ave Sol", diriģentu Imantu Kokaru un klausītājiem.

Plkst. 21:10 - režisores Dzintras Gekas jaunās dokumentālās filmas „Piemini Sibīriju" pirmizrāde.

Kopš 2000. gada režisore Dzintra Geka kopā ar pārējo „Studijas SB" radošo grupu intervējusi 1941. gada 14. jūnijā uz Sibīriju deportētos, toreiz vēl bērnus. Kopumā izdevies uzmeklēt vairāk nekā 700 cilvēkus Latvijā, Krievijā, ASV, Izraēlā. Tā ir tikai daļa no dzīvi palikušajiem un tiem, kuriem pieticis spēka izstāstīt.

Filmai „Piemini Sibīriju" kopumā iecerētas divas daļas, no kurām pirmā tiek nodota skatītāju vērtējumam. Tās pamatā - 2009. gada brauciens maršrutā Rīga – Maskava – Krasnojarska – Jeņiseiska – Igarka – Krasnojarska – Abana – Kanska – Imbeža. Brauciena mērķis bija nolikt piemiņas plāksnes Sibīrijā palikušajām mātēm un bērniem. Līdzbraucēju vidū bija gan Sibīrijas bērni, gan Trimdas latvieši, gan Sibīrijas bērnu bērni. Brauciena laikā skarbi un nenovēršami tika uzdots jautājums – kā godināt visus Sibīrijas zemē palikušos un kā remdināt sāpes, kas palikušas dzīvi palikušajiem. Paaudzes lēnām nomainās, bet jautājums paliek neatrisināts un tas būs aktuāls, kamēr vien cilvēki to atcerēsies un pieminēs.

„Filmā mēģināsim uzdot jautājumu sev un skatītājam: ko iesākt ar sāpi par pāridarījumu, kas vēl dzīvs tautā. Ko darīt tieši man un katram, kuram tas rūp? Kā pieminēt visus, kas aizgājuši? Vai ar pieminēšanu tādā izpildījumā kā līdz šim pietiek?" – filmas pamatdomu atklāj režisore Dzintra Geka.

Savukārt šīgada jūlijā tiek plānots brauciens uz Tālajiem Ziemeļiem maršrutā Rīga-Pēterburga-Noriļska-Dudinka-Krasnojarska-Ačinska-Tomska-Novosibirska. Šajā braucienā pieredzētais veidos filmas otro sēriju. Šīs sērijas pirmizrāde tiek plānota 2011. gada 14. jūnijā. Abas filmas noslēgs 1941. gadā uz Sibīriju aizvesto bērnu atmiņas.

Abās filmas sērijās redzēsim vizuāli un emocionāli iespaidīgus Sibīrijas filmējumus. Cilvēku ciešanas un atmiņas pretstatā skaistajām Sibīrijas dabas ainavām.

Filmas radošā grupa: režisore un producente - Dzintra Geka, operators - Aivars Lubānietis, scenārija autors - Ēriks Lanss, montāžas režisors - Armands Zvirbulis, filmas diktors un komentētājs - mācītājs Guntis Kalme.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV