Ceturtdiena, 18.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Laura, Jadviga;

LNMM izstāžu zālē "Arsenāls" ar lekciju uzstāsies Dr. Vaira Vīķe–Freiberga

Natālija Sujunšalijeva, 09.06.2010. 14:08

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs ceturtdien, 17. jūnijā, plkst. 16:00 aicina visus interesentus uz Latvijas valsts eksprezidentes Dr. Vairas Vīķes–Freibergas lekciju „Saules dainas". Lekcija tiek organizēta izstādē „Zelta darbi" LNMM izstāžu zālē "Arsenāls" (Torņa ielā 1, Vecrīgā).
LNMM izstāžu zālē "Arsenāls" ar lekciju uzstāsies Dr. Vaira Vīķe–Freiberga

Izstādes ekspozīcijā apskatāmo darbu vidū daudzi ir veltīti saules mitoloģiskajai, simboliskajai un fizikālo īpašību nozīmei. Lai bagātinātu mūsu zināšanas par latviešu tautas dziesmās apdziedāto sauli, Vaira Vīķe–Freiberga laipni piekritusi muzeja aicinājumam nolasīt lekciju.

Folkloras pētniece, Latvijas un Kanādas Zinātņu akadēmijas locekle, psiholoģijas doktore Vaira Vīķe–Freiberga daudzu gadu gaitā krātās atziņas un vērojumus ir apkopojusi vairākās tieši ar saules tautasdziesmām saistītās grāmatās: „Saules dainas", „Saules balsī" un cikla „Trejādes saules" publikācijās – „Kosmoloģiskā saule", „Hronoloģiskā saule" un „Metoroloģiskā saule: siltā saule".

Grāmatu autores saules tautas dziesmu satura analīze piedāvā iedziļināties saules semantiskā jēdziena izpratnē, kā arī izsekot, Vairas Vīķes–Freibergas vārdiem runājot, „kādā veidā priekšstats par sauli sazarojies un saausts ar citiem tēliem un priekšstatiem dainu masīvā kā milzīgā daudzdimensiju tīklā".

Vaira Vīķe–Freiberga rakstījusi: „Saule, par kuru dzied latvju dainas, ir tik daudzplākšņaina, savdabīga un īpatnēja, ka tai nav pilnīgas līdzinieces nevienas citas tautas mantojumā. Izprast dainu sauli tamdēļ nozīmē apgūt vienu no nozīmīgākajiem pamata elementiem visā seno latviešu garīgās pasaules ēkā."

Simboliski saule nereti tiek identificēta ar zeltu, tāpēc saistoša kļūst arī šī temata aplūkošana izstādes „Zelta darbi" kontekstā. Lekcija notiek laikā, kad tuvojas gadskārtējie vasaras saulgrieži. Ceram, ka lekcija mūs iedvesmos un dos spēku, ievadīs filozofiskās un būtiskās pārdomās par Latvijas tautas pasaules redzējumu caur saules tēlu.

Izstāde „Zelta darbi" ir konceptuāls projekts, kura mērķis ir aktualizēt diskusiju par materiālām un garīgām vērtībām dažādos laikmetos. Izmantojot zelta daudzveidīgās simboliskās nozīmes, ekspozīcijā iekļauti vairāk nekā 200 mākslas darbi: ikonas, latviešu mākslas klasika un konceptuālā māksla – glezniecība, grafika, tēlniecība, objekti un videodarbi. Šajos eksponātos zelta esamība atklājas gan tiešā, gan pārnestā nozīmē, darbiem savstarpēji veidojot paradoksālu kontekstu. Skatījums uz zeltu ir nestandarts un atklājas izstādes sižetā, kas izriet no ziedojuma motīva, noved līdz alķīmiskai materiālā un garīgā procesa mijiedarbībai. Izstādes galvenais kods ir ideālu uzvara pār fizisko un zemisko.

Izstāde ilgst tikai līdz 27. jūnijam.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV